Χρηματιστήριο & Αγορές

Ο φόβος εμπορικού πολέμου οδηγεί σε μεγάλες απώλειες τις αγορές

tags :
Ο φόβος εμπορικού πολέμου οδηγεί σε μεγάλες απώλειες τις αγορές

Πιέσεις στον DAX συνεχίζουν να ασκούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, εν μέσω των αυξημένων εμπορικών εντάσεων  

Ισχυρές πιέσεις δέχονται στο ξεκίνημα της εβδομάδας οι διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους εταίρους τους.
Ειδικότερα, περί τις 20:00, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,5% στις 24.222 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,5% στις 2.713 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 1,6% χαμηλότερα, στις 7.574 μονάδες.
Οι αμερικανικές μετοχές βρέθηκαν εξαρχής υπό πίεση, στον απόηχο δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ετοιμάζεται να επιβάλει περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, διέψευσε, ωστόσο, σήμερα τα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι οι επικείμενοι περιορισμοί στις επενδύσεις δεν θα αφορούν συγκεκριμένα την Κίνα αλλά θα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες που προσπαθούν να κλέψουν την τεχνολογία των ΗΠΑ.
«Εκ μέρους του Donald Trump, τα δημοσιεύματα των “Bloomberg” και “WSJ” σχετικά με τους επενδυτικούς περιορισμούς είναι ψευδή, fake news.
Η πηγή είτε δεν υπάρχει είτε δεν γνωρίζει καλά το θέμα.
Η δήλωση δεν θα είναι συγκεκριμένη για την Κίνα, αλλά για όλες τις χώρες που προσπαθούν να κλέψουν την τεχνολογία μας», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Mnuchin.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Trump απείλησε ότι θα επιβάλει δασμούς 20% και στις εισαγωγές αυτοκινήτων ευρωπαϊκής κατασκευής, ενώ το σαββατοκύριακο επανήλθε με νέες απειλές, ζητώντας από τις υπόλοιπες χώρες να καταργήσουν όλους τους εμπορικούς φραγμούς τους, προειδοποιώντας ότι αλλιώς θα υπάρξουν νέα μέτρα σε βάρος τους.
Οι μετοχές των Intel, Micron Technology και Nvidia καταγράφουν βαριές απώλειες, 4,3%, 7% και 5,5% αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, οι Boeing, Caterpillar και General Motors - όλες με σημαντική έκθεση στην Κίνα - επίσης καταγράφουν απώλειες, 3%, 2,9% και 1,4% αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι αυξημένες εμπορικές εντάσεις στρέφουν τους επενδυτές στα πιο ασφαλή καταφύγια.
Περί τις 20:00, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί κατά 2,9 μονάδες βάσης στο 2,87%.


Sell-off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εν τω μεταξύ, με βαριές απώλειες άνω του 2% έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, την ίδια στιγμή που η χθεσινή (24/6) Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό ολοκληρώθηκε χωρίς να βρεθεί κάποια κοινή συνισταμένη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 2,07% στις 377,05 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη «βούλιαξε» κατά 2,46% στις 12.270,30 μονάδες, δεχόμενος ισχυρές πιέσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, εν μέσω των αυξημένων εμπορικών εντάσεων.
Η μετοχή της Daimler σημείωσε βουτιά 2,8%, της Volkswagen σημείωσε απώλειες 2,4%, ενώ της BMW διολίσθησε κατά 1,8%.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλει δασμούς 20% και στις εισαγωγές αυτοκινήτων ευρωπαϊκής κατασκευής.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 2,5% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ, ενώ η ΕΕ εφαρμόζει δασμό 10% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων.
Στο Παρίσι, ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,92% στις 5.283,86 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 2,24% στις 7.509,84 μονάδες.
Παράλληλα, στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,78% στις 9.617,90 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε βουτιά 2,44% στις 21.355,19 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, επιδείνωση καταγράφει η ιταλική αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει άνοδο στο 2,85%, ενώ το επιτόκιο του 2ετούς ενισχύεται στο 0,98%.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης