Πράσινο φως στην SSE Renewables για το αιολικό 80 MW στη Μαγνησία - Εξετάζει και τα Υπεράκτια

Πράσινο φως στην SSE Renewables για το αιολικό 80 MW στη Μαγνησία - Εξετάζει και τα Υπεράκτια

Ενδιαφέρον και για τα υπεράκτια αιολικά

 

Ωριμάζει το χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα η SSE Renewables, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στη Βρετανία, ο οποίος αναπτύσσει και λειτουργεί χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα καθώς και υδροηλεκτρική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές ανά τον πλανήτη.


Ειδικότερα, χθες ένα από τα αιολικά πάρκα με ενσωματωμένες μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, που είχε αποκτήσει, μέσω της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου της Siemens Gamesa Renewable Energy στη χώρα μας προ διετίας και χωροθετείται στη Μαγνησία έλαβε την αναγκαία τροποποίηση ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή του.

Η SSE Renewables είχε αποκτήσει ένα χαρτοφυλάκιο ισχύος 5,2 GW σε έργα Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα από τη Siemens Gamesa, εκ των οποίων περίπου 700 MW στη χώρα μας. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρεται να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα, όχι μόνο στα χερσαία, αλλά και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

H SSE Renewables είναι η εταιρεία που αναπτύσσει και κατασκευάζει σε κοινοπραξία με τις νορβηγικές Equinor και Vårgrønn το τεράστιο off shore αιολικό Dogger Bank των 3,6 GW που θα τεθεί σταδιακά σε λειτουργία έως το 2026 στη Βρετανία.

Όσον αφορά στο αιολικό πάρκο των 80 MW στη Μαγνησία, η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ ενέκρινε τη μετακίνηση του υποσταθμού σε μη δασική έκταση και εκτός προστατευόμενων περιοχών και την τροποποίηση της όδευσης του υπόγειου δικτύου διασύνδεσης μέσης τάσης με μείωση του συνολικού μήκους κατά 325 μέτρα.


Το χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα


Η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία διαθέτει στην Ελλάδα ένα pipeline έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, για:

  • φωτοβολταϊκό σταθμό με ενσωματωμένη μπαταρία και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφαται από το δίκτυο, εγκατεστημένης ισχύος 12,5 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 12,5 MW σε περιοχή της Καβάλας
  • αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 81 MW σε περιοχές των δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης
  • αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 24 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 24 MW σε περιοχή της Ροδόπης
  • φωτοβολταϊκα με ενσωματωμένες μπαταρίες και δυνατότητα αποθήκευσης ρεύματος που απορροφάται από το δίκτυο, εγκατεστημένης ισχύος 50.9 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 50.9 MW στη Κοζάνη
  • Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 100 MW στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
  • Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 100 MW στο δήμο Σουφλίου Έβρου
  • Φωτοβολταϊκά με μπαταρίες εγκατεστημένης ισχύος 12.5 MW στους Φιλίππους Δήμου Καβάλας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης