Ενέργεια

Πετρέλαιο: Στα 87 δολ. κινείται το brent, στα 82 δολ. το αργό

Πετρέλαιο: Στα 87 δολ. κινείται το brent, στα 82 δολ. το αργό

EIA: Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια

 

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σταθεροποιητικά την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν τις αμερικανικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα και το Ιράν και τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ στο ευρύτερο πλαίσιο των ανησυχιών για τη ζήτηση και της χαλάρωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή που είχαν ωθήσει τις τιμές 3% χαμηλότερα την Τετάρτη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχωρούσαν 0,29%, στα 87,04 δολάρια το βαρέλι στις 18:58 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωναν πτώση 0,05%, στα 82,67 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο έχουν υποχωρήσει πάνω από 1 δολ στα χαμηλά εντός της ημέρας, αγγίζοντας το πιο αδύναμο επίπεδο σε περίπου τρεις εβδομάδες.
Η Βενεζουέλα έχασε μια βασική άδεια των ΗΠΑ που της επέτρεπε να εξάγει πετρέλαιο σε αγορές σε όλο τον κόσμο, κάτι που θα πλήξει τον όγκο και την ποιότητα των πωλήσεών της αργού και καυσίμου.
Η αγορά "επιτέλους αρχίζει να μεταβολίζει το γεγονός ότι οι κυρώσεις στη Βενεζουέλα επιστρέφουν", δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αργού πετρελαίου της Kpler, Viktor Katona.

"Η επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα συμβαίνει ταυτόχρονα με το Μεξικό που μειώνει τις εξαγωγές αργού του, που σημαίνει ότι η αμερικανική ακτή του Κόλπου κατευθύνεται προς την καλοκαιρινή περίοδο με περιορισμένες επιλογές για την προμήθεια βαρέος αργού", πρόσθεσε ο Katona.

Κυρώσεις κατά του Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης κυρώσεις στο Ιράν με στόχο την παραγωγή εναέριων οχημάτων της χώρας μετά την επίθεση με drone στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, πρόσθετες κυρώσεις απέφυγαν τη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν. Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το Ιράν είχε ανακοινώσει ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει το «πυρηνικό δόγμα» του ως απάντηση στις αντίποινες ισραηλινές απειλές, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν παράσχουν κάποια υποστήριξη στις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τον αναλυτή της PVM Tamas Varga.
Τα νέα έρχονται αφότου οι επενδυτές είχαν σε μεγάλο βαθμό χαλάρωσει το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου στις τιμές του πετρελαίου στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις - κατά τις οποίες το Brent έχασε περίπου 3,5% - με την αντίληψη ότι τυχόν ισραηλινά αντίποινα στην επίθεση του Ιράν στις 13 Απριλίου θα μετριαστεί από τη διεθνή πίεση.

Εν τω μεταξύ, οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες σε χαμηλά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, υποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη ισχύ της αγοράς εργασίας που οδηγεί την οικονομία και αναβάλλει την προοπτική μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τα αυξανόμενα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ πίεσαν επίσης τις τιμές την Τετάρτη. Τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια στα 460 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 12 Απριλίου, ανέφερε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών.
Τα αποθέματα συσσωρεύτηκαν καθώς η χρησιμοποίηση των διυλιστηρίων μειώθηκε σε μια περίοδο που η επεξεργασία συνήθως αυξάνεται ενόψει της καλοκαιρινής ζήτησης στις Η.Π.Α.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης