Χρηματιστήριο & Αγορές

Οριακή πτώση στη Wall Street, με το «βλέμμα» στον Λ. Οίκο - Εβδομαδιαίες απώλειες για τους 3 κύριους δείκτες

Οριακή πτώση στη Wall Street, με το «βλέμμα» στον Λ. Οίκο - Εβδομαδιαίες απώλειες για τους 3 κύριους δείκτες
Οι Dow και S&P υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα - για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017 
Με οριακές απώλειες έκλεισε σήμερα (18/8/2017) η Wall Street, μετά από μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων, με τις αμερικανικές μετοχές να καταγράφουν πτώση για το σύνολο της εβδομάδας, στον απόηχο του χθεσινού (17/8) τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ισπανία, αλλά και εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δεν θα μπορέσει να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα. 
Έτσι, ο Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 0,35%, στις 21.674,38 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,18% κι έκλεισε στις 2.425,53 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,09% χαμηλότερα, στις 6.216,53 μονάδες. 
Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν νέες εβδομαδιαίες απώλειες, με τους Dow και S&P να υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα - για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017 - και τον Nasdaq για τέταρτη - στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί του 2017. 
Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,8% σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 0,7%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,6% στο σύνολο της εβδομάδας.
Οι αμερικανικές μετοχές κατάφεραν να μειώσουν τις απώλειές τους, γυρίζοντας μάλιστα προς στιγμήν σε θετικό έδαφος, αντιδρώντας στην απόλυση του επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου, Steve Bannon, που ανακοίνωσε σήμερα (18/8/2017) και επίσημα ο Λευκός Οίκος, βάζοντας τέρμα σε μια έντονη φημολογία στα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με την αποχώρηση του ανώτατου σύμβουλου του αμερικανού προέδρου, Donald Trump. 








Η ένταση ανάμεσα στον Bannon και σε άλλους κορυφαίους συμβούλους του Trump, συμπεριλαμβανομένων του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου Gary Cohn και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας H.R. McMaster, είχε προκαλέσει προβλήματα στον Λευκό Οίκο, αποσταθεροποιώντας την ομάδα του Trump.
Οπότε η αποχώρηση του Bannon λαμβάνεται ως θετική εξέλιξη από τους επενδυτές, την ώρα που το κλίμα στην Ουάσιγκτον παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο μετά τα επεισόδια ρατσιστικής βίας στη Βιρτζίνια κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.
Η «χλιαρή» αντίδραση του αμερικανού προέδρου στα αιματηρά επεισόδια πυροδότησε μια σειρά από παραιτήσεις διευθυνόντων συμβούλων από το Συμβούλιο για τη Μεταποίηση, με τον Trump να οδηγείται στη διάλυση αυτού και του Συμβουλίου Στρατηγικής και Πολιτικής.
Οι εξελίξεις αυτές πυροδότησαν αυξανόμενες ανησυχίες ότι η οικονομική ατζέντα του Trump, που περιλαμβάνει μια φορολογική μεταρρύθμιση και δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης, δεν θα περάσει από το Κογκρέσο. 
Η Wall Street είχε μεγάλες ελπίδες για την ατζέντα του Trump μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο του 2016, με τις μετοχές να ανέρχονται σε ιστορικά υψηλά.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ισπανία, η οποία έχει τεθεί σε αντιτρομοκρατικό συναγερμό ύστερα από το φονικό τρομοκρατικό «χτύπημα» στη Βαρκελώνη, στο οποίο 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και την απόπειρα νέας επίθεσης στο παραλιακό θέρετρο Καμπίλς, την οποία απέτρεψε τα ξημερώματα η αστυνομία της Καταλονίας.
Η τρομοκρατική επίθεση έστρεψε τους επενδυτές εκ νέου στα ασφαλή καταφύγια, με τον χρυσό να «σπάει» σήμερα το φράγμα των 1.300 δολ. ανά ουγγιά για πρώτη φορά μέσα στο 2017, αν και τελικά έκλεισε με απώλειες 80 σεντς ή κάτω του 0,1%, στα 1.291,60 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο έκλεισε με ισχυρά κέρδη 3 % ή 1,42 δολ., στα 48,51 δολ. ανά βαρέλι, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν μια σημαντική πτώση του αριθμού πλατφορμών εξόρυξης στις ΗΠΑ - τη μεγαλύτερη σε επτά μήνες - κατά την τρέχουσα εβδομάδα.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης