Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Οριακά κέρδη στη Wall Street - Εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 1% στους κύριους δείκτες

tags :
Οριακά κέρδη στη Wall Street - Εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 1% στους κύριους δείκτες
Οι αμερικανικές μετοχές βρήκαν στήριξη στα αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Με κέρδη μετά από τρεις ημέρες απωλειών έκλεισε σήμερα (11/8/2017) η Wall Street, με τους τρεις κύριους δείκτες να καταγράφουν, ωστόσο, εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 1%, καθώς η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Βόρεια Κορέα δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.
Έτσι, ο Dow Jones industrial average ενισχύθηκε κατά 0,07%, στις 21.858,53 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,13% και έκλεισε στις 2.441,34 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,64% υψηλότερα, στις 6.256,56 μονάδες.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 1,1%, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,4%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,5%.
Για τους Dow Jones και S&P 500 πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2017, ενώ για τον Nasdaq η χειρότερη από τον Ιούνιο, αν και ήταν η τρίτη του συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επανήλθε σήμερα με ακόμη πιο σκληρές προειδοποιήσεις προς τη Βόρεια Κορέα, δηλώνοντας ότι ο ηγέτης της χώρας θα το «μετανιώσει» αν κάνει οποιαδήποτε «ανοικτή» απειλή.
Ειδικότερα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει πως η ηγεσία της Βόρειας Κορέας αντιλαμβάνεται «πλήρως» τη βαρύτητα των προειδοποιήσεών του προς την Πιονγιάνγκ να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.
Η δήλωση αυτή έγινε λίγα λεπτά αφού έγινε γνωστό από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιστρέφει εκτάκτως τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον για μία μέρα, διακόπτοντας τις διακοπές του.
Νωρίτερα σήμερα, ο Trump είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι ο αμερικανικός στρατός είναι «εξοπλισμένος και έτοιμος» για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε βορειοκορεάτικη απειλή.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρόεδρος, μέσω ανάρτησης που πραγματοποίησε στο «twitter», ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι στρατιωτικές λύσεις είναι πλέον πλήρως εξοπλισμένες, γεμάτες και σε ετοιμότητα, εφόσον η Βόρεια Κορέα λειτουργήσει αλόγιστα».
Ωστόσο, οι αμερικανικές μετοχές βρήκαν στήριξη στα αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, που ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα.
Ειδικότερα, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 0,1% τον Ιούλιο του 2017, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για μια αύξηση 0,2%.
Εξάλλου, ήδη αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προειδοποίησαν σήμερα ότι ο αδύναμος πληθωρισμός θα μπορούσε να ανακόψει την αύξηση των επιτοκίων.
Ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολις, Neel Kashkari, επεσήμανε ότι τα σημερινά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό αποτελούν έναν ακόμη λόγο να περιμένει η Fed πριν προβεί σε μια περεταίρω αύξηση των επιτοκίων.
Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου της Fed του Ντάλας, Rob Kaplan, ο οποίος υποστήριξε ότι το βασικό επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας πλησιάζει στο «ουδέτερο» επίπεδο, οπότε η Fed θα πρέπει να περιμένει υπομονετικά περαιτέρω στοιχεία ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί προτού προβεί σε σύσφιξη της πολιτικής της.
Οι τελευταίες δηλώσεις του Trump ήρθαν να προστεθούν στη μακρά λίστα απειλών και φραστικών επιθέσεων που ανταλλάσσουν τις τελευταίες μέρες οι δύο χώρες, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία παγκοσμίως, ενώ έχει πυροδοτήσει μια ευρεία διόρθωση στις αγορές διεθνώς.
Χθες (11/8), οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν με βαριές απώλειες, σημειώνοντας πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2017.
Η έντονη γεωπολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών εκτόξευσε χθες τον δείκτη CBOE Volatility Index (VIX) ή «δείκτη φόβου» κατά 44% υψηλότερα - στη μεγαλύτερη αύξησή του από τον Μάιο του 2017.
Σύμφωνα με τους αναλυτές το πολεμικό κλίμα αποτελεί αφορμή για διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια.
Εν τω μεταξύ, με κέρδη έκλεισε σήμερα το πετρέλαιο, «σβήνοντας» τις απώλειες που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ωστόσο για το σύνολο της εβδομάδας σημείωσε πτώση 1,5%.
Στην αγορά της Νέας Υόρκης, τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ τερμάτισαν με κέρδη 0,5% ή 23 σεντς, στα 48,82 δολ. ανά βαρέλι.
Το πετρέλαιο βρήκε σήμερα κάποια στήριξη στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς έδειξαν μόνο μια οριακή αύξηση για την τρέχουσα εβδομάδα, πυροδοτώντας προσδοκίες για σταθεροποίηση της διύλισης.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης