Ενέργεια

Turkish Stream: Σε τροχιά αναβάθμισης η δυναμικότητά του στη Ρωσία

Turkish Stream: Σε τροχιά αναβάθμισης η δυναμικότητά του στη Ρωσία
Ο Turkish Stream παρέχει σήμερα σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου και στην Ελλάδα
Η Gazprom επεξεργάζεται την προοπτική αναβάθμισης της δυναμικότητας του αγωγού Turkish Stream στη Ρωσία, με στόχο να αντισταθμίσει μερικώς την απώλεια εξαγωγών προς την Ευρώπη από το 2022.

Αυτό το διάστημα, δεν λειτουργούν οι αγωγοί Nord Stream και Yamal, ενώ στα τέλη του τρέχοντος θα διακοπεί και η διέλευση του ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα από τις αρχές του 2025 ο Turkish Stream να είναι ο μόνος διαθέσιμος αγωγός που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις αναλυτή της ρωσικής InfoTech, Αλεξάντρ Φρόλωφ στο Anadolu, ο στόχος δεν είναι μόνο να αντισταθμιστούν οι χαμένες ευρωπαϊκές εξαγωγές μέσω αντίστοιχων προς την Ασία, αλλά και η επέκταση του Turkish Stream.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος εκτιμά ότι οι ποσότητες θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν κατά 31,5 δισ. κ.μ. ετησίως για ένα σύνολο 79 δισ. κ.μ. εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και υπάρχει ζήτηση.

Πιθανή κίνηση της Gazprom προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να βρει την ισχυρή αντίσταση από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο.

Παρόλα αυτά, ο Turkish Stream παρέχει σήμερα σημαντικές ποσότητες στην Ελλάδα. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το φετινό Απρίλιο η χώρα μας κάλυψε τις ανάγκες της κατά 55% μέσω του ρωσικού αερίου από τον Turkish Stream.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης