Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

"Aστάθεια" στις αγορές πετρελαίου - "Βλέπουν" αύξηση στα αποθέματα των ΗΠΑ

 Η S & P Global Platts ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία πιθανόν να παρουσιάσουν αύξηση  των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ κατά 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών την περασμένη εβδομάδα.
Οι αγορές πετρελαίου ενδέχεται να δεχθούν  ένα ακόμη "χτύπημα" αύριο Τετάρτη 20/9 όταν ανακοινωθούν τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού  πετρελαίου στις ΗΠΑ  τα οποία αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση, κυρίως ως αποτέλεσμα των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας Harvey στα διυλιστήρια των Η.Π.Α. στα τέλη Αυγούστου.
Σε μια προεπισκόπηση των εβδομαδιαίων στοιχείων αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ (EIA), που αναμένονται την Τετάρτη, η S & P Global Platts επεσήμανε ότι τα στοιχεία πιθανόν να παρουσιάσουν αύξηση της τάξης των 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που έληξε στις 8 Σεπτεμβρίου τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν 10,5 εκατομμύρια βαρέλια, σημείωσε ο Geoffrey Craig, της  S & P Global Platts', προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στις ζημιές στην υποδομή των διυλιστηρίων πετρελαίου από τον Harvey και την έλλειψη ικανότητας των αμερικανικών εξαγωγών λόγω σε ακραίων καιρικών συνθηκών.
«Η απογραφή και τα  δεδομένα θα αντικατοπτρίζουν τις προσαρμογές μετά τον τυφώνα Harvey για άλλες λίγες εβδομάδες τουλάχιστον, καθώς οι διυλιστήρια, τα τερματικά και τα λιμάνια της ακτής του κόλπου συνεχίζουν τη διαδικασία επιστροφής στο φυσιολογικό δήλωσε ο Craig,.
Ο Craig σημείωσε ότι αν και τα διυλιστήρια άρχισαν να επιστρέφουν στο φυσιολογικό, οι τιμές του αργού πετρελαίου είναι πιθανό να υποχωρήσουν από «την εισροή των εισαγωγών αργού στις ΗΠΑ, που πιθανότατα θα υλοποιηθούν καθώς τα δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Μεξικού περιμένουν την επαναλειτουργία των διυλιστηρίων στο Τέξας για να ξεφορτώσουν τα φορτία τους. "
Οι τιμές του πετρελαίου ήταν σταθερές την Τρίτη με την τιμή του Brent να βρίσκεται στα 55,67 δολάρια γύρω στο μεσημέρι, ενώ τα ενδιάμεσα βραχυπρόθεσμα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ στο δυτικό Τέξας ήταν 50,24 δολάρια.
Περί 22:35 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 49,56 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,70% και το brent υποχωρούσε 0,56% στα 55,17 δολάρια το βαρέλι.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα 19/9 ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας του ήταν 4.320.000 βαρέλια ανά ημέρα (BPD), από σχεδόν 4,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με το  Reuters ενώ και οι εξαγωγές αργού της Σαουδικής Αραβίας υποχώρησαν  σε 6,693 εκατ. bpd τον Ιούλιο, από 6,889 εκατ. bpd τον Ιούνιο.
Παρά τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου της Μέσης Ανατολής που επιμένουν ότι μειώνουν τις προμήθειες σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου, η υπερβολική προσφορά εξακολουθεί να επιβραδύνει την αγορά.
Αυτό συμβαίνει παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,8 εκατομμύρια bpd τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2018, μια περικοπή που αποφασίσθηκε μαζί με την  Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης