Ενέργεια

Bloomberg: Αποκωδικοποιώντας την αντίδραση της αγοράς πετρελαίου στην ιρανική επίθεση

Bloomberg: Αποκωδικοποιώντας την αντίδραση της αγοράς πετρελαίου στην ιρανική επίθεση
Η σημαντική παραγωγή πετρελαίου της Τεχεράνης έρχεται τώρα άμεσα στο επίκεντρο, φέρνοντας μαζί της τον κίνδυνο αυστηρότερων αμερικανικών κυρώσεων και υπογραμμίζοντας την σημαντικότητα του Στενού του Ορμούζ
Η πρωτοφανής επίθεση του Ιράν με drone και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ άφησε την αγορά πετρελαίου σχεδόν αμετάβλητη, στέλνοντας μάλιστα το αργό τύπου Brent ξανά κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μπορεί να φαίνεται σαν μια αινιγματική αντίδραση, επειδή η αναζωπύρωση των γεωπολιτικών εντάσεων αποτελεί πάντα έναν παράγοντα που ωθεί ψηλότερα τις τιμές, αλλά η αγορά αντιδρά με μια ηρεμία που θυμίζει τον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες.

Τότε είχε εκτιμηθεί από αναλυτές και traders ότι η άμεση εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο θα ήταν το έναυσμα που θα έστελνε τις τιμές στα ύψη.

Η σημαντική παραγωγή πετρελαίου της Τεχεράνης έρχεται τώρα άμεσα στο επίκεντρο, φέρνοντας μαζί της τον κίνδυνο αυστηρότερων αμερικανικών κυρώσεων και υπογραμμίζοντας την σημαντικότητα του Στενού του Ορμούζ, μέσω του οποίου ρέει το 1/5 του παγκόσμιου πετρελαίου.

Ακόμη και η Citigroup τώρα, προειδοποιεί ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Τα μάτια στραμμένα στο Ισραήλ

Αλλά οι traders φαίνεται να έχουν καταλήξει, τουλάχιστον προς το παρόν, στο συμπέρασμα ότι η επίθεση είχε ως στόχο περιορισμένα αντίποινα για ένα χτύπημα στο διπλωματικό της συγκρότημα και όχι την έναρξη μιας γενικευμένης σύρραξης σε ολόκληρη την περιοχή.

Η άνοδος του πετρελαίου τον τελευταίο μήνα έχει ήδη ενσωματώσει το πριμ γεωπολιτικού κινδύνου από τη Μέση Ανατολή.

Μια κίνηση προς τα πάνω θα εξαρτηθεί πιθανότατα από το αν το Ισραήλ αποφασίσει να προβεί σε αντίποινα και αν όντως διαταραχθεί η μεταφορά φορτίων πετρελαίου.

Επιπλέον, εάν τα πράγματα γίνουν πιο άσχημα στην περιοχή, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον ΟPEC+ διαθέτουν πάνω από 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εφεδρικής παραγωγικής ικανότητας - περίπου διπλάσια από την παραγωγή του Κουβέιτ - για να καλύψουν τυχόν κενά.

Η ομάδα έχει δεσμευτεί να παραμείνει σε επαγρύπνηση εάν οι αγορές σφίξουν αυτό το καλοκαίρι.

Καθώς το Ιράν και το Ισραήλ ετοιμάζονται να συνεχίσουν να απαντούν σε μια λογική «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden σπεύδει να διασφαλίσει ότι η Μέση Ανατολή δεν θα καταλήξει τυφλή, γράφει ο Andreas Kluth στο Bloomberg Opinion.

Διάγραμμα της εβδομάδας

Η αυξανόμενη ενεργειακή έλλειψη της Αιγύπτου κινδυνεύει να εξαντλήσει τα ζωτικής σημασίας συναλλαγματικά αποθέματα που χρειάζεται για να καταφέρει να ανακάμψει.

Το πολυπληθέστερο κράτος του αραβικού κόσμου, που κάποτε ήταν από τους μεγαλύτερους εξαγωγούς, δεν παράγει πλέον αρκετό φυσικό αέριο για να διατηρήσει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας σε λειτουργία κατά τη διάρκεια των ολοένα και πιο ζεστών καλοκαιριών.

Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, γεγονός που επέβαλε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος διάρκειας έως και δύο ωρών, αναγκάζοντας την Αίγυπτο να σταματήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της περιόδου. Τώρα οι ειδικοί προβλέπουν ότι το 2024 θα είναι ακόμη χειρότερο.

Στο μεταξύ, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αιγύπτου έχουν μειωθεί ενώ η χώρα έχει αρχίσει να εισάγει φορτία για να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος.

12_3.png

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης