Ενέργεια

Σταθεροποιούνται οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι απομακρύνονται

Σταθεροποιούνται οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι απομακρύνονται
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η επιβολή των νέων κυρώσεων θα μπορούσε να προσθέσει 8,40 δολάρια ανά βαρέλι στις τιμές του αργού πετρελαίου
Οι τιμές του αργού πετρελαίου ανέκτησαν μέρος των απωλειών που σημείωσαν τη Δευτέρα, καθώς απομακρύνονται οι φόβοι για κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Το αργό brent διαπραγματευόταν πάνω από τα 87 δολάρια ανά βαρέλι και το West Texas Intermediate παρέμεινε πάνω από τα 82 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς οι ειδήσεις για νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ιράν δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους traders.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται το Oil Price, οι αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν από το Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα, ενδέχεται τελικά να μην εφαρμοστούν καθόλου.

Ο λόγος; Ο πρόεδρος Biden θα ήταν επιφυλακτικός να κάνει οτιδήποτε που θα μπορούσε να ωθήσει περαιτέρω τις τιμές λιανικής των καυσίμων προς τα πάνω, με τις εκλογές να απέχουν μόλις λίγους μήνες.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η επιβολή των νέων κυρώσεων θα μπορούσε να προσθέσει 8,40 δολάρια ανά βαρέλι στις τιμές του αργού πετρελαίου.

Αυτό δεν είναι κάτι που θέλει να δει ένας πρόεδρος που διεκδικεί την επανεκλογή του και ήδη χάνει γρήγορα τη δημοτικότητά του.

Ηρεμούν τα πνεύματα

Από την άλλη πλευρά, οι ανοδικοί παράγοντες για το πετρέλαιο με τη μορφή του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή φαίνεται να έχουν σε μεγάλο βαθμό εκλείψει, τουλάχιστον προς το παρόν.

«Η εκκαθάριση του πριμ γεωπολιτικού κινδύνου έχει επηρεάσει τις τιμές του αργού πετρελαίου πρόσφατα, καθώς η προσφορά δεν διαταράχθηκε σημαντικά», δήλωσε στο Reuters ο ιδρυτής της ινδικής εταιρείας ερευνών SS WealthStreet.

«Ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για έναν επικείμενο πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, οποιαδήποτε κλιμάκωση των εντάσεων θα μπορούσε γρήγορα να αντιστρέψει την τρέχουσα τάση», πρόσθεσε η Sugandha Sachdeva.

«Το γεωπολιτικό σκηνικό εξακολουθεί να είναι πολύ γεμάτο με τόσους πολλούς κινδύνους αυτή τη στιγμή, οπότε είναι σαφές ότι θα δούμε μεγάλη μεταβλητότητα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε έκθεσή τους, σχολιάζοντας τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης