Τελευταία Νέα

Η Κίνα κυριάρχησε στην παγκόσμια αγορά ανεμογεννητριών το 2023

Η Κίνα κυριάρχησε στην παγκόσμια αγορά ανεμογεννητριών το 2023
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ επιδιώκουν να ενισχύσουν την αντίστοιχη εγχώρια κατασκευή τεχνολογιών καθαρής ενέργειας με διάφορες πολιτικές και κίνητρα, για να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα
Η Κίνα αντιπροσώπευε το 65% της νέας αιολικής δυναμικότητας το 2023, γεγονός που ανέβασε τέσσερις εγχώριους κατασκευαστές στις πέντε πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, σύμφωνα με νέα έκθεση της Wood Mackenzie, αναδεικνύοντας το Πεκίνο σε απόλυτο κυρίαρχο στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.
 
Σύμφωνα με το Oil Price, η κινεζική Goldwind εγκατέστησε 16,3 GW αιολικής ισχύος το 2023, διατηρώντας την πρώτη θέση από το 2022, ακολουθούμενη από την κινεζική Envision, τη δανέζικη Vestas και τους κινέζους κατασκευαστές Windey και MingYang, με βάση την ανάλυση της WoodMacenzie.
 
Η Vestas, η οποία συνδέει 11,5 GW αιολικής ενέργειας παγκοσμίως το 2023, είναι ο μόνος δυτικός κατασκευαστής αρχικού εξοπλισμού (OEM) στην πρώτη πεντάδα.
 
Η παγκόσμια αγορά ανεμογεννητριών παρέμεινε ενοποιημένη πέρυσι, με το 54% των αιολικών αγορών να κατέχεται από τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές, σημείωσε η Wood Mackenzie.
 
Εκτός Κίνας, η Vestas ήταν ο ηγέτης της αγοράς για έκτη συνεχή χρονιά, με περισσότερα από 10 GW εγκατεστημένα, ενώ η Siemens Gamesa κέρδισε τη General Electric (GE) στη δεύτερη θέση.
 
Τα επίπεδα ρεκόρ των εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας το 2023 οφείλονται στην κινεζική έκρηξη, σύμφωνα με τη WoodMacenzie.
 
Ώθηση της αιολικής ενέργειας σε πρωτοφανές επίπεδο
 
Η πρώτη παρτίδα βάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κίνας θα έχει παραδοθεί στους πελάτες μέχρι το τέλος του 2024, με την Κίνα να έχει επιταχύνει την κατασκευή των εγκαταστάσεων  σε έναν πρωτοφανή ρυθμό 74,7 GW, δήλωσε ο Endri Lico, κύριος αναλυτής της Wood Mackenzie.
 
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ώριμη αλυσίδα εφοδιασμού και τους φιλόδοξους επαρχιακούς στόχους ωθούν την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε πρωτοφανές επίπεδο στην Κίνα.
 
Ενώ οι κινέζοι κατασκευαστές ανεμογεννητριών ευημερούσαν, οι δυτικοί κατασκευαστές ΟΕΜ επιβαρύνθηκαν από την απότομη διακοπή της ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Αμερική εν μέσω υψηλών επιτοκίων, εκτίναξης του κόστους και ζητημάτων στην ποιότητα.
 
Οι εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική υπέστησαν σοβαρές οικονομικές απώλειες πέρυσι, σε μια αγορά αιολικής ενέργειας που σταμάτησε στα 40 GW εγκατεστημένης ισχύος, καταγράφοντας δηλαδή πτώση 3% σε ετήσια βάση η οποία είναι η χαμηλότερη μετά την πανδημία COVID-19, τόνισε η WoodMac.
 
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ επιδιώκουν να ενισχύσουν την αντίστοιχη εγχώρια κατασκευή τεχνολογιών καθαρής ενέργειας με διάφορες πολιτικές και κίνητρα, για να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης