Χιλή: Περισσότερες λεπτομέρειες για το επενδυτικό πρόγραμμα στο λίθιο ζητάνε οι μεταλλωρύχοι

Χιλή: Περισσότερες λεπτομέρειες για το επενδυτικό πρόγραμμα στο λίθιο ζητάνε οι μεταλλωρύχοι
Η Χιλή τον Απρίλιο θα αρχίσει να δέχεται προτάσεις από εταιρείες που ενδιαφέρονται να εξορύξουν λίθιο
Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης της Χιλής για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων σε μια σειρά από αλυκές λιθίου της χώρας μπορεί να σκοντάψει σε κάποιες λεπτομέρειες που θα προκαλέσουν ανησυχίες στους επενδυτές αν τις μάθουν, δήλωσαν πρόσφατα εργάτες μεταλλείων και αναλυτές.

Σύμφωνα με το Reuters, παράγοντες του κλάδου του λιθίου, δήλωσαν ότι αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα ανατεθούν οι συμβάσεις από τους αξιωματούχους της χώρας η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο και ανησυχούν για τις αντιδράσεις των ιθαγενών κοινοτήτων και των περιβαλλοντικών ακτιβιστών.

Η Χιλή τον Απρίλιο θα αρχίσει να δέχεται προτάσεις από εταιρείες που ενδιαφέρονται να εξορύξουν λίθιο, -ένα βασικό υλικό ενεργειακής μετάβασης που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων- από 26 αλυκές της χώρας.

Το σχέδιο είναι ένα από τα κομβικά στοιχεία της πολιτικής για το λίθιο που εφαρμόζει ο προέδρος Γκαμπριέλ Μπορίκ από το 2023, η οποία συμπεριλαμβάνει συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι κρατικές αλυκές

Η κυβέρνηση θα διατηρήσει των έλεγχο σε δύο από τις καλύτερες αλυκές της, την Atacama και την Maricunga, μέσω της κρατικής μεταλλευτικής εταιρείας χαλκού Codelco, ενώ θα προχωρήσει τα έργα μέσω κρατικών εταιρειών σε άλλες πέντε αλυκές.

Μόνο τα κρατικά έργα αναμένεται να διπλασιάσουν την παραγωγή της Χιλής σε περίπου 500.000 μετρικούς τόνους ισοδύναμου ανθρακικού λιθίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Μεταλλείων Aurora Williams.

Για τα υπόλοιπα 26 αλατοφόρα πεδία, το κράτος θα δέχεται δηλώσεις ενδιαφέροντος μέχρι και τον Ιούλιο.

Τα προβλήματα

Σχεδόν 100 εταιρείες από δώδεκα χώρες έχουν ήδη προσεγγίσει την κυβέρνηση για να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τη δρομολόγηση των έργων λιθίου, δήλωσε η Williams, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ωστόσο, στελέχη και αναλυτές επεσήμαναν ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία που θα μπορούσαν να βάλουν φρένο σε νέα έργα.

Μια ανησυχία έχει να κάνει με το πως η κυβέρνηση θα αναθέσει συμβόλαια λιθίου σε αλυκές όπου έχουν προηγουμένως χορηγηθεί παραχωρήσεις εξόρυξης, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα είδος διπλής ιδιοκτησίας.

Ο Jose Hofer, σύμβουλος λιθίου στη συμβουλευτική εταιρεία SC Insights, δήλωσε ότι άλλες προκλήσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν την όρεξη των επενδυτών περιλαμβάνουν τις πιθανές αντιδράσεις από τις κοινότητες των ιθαγενών και περιορισμούς στην εξόρυξη σε ένα τμήμα των αλυκών λόγω της περιβαλλοντικής προστασίας.

Οι εταιρείες πρέπει επίσης να παλέψουν με μια χαλαρή περίοδο για τις τιμές του λιθίου εν μέσω της επιβράδυνσης των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία έχει αλλάξει τον υπολογισμό για τη διασφάλιση οικονομικά βιώσιμων έργων.

Για την Wealth Minerals WML.V με έδρα τον Καναδά, η προώθηση του έργου λιθίου στην αλατιέρα της Atacama θα σημάνει την έναρξη συνομιλιών με την Codelco σχετικά με τους όρους με τους οποίους η κρατική μεταλλευτική εταιρεία θα αναλάβει πλειοψηφικό μερίδιο, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής Marcelo Awad.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης