Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 87 δολ. το Brent, στα 81 δολ. το αργό

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 87 δολ. το Brent, στα 81 δολ. το αργό

Αύξηση της προσφοράς των ΗΠΑ

 

Το πετρέλαιο υποχώρησε την Τρίτη λόγω της αυξανόμενης παραγωγής αργού στις ΗΠΑ καθώς και των ελπίδων για κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Χαμάς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Ιούνιο, που λήγουν την Τρίτη, υποχωρούσαν κατά 0,69%, στα 87,79 δολάρια το βαρέλι περί τις 20:02 ώρα Ελλάδας. Το πιο ενεργό συμβόλαιο Ιουλίου υποχώρησε 0,7%, στα 86,56 δολάρια.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχωρούσαν κατά 1,36%, στα 81,51 δολάρια.
Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα και για τους δύο δείκτες αναφοράς έχασε περισσότερο από 1% τη Δευτέρα.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η παραγωγή αυξήθηκε στα 13,15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Φεβρουάριο από 12,58 εκατομμύρια bpd τον Ιανουάριο, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 4,66 εκατομμύρια bpd από 4,05 εκατομμύρια bpd την ίδια περίοδο.
Οι προσδοκίες ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να είναι ορατή έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες μετά από μια νέα ώθηση υπό την ηγεσία της Αιγύπτου να αναζωογονήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο που έχουν σταματήσει.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε την Τρίτη να προχωρήσει σε μια από καιρό υποσχεμένη επίθεση στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.
«Οι traders πιστεύουν ότι μέρος του γεωπολιτικού κινδύνου απομακρύνεται από την αγορά», δήλωσε ο Dennis Kissler, ανώτερος αντιπρόεδρος συναλλαγών της BOK Financial.
«Δεν βλέπουμε καμία παγκόσμια προσφορά να αποσύρεται από την αγορά».
Οι συνεχείς επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης στη θαλάσσια κυκλοφορία νότια της διώρυγας του Σουέζ -μια σημαντική εμπορική οδός- έχουν προσφέρει ένα κατώτατο όριο για τις τιμές του πετρελαίου και θα μπορούσαν να προκαλέσουν υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου εάν η αγορά αναμένει διακοπές στον εφοδιασμό αργού.

Οι επενδυτές παρακολούθησαν επίσης μια διήμερη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική από την Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FOMC), την Τρίτη. Η συνεδρίαση αναμένεται να κορυφωθεί την Τετάρτη με την απόφαση να αφήσει το επιτόκιο-στόχο των κεφαλαίων της Fed στο εύρος 5,25%-5,50%.
«Η επικείμενη συνεδρίαση της Fed προκαλεί επίσης ορισμένες βραχυπρόθεσμες επιφυλάξεις», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG, προσθέτοντας ότι μια μεγαλύτερη περίοδος αυξημένων επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο του δολαρίου, ενώ ταυτόχρονα θα απειλούσε τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου.

Ορισμένοι επενδυτές τιμολογούν προσεκτικά με μεγαλύτερη πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας φέτος και το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός και η αγορά εργασίας παραμένουν ανθεκτικές.
Οι ανησυχίες για τη ζήτηση έχουν επηρεάσει επίσης το κλίμα καθώς οι τιμές του ντίζελ αποδυναμώθηκαν.
Δημοσκόπηση του Reuters διαπίστωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να διατηρηθούν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι φέτος, με τους αναλυτές να αναθεωρούν τις προβλέψεις υψηλότερα λόγω προσδοκιών ότι η προσφορά θα καθυστερήσει τη ζήτηση ενόψει της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και των περικοπών της παραγωγής από την ομάδα παραγωγών OPEC+.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης