ΕΒΙΚΕΝ: Επιστολή στον Σκυλακάκη κατά πρόσθετης χρέωσης υπέρ ΑΠΕ

ΕΒΙΚΕΝ: Επιστολή στον Σκυλακάκη κατά πρόσθετης χρέωσης υπέρ ΑΠΕ
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της προς τον κ. Σκυλακάκη, «η πτώση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και το διαφαινόμενο έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ φέρνει στο προσκήνιο την ενεργοποίηση μιας νέας χρέωσης υπέρ των νέων ΑΠΕ
Το ενδεχόμενο επιβολής μιας επιπλέον χρέωσης υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πέραν του ΕΤΜΕΑΡ, ανησυχεί εντόνως τη βιομηχανία, η οποία με επιστολή της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, ζητεί την αναθεώρηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. 
 
Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση του 2022 η οποία προβλέπει την επιβολή μιας νέας δυναμικής χρέωσης στους προμηθευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους υποχρεούνται να   την περάσουν στους τελικούς καταναλωτές.   
 
Η  μετακύλιση δεν είναι αναγκαίο να γίνεται οριζόντια και αναλογικά με τις καταναλώσεις, ενώ η ρύθμιση προβλέπει ακόμη τη δυνατότητα να επιβάλλεται μειωμένη χρέωση σε ειδικές κατηγορίες επιλέξιμων βιομηχανιών όπως ισχύει για το ΕΤΜΕΑΡ. 
 
Πρόκειται για ρύθμιση που αφορά τις λεγόμενες νέες ΑΠΕ δηλαδή τα έργα  που τέθηκαν σε λειτουργία μετά το 2021 και στόχο είχε τη διάσωση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) μέσω του διαχωρισμού των λογαριασμών των παλαιών και νέων έργων. 
 
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά αλλά και η προοπτική στο τέλος του χρόνου ο ΕΛΑΠΕ να είναι στο σύνολο του ελλειμματικός έχει θορυβήσει τη βιομηχανία ότι θα κληθεί να πληρώσει μια επιπλέον χρέωση υπερ των ΑΠΕ και μάλιστα χωρίς να ισχύει αντίστοιχο ευνοϊκό καθεστώς με αυτό του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ. 
 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της προς τον κ. Σκυλακάκη, «η πτώση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και το διαφαινόμενο έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ φέρνει στο προσκήνιο την ενεργοποίηση μιας νέας χρέωσης υπέρ των νέων ΑΠΕ, που τίθενται σε λειτουργία μετά την 1.1.2021, η οποία θεσπίστηκε με τον νόμο 4920/2022». 
 
Η ανησυχία της ΕΒΙΚΕΝ εντάθηκε με αφορμή πρόσφατο δελτίο ΕΛΑΠΕ που δημοσιοποίησε ο ΔΑΠΕΕΠ, σύμφωνα με το οποίο ο υπολογαριασμός των νέων έργων ΑΠΕ στο τέλος του 2024 θα έχει σωρευτικό υπόλοιπο μόλις 20,58 εκ ευρώ. 
 
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της επισημαίνει κατά αρχήν ότι σύμφωνα με τις νέες Κατευθυντήριες, που ισχύουν από τον Σεπτέμβριο του 2022, δεν προβλέπονται πλέον χρεώσεις υπέρ ΑΠΕ που  επιβάλλονται  σε  προμηθευτές  παρά  μόνο  χρεώσεις  σε  τελικούς καταναλωτές. 

Νέα κρυμμένη χρέωση
Παράλληλα μιλάει για προσπάθεια, μια νέα χρέωση υπέρ των ΑΠΕ να «κρυφτεί» ως μέρος της ανταγωνιστικής χρέωσης (όπως παλαιότερα το ΠΧΕΦΕΛ) με πρόσχημα το εμπορικό πλεονέκτημα των προμηθευτών, οι οποίοι   θα   μπορούν   να   επικαλούνται   ότι   μέρος   της   ενέργειας   που αγοράζουν   από   το χρηματιστήριο   ενέργειας  είναι   πράσινη. Αυτό   θα πιστοποιείται από Πιστοποιητικά Προέλευσης (GOs)  που θα δίδονται στους προμηθευτές και τα οποία θα αντιστοιχούν στην παραγωγή των νέων μονάδων ΑΠΕ, οι οποίες λαμβάνουν ενίσχυση (FiP).

Όμως  σύμφωνα  με  την  ΕΒΙΚΕΝ  τα  Πιστοποιητικά  Προέλευσης,   που αφορούν   έργα   ΑΠΕ   που   παίρνουν   ενίσχυση   (FiP)   δεν  έχουν  καμία χρησιμότητα  για  τους  βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς ούτε  ο ΔΑΠΕΕΠ τα αποδέχεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των επιλέξιμων βιομηχανιών στο πλαίσιο του μηχανισμού Αντιστάθμισης CO2 να πιστοποιήσουν ότι καταναλώνουν πράσινη ενέργεια σε ποσοστό 30% της συνολικής τους κατανάλωσης.
 
Παράλληλα οι καταναλωτές, που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν αυτό το νέα «χαράτσι»,  είναι πιθανόν να  έχουν συνάψει  πράσινα  ΡΡΑ,  τα οποία μπορεί να καλύπτουν έως και το 100% της κατανάλωσης τους και να μην έχουν ανάγκη και άλλων GOs.Στην ουσία καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ, πρόκειται για μια νέα χρέωση υπέρ των ΑΠΕ και οι βιομηχανίες δεν θα μπορούν να τύχουν μειωμένης χρέωσης όπως προβλέπουν οι Κατευθυντήριες Γραμμές και εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. 
 
Σημειώνει δε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων  βιομηχανιών έντασης ενέργειας, καθώς θα  καταλήξει σε αύξηση της ανταγωνιστικής χρέωσης χωρίς κάποιο ανταποδοτικό πλεονέκτημα, καθώς αυτά τα GOs είναι άνευ αξίας για αυτές.

Έρχεται δε σε ευθεία αντίθεση με τη διακηρυγμένη ενεργειακή  πολιτική  για  τη  βιομηχανία, η οποία προτρέπει  τις βιομηχανίες να συνάπτουν πράσινα ΡΡΑ, που  συνοδεύονται  από τα σωστά πιστοποιητικά προέλευσης.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης