Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

H LME ζητάει από παραγωγούς αλουμινίου στοιχεία για τις εκπομπές άνθρακα έως το 2025

H LME ζητάει από παραγωγούς αλουμινίου στοιχεία για τις εκπομπές άνθρακα έως το 2025

Στόχος είναι η ευθυγράμμιση της αγοράς του μετάλλου (Reuters)

Η London Metals Exchange (LME) ξεκίνησε την Τετάρτη 8/5 μια διαβούλευση που απαιτεί από τους παραγωγούς εμπορικών σημάτων αλουμινίου που μπορούν να παραδοθούν βάσει των συμβολαίων του, να υποβάλουν στοιχεία για τις εκπομπές άνθρακα έως τον Μάρτιο του 2025.

Το Reuters θεωρεί ότι η πρόταση αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση της αγοράς αλουμινίου με την απαίτηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Προσαρμογής Ανθρακούχων Συνόρων (CBAM) που εφαρμόζει ένα κόστος που σχετίζεται με τον άνθρακα σε ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα.

 

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για τους παραγωγούς

Οι παραγωγοί αλουμινίου θα πρέπει να κάνουν την πρώτη καταχώριση των δεδομένων εκπομπών του 2024 έως τις 15 Μαρτίου 2025 και θα πρέπει να τα ενημερώνουν ετησίως.

 Οι εγκεκριμένοι από την LME παραγωγοί πρωτογενούς αλουμινίου, κράματος αλουμινίου, Ειδικής σύμβασης για το κράμα αλουμινίου της Βόρειας Αμερικής ("NASAAC") θα πρέπει να υποβάλουν δεδομένα εκπομπών τόσο του Πεδίου 1 όσο και του 2ου στο ανταλλακτήριο.

Οι άμεσες εκπομπές από την παραγωγή αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων που χρησιμοποιούνται σε κλιβάνους τήξης, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής 1, ενώ οι έμμεσες εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλουμινίου εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής 2.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι παραγωγοί παρέχουν αυτά τα δεδομένα εκπομπών «στο σημείο που γίνεται υλικό ποιότητας LME».

Οι επωνυμίες που δεν υπέβαλαν δεδομένα εκπομπών θα μπορούσαν να διαγραφούν.

Η παράδοση αλουμινίου σε αποθήκες εγγεγραμμένες στο LME θα συνοδεύεται επίσης από έντυπο αναφοράς εκπομπών «CBAM».

Δεν απαιτούνται αναδρομικές αναφορές για αλουμίνιο με ανεπάρκεια πληροφοριών που βρίσκονται ήδη σε αποθήκες.

"Η LME έχει συνεργαστεί με τις δικές της μάρκες πρωτογενούς αλουμινίου που περιλαμβάνονται στη λίστα LME για να κατανοήσει την έκταση της εργασίας που έχει ήδη γίνει εντός του χώρου και το 84% των επωνυμιών LME Primary Aluminium δημοσιεύουν ήδη αναφορές βιωσιμότητας που περιλαμβάνουν τους υπολογισμούς των εκπομπών τους". είπε η ανταλλαγή.

 

Η LME εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον εταίρο του

Η Metalshub θα απαριθμήσει ένα προϊόν «Παγκόσμια παράδοση αλουμινίου χαμηλού άνθρακα (CBAM)» για την παρακολούθηση της ρευστότητας του αλουμινίου που πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο αποτύπωμα άνθρακα.

Το χρηματιστήριο επέμεινε ότι δεν χρειαζόταν ξεχωριστή πλατφόρμα για να εμπορεύεται αλουμίνιο χαμηλών εκπομπών άνθρακα από το 2021.

Το ελαφρύ μέταλλο που χρησιμοποιείται ευρέως στις μεταφορές, τη συσκευασία και τις κατασκευές είναι το πιο ενεργοβόρο μέταλλο για παραγωγή, που απαιτεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2022, ο κλάδος του αλουμινίου απελευθέρωσε 1,11 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης