Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Το πράσινο υδρογόνο αποτελεί βάση για την απανθρακοποίηση (hydrogeninsight)

Το πράσινο υδρογόνο αποτελεί βάση για την απανθρακοποίηση (hydrogeninsight)

Εξασφαλίστηκαν τελικές άδειες για εργοστάσιο DRI πλήρους κλίμακας στη Σουηδία

Μια σουηδική εταιρεία που κατασκευάζει ένα πρωτοποριακό έργο πράσινου σιδήρου που θα χρησιμοποιεί υδρογόνο για την παραγωγή δεκάδων χιλιάδων τόνων σιδήρου άμεσης μείωσης (DRI, γνωστό και ως σπογγώδης σίδηρος) έλαβε τις τελικές άδειες που χρειάζεται για την κατασκευή και τη λειτουργία του εργοστασίου της.

Η GreenIron έλαβε άδεια από το Land and Environment Court στο Östersund να επεξεργάζεται έως και 30.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως για να παράγει έως και 21.000 τόνους DRI ετησίως στο εργοστάσιο πλήρους κλίμακας που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στο Sandviken, 120 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης.

Η ιστοσελίδα hydrogeninsight.com, αποκαλύπτει (βασιζόμενη σε αναφορά της GreenIron) ότι το έργο το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία φέτος, θα χρησιμοποιεί 1.000 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως, που θα προμηθεύεται από την εταιρεία βιομηχανικών αερίων Linde στο πλαίσιο μιας σταθερής δεσμευτικής σύμβασης που έχει ήδη συμφωνηθεί.

 

Πράσινο DRI

Το πράσινο DRI με βάση το υδρογόνο (μαζί με την τήξη ηλεκτρικού τόξου) έχει διαφημιστεί ως η πιο πολλά υποσχόμενη μέθοδος για την παραγωγή χάλυβα απανθρακοποίησης η οποία αντιπροσωπεύει το 7-8% όλων των παγκόσμιων εκπομπών, κυρίως λόγω της χρήσης άνθρακα οπτανθρακοποίησης ως μείωσης παράγοντας για την κατασκευή καθαρού σιδήρου κατάλληλου για χαλυβουργία.

Αλλά σε αντίθεση με τα περισσότερα εργοστάσια DRI εμπορικής κλίμακας (λειτουργούν συνήθως από κατασκευαστές χάλυβα οι οποίοι συνήθως επεξεργάζονται σιδηρομετάλλευμα που έχει εξορυχθεί σε σπογγώδη σίδηρο), η GreenIron θα χρησιμοποιεί μια ποικιλία απορριμμάτων που περιέχουν οξειδωμένο σίδηρο, όπως σκωρία (ένα υπολειμματικό προϊόν της σιδηρουργίας) για επεξεργασία σε καθαρό μέταλλο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει καβουρδισμένο πυρίτη (απόβλητο από την παραγωγή λιπασμάτων), σκόνη φίλτρου, αλεύρι (υπόλοιπο προϊόν από χάλυβα θερμής έλασης), swarf (που έχει απομείνει από την άλεση μετάλλων), απορρίμματα και άλλα οξειδωμένα μέταλλα για να επεξεργαστεί σε DRI, μειώνοντας την ποσότητα της εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος που απαιτείται για την παραγωγή χάλυβα.

Η GreenIron έχει συνάψει μια προκαταρκτική συμφωνία με την H2 Green Steel η οποία κατασκευάζει ένα γιγάντιο εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου, DRI και πράσινου χάλυβα στο Boden, στη βόρεια Σουηδία για να προμηθεύει προϊόντα απορριμμάτων από αυτό το έργο όταν αρχίσει να λειτουργεί.


Στόχος να γίνουν παραδόσεις εντός 4ετίας

Η εταιρεία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θέλει να παραδώσει 300 από τους φούρνους μικρής κλίμακας έως το 2028.

«Αυτή η ανακοίνωση είναι πολύ ευπρόσδεκτη.

Η φανταστική ομαδική εργασία μας έδωσε τη δυνατότητα να επιταχύνουμε τώρα την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παραγωγής μας.

Όταν ξεκινάμε την παραγωγή στο Sandviken φέτος, σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη μετάβαση στις βιομηχανίες εξόρυξης και μετάλλων που είναι δύσκολο να μειωθούν, που έχουν σημαντικές εκπομπές», δήλωσε ο Edward Murray (Διευθύνων Σύμβουλος της GreenIron).

«Οι συμφωνίες offtake για το DRI πρόκειται να υπογραφούν τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Tanja Ilic (επικεφαλής Εμπορική Διευθύντρια της GreenIron) στο Hydrogen Insight.

Η GreenIron δεν έχει αποκαλύψει από πού ακριβώς προέρχεται το υδρογόνο της, αλλά η Linde και η σουηδική εταιρεία παραγωγής χάλυβα Ovako έχουν αναπτύξει ένα έργο πράσινου υδρογόνου 20 MW στο συγκρότημα της Ovako στο Hofors, λίγο πάνω από 30 χιλιόμετρα από το Sandviken.

Η Ovako πουλά ορισμένους όγκους από το εργοστάσιο στη Volvo για χρήση σε φορτηγά κυψελών καυσίμου, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν περαιτέρω ανανεώσιμο H2 πωλείται σε εξωτερικούς πελάτες.

Οι παραγωγοί πράσινου χάλυβα σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν πράσινο υδρογόνο για να απανθρακοποιήσουν τα χαλυβουργεία τους τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν το 7-8% όλων των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

 

Το πράσινο Η2 ενάντια… σε ρυπογόνο μέθοδο

Παραδοσιακά, ο σίδηρος εξάγεται από μετάλλευμα οξειδίου του σιδήρου με καύση άνθρακα οπτανθρακοποίησης πλούσιου σε άνθρακα σε υψικάμινο, όπου το ορυκτό καύσιμο παράγει θερμότητα υψηλής θερμοκρασίας, ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί το οξυγόνο από το μετάλλευμα μετατρέποντάς το σε διοξείδιο του άνθρακα.

Αυτή η εξαιρετικά ρυπογόνος μέθοδος μπορεί να αντικατασταθεί με πράσινο υδρογόνο (Η2) σε εγκαταστάσεις άμεσης μείωσης σιδήρου (DRI), όπου το H2 αντιδρά με το οξυγόνο για να παράγει ατμό (H2O) αντί για διοξείδιο του άνθρακα.

Στην πραγματικότητα, το DRI με βάση το υδρογόνο είναι επί του παρόντος η μόνη αποδεδειγμένη οδός για την απανθρακοποίηση της παραγωγής χάλυβα, όταν συνδυάζεται με έναν κλίβανο ηλεκτρικού τόξου που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν οι παραγωγοί να εξαλείψουν τις εκπομπές από τον κλάδο χρησιμοποιώντας DRI πράσινου υδρογόνου που στη συνέχεια μετατρέπεται σε πράσινο χάλυβα χρησιμοποιώντας ηλεκτρικούς φούρνους τόξου με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αλλά με το πράσινο H2 να κοστίζει πάνω από 5 €/kg στην Ευρώπη, θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά πιο ακριβό χάλυβα που θα απαιτήσει από τους παραχωρητές να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης