Μπαταρίες: Που στρέφονται οι επενδυτές εν μέσω πτώσης των τιμών ενέργειας (Montel)

Μπαταρίες: Που στρέφονται οι επενδυτές εν μέσω πτώσης των τιμών ενέργειας (Montel)
Αν και οι τιμές της αγοράς εξισορρόπησης έχουν μειωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ του 2022 στα περισσότερα τμήματα, παραμένουν και πάλι υψηλές
Η αποθήκευση μπαταριών ήταν μια κερδοφόρα επένδυση για τις σκανδιναβικές χώρες τα τελευταία χρόνια, αλλά με τις προβλέψεις να δείχνουν τάση πτώσης των τιμών ενέργειας, οι επενδυτές πρέπει να βρουν άλλες πηγές εσόδων, δήλωσαν παρατηρητές της αγοράς στο Montel.
 
Η μείωση των τιμών ενέργειας αναμενόταν να είναι πιο εμφανής στην αγορά των αποθεμάτων συγκράτησης συχνότητας (FCR), και η γαλλική εταιρεία Neoen κοιτάζει ήδη πέρα από αυτό, δήλωσε η Laetita Prot, επικεφαλής των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη Σουηδία, όπου κατασκευάζει μια εγκατάσταση αποθήκευσης 93,9 MW.
 
Σύμφωνα με το Montel, η εταιρεία σχεδιάζει επίσης μια μπαταρία 56 MW στη Φινλανδία.
 
Αν και οι τιμές της αγοράς εξισορρόπησης έχουν μειωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ του 2022 στα περισσότερα τμήματα, παραμένουν και πάλι υψηλές.
 
Ωστόσο, οι παίκτες ανέμεναν ότι τα επίπεδα τιμών στις αγορές επικουρικών υπηρεσιών θα μειωθούν απότομα, καθώς η υψηλή κερδοφορία είχε προσελκύσει νέους επενδυτές, οι οποίοι θα πολλαπλασιάσουν την εγκατεστημένη δυναμικότητα τα επόμενα δύο χρόνια.
 
Πτώση των τιμών
 
Η Neoen αναμένει ότι σε όλα τα νέα έργα, τα επίπεδα τιμών θα είναι 5-10 φορές χαμηλότερα από ό,τι τα τελευταία χρόνια.
 
«Η Εφεδρεία Διατήρησης Συχνότητας, δηλαδή η FCR, θα είναι σαφώς υψηλότερες στη Σουηδία, ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύουμε, διότι μόλις λειτουργήσουν περισσότερα από 1 GW μπαταριών, θα θελήσουν να εκποιήσουν τα συμβατικά περιουσιακά στοιχεία από την αξιολογική σειρά και θα οδηγήσουν τις τιμές της αγοράς επικουρικών υπηρεσιών πιθανότατα στο κατώτατο όριο του κόστους λειτουργίας τους», δήλωσε η Prot.
 
Η πτώση των τιμών ήταν μεγαλύτερη στην Αυτόματη Εφεδρεία Αποκατάστασης Συχνότητας(aFFR), η οποία μειώθηκε στη Σουηδία από 103 ευρώ/MWh κατά μέσο όρο για τη λεγόμενη ανοδική ρύθμιση και 73 ευρώ/MWh για την καθοδική ρύθμιση το 2022, σε 30 ευρώ/MWh και 48 ευρώ/MWh, αντίστοιχα, μέχρι στιγμής φέτος.
 
Ωστόσο, οι τιμές για την καθοδική ρύθμιση του FCR αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε 51,46 ευρώ/MWh μέχρι τώρα.
 
Δραστική μείωση
 
Η Ingrid Capacity - η οποία έχει σχέδια για 400 MW στη Σουηδία - είχε δηλώσει προηγουμένως ότι αναμένει «δραστική μείωση» των τιμών.
 
Οι εταιρείες που αναπτύσσουν έργα μπαταριών θα πρέπει να αναμένουν μακροπρόθεσμα τιμές FCR γύρω στα 10 ευρώ/MWh, δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας, Nicklas Baecker, σε σουηδικό ενεργειακό podcast.
 
Εκτός από την αύξηση της χωρητικότητας, επισήμανε τη μετάβαση από την «πληρωμή ως προσφορά» στην οριακή τιμολόγηση στις αγορές εξισορρόπησης, η οποία θα οδηγήσει σε περισσότερες μηδενικές προσφορές και συνεπώς σε μείωση των μέσων τιμών.
 
«Αυτή τη στιγμή, μπορείτε πιθανότατα να βγάλετε χρήματα κατασκευάζοντας συστήματα μπαταριών με όποιον τρόπο θέλετε, αλλά πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε μια περίοδο όπου θα είναι πιο δύσκολα και τότε τα φτηνότερα έργα θα δυσκολευτούν», πρόσθεσε.
 
Παρά την πτώση των τιμών, η Carmen Kompatscher, ανώτερος συνεργάτης ανάπτυξης στη γερμανική εταιρεία παροχής αποθήκευσης ενέργειας Fluence Energy, δήλωσε ότι η επένδυση σε περισσότερη αποθήκευση μπαταριών θα παραμείνει μια αξιοπρεπής επιχειρηματική ευκαιρία στην περιοχή.
 
«Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για ευελιξία. Το κλειδί για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές μπαταριών είναι να επιλέξουν περιουσιακά στοιχεία που θα επιτρέψουν ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών πέρα από τις τρέχουσες επικουρικές υπηρεσίες», δήλωσε.
 
Για παράδειγμα, είδε πρόσθετη χρήση της αποθήκευσης στην εμπορία ενέργειας και την aFRR, καθώς και σε υπηρεσίες που αποτρέπουν τη συμφόρηση του δικτύου.
 
Αγορά δυναμικότητας
 
Πέρυσι, ο Svenska Kraftnat στη Σουηδία, πρότεινε την εισαγωγή ενός μηχανισμού αγοράς δυναμικότητας για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του συστήματος.
 
Αυτή θα μπορούσε να είναι μια μελλοντική αγορά για περιουσιακά στοιχεία μπαταριών, αλλά είναι πιθανό να είναι πιο ελκυστική για πιο μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία αποθήκευσης, δήλωσε η Kompatscher.
 
«Στις χώρες που έχουν ήδη θεσπίσει μηχανισμούς χωρητικότητας, τείνουμε να βλέπουμε μια τάση για αποθήκευση μπαταριών με χρόνο ζωής περίπου τεσσάρων ωρών, σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία μιας ώρας που συμμετέχουν σήμερα στις σκανδιναβικές επικουρικές αγορές», συμπλήρωσε ο ίδιος.
 
Η Prot της Neoen συμφώνησε, σημειώνοντας ότι η ανάγκη για ευελιξία στο σκανδιναβικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι τεράστια τα επόμενα 20 χρόνια.
 
«Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τις μεγάλες μπαταρίες μας για να βοηθήσουμε στην αποσυμφόρηση των διασυνδέσεων TSO και των DSO και να φέρουμε περισσότερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στο σουηδικό δίκτυο. Εκτός αυτού, υπάρχουν πολλές άλλες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει μια μπαταρία, για παράδειγμα η παροχή συνθετικής αδράνειας στο σύστημα».
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης