Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες «κοκκίνισαν» εκ νέου τη Wall Street - Πτώση 0,3% για Nasdaq

tags :
Οι γεωπολιτικές ανησυχίες «κοκκίνισαν» εκ νέου τη Wall Street - Πτώση 0,3% για Nasdaq
Η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Βόρεια Κορέα έστρεψε τους επενδυτές σε ασφαλέστερα καταφύγια, όπως ο χρυσός
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (9/8/2017) η Wall Street, καθώς η αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα απομάκρυνε τους επενδυτές από τις πιο ριψοκίνδυνες μετοχές και τους έστρεψε σε ασφαλέστερα… καταφύγια, όπως ο χρυσός.
Έτσι, ο Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 0,17%, στις 22.048,70 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,04% και έκλεισε στις 2.474,02 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,28% χαμηλότερα, στις 6.352,33 μονάδες.
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι «εξετάζει προσεκτικά» ένα σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου Γκουάμ του Ειρηνικού, που αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον της χώρας του θα αντιμετωπιστεί με «φωτιά και οργή».
Εν τω μεταξύ, ο Trump κλιμάκωσε και σήμερα την ένταση, αυτή τη φορά με «όπλο» την πυρηνική ισχύ των ΗΠΑ.
«Ελπίζω να μην αναγκαστούν ποτέ οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν αυτή την δύναμη, ωστόσο δεν θα υπάρξει ποτέ στιγμή που δεν θα είναι το πιο ισχυρό έθνος στον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος.
Εν μέσω των απειλών, ο δείκτης μεταβλητότητας ή φόβου CBOE Volatility Index (VIX) ανήλθε σε υψηλά μήνα.
Απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο του 2017 από μεγάλες εταιρείες, όπως η Walt Disney, επιβάρυναν επίσης το επενδυτικό κλίμα.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, το πετρέλαιο ενισχύθηκε μετά από μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να ζυγίσουν τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ) για τα αμερικανικά αποθέματα, με «φόντο» την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα.
Ειδικότερα, στην αγορά της Νέας Υόρκης, τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ τερμάτισαν με άνοδο 39 σεντς ή 0,8%, στα 49,56 δολ. ανά βαρέλι.
Η ΕΙΑ ανακοίνωσε πως τα αμερικανικά αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 6,5 εκατ. βαρέλια, στα 1,15 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Αυγούστου.
Ωστόσο, την ίδια εβδομάδα, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3,4 εκατ., στα 231,1 εκατ. βαρέλια.
Νωρίτερα, ο χρυσός έκλεισε καταγράφοντας τα ισχυρότερα κέρδη των τελευταίων 3 μηνών, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου, εν μέσω των γεωπολιτικών ανησυχιών.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με άνοδο 1,3% ή 16,70 δολ., στα 1.279,30 δολ. ανά ουγγιά - η καλύτερη ημερήσια του άνοδος από τις 17 Μαΐου 2017.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολούθησαν με προσοχή σχόλια αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans, δήλωσε πως ο χαμηλός πληθωρισμός δεν θα εμποδίσει την κεντρική τράπεζα να αρχίσει να συρρικνώνει τον, ύψους 4,5 τρισ. δολ., ισολογισμό της τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά πιθανώς θα την αναγκάσει να καθυστερήσει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τον Δεκέμβριο ή και αργότερα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, δήλωσε πως η άκρως επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα εμπεριέχει ρίσκο.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης