Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ο «πόλεμος» του χαλκού – Σε ανάγκη οι ΗΠΑ, σε αφθονία η Κίνα (Reuters)

Ο «πόλεμος» του χαλκού – Σε ανάγκη οι ΗΠΑ, σε αφθονία η Κίνα (Reuters)
Ο πανικός με φόντο το κυνήγι του χαλκού, έχει δώσει περαιτέρω ώθηση σε ένα ράλι που έχει εκτοξεύσει την τιμή του χαλκού κατά 27% από τον Ιανουάριο
H τιμή του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) σημείωσε τη Δευτέρα (20/5) υψηλό ρεκόρ στα 11.104,50 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Η λονδρέζικη αγορά παίζει το παιχνίδι του catch-up με την αμερικανική αγορά μετάλλων CME Group, όπου διαδραματίστηκε μια άγρια συμπίεση short στο συμβόλαιο COMEX.

Το στοίχημα τώρα σύμφωνα με το Reuters, είναι να φτάσουν αρκετοί τόνοι του σημαντικού αυτού βιομηχανικού μετάλλου στις αμερικανικές αποθήκες για να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες θέσεις.

Ο πανικός με φόντο το κυνήγι του χαλκού, έχει δώσει περαιτέρω ώθηση σε ένα ράλι που έχει εκτοξεύσει την τιμή του χαλκού κατά 27% από τον Ιανουάριο και ενίσχυσε το αφήγημα των bullish για μια αγορά που βρίσκεται ανάμεσα σε περιορισμένη προσφορά και έκρηξη της ζήτησης.

Η κατάσταση της Κίνας

Ωστόσο, ο χαλκός δεν λείπει από όλους. Η Κίνα, είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής του μετάλλου παγκοσμίως, διαθέτοντας άφθονο χαλκό για τις βιομηχανίες της.

Μπορεί αυτή η είδηση να μην προσφέρει μεγάλη ανακούφιση για όσους έχουν έλλειψη στο συμβόλαιο της CME, τουλάχιστον άμεσα, ωστόσο είναι μια αισιόδοξη υπενθύμιση ότι ο κόσμος δεν έχει ξεμείνει από χαλκό ακόμα.

Τα αποθέματα που καταγράφηκαν στο Χρηματιστήριο Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης (ShFE) ανήλθαν σε 291.020 μετρικούς τόνους στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σε σύγκριση με τα αποθέματα του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LME) ύψους 105.900 τόνων και τα αποθέματα του CME μόλις 18.244 τόνων.

Τα κύρια αποθέματα της ShFE κορυφώθηκαν στους 300.045 τόνους στα μέσα Απριλίου και παρέμειναν γύρω από αυτά τα υψηλά επίπεδα.

Υπάρχουν άλλοι 45.000 τόνοι χαλκού που είναι εγγεγραμμένοι στο διεθνές υποκατάστημα της ShFE, το Διεθνές Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η αύξηση των κινεζικών αποθεμάτων συναλλάγματος αύξησε τα παγκόσμια αποθέματα συναλλάγματος σε 491.000 τόνους στο τέλος Μαρτίου, το υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021.

Στασιμότητα της ζήτησης, αύξηση της προσφοράς

Η αδύναμη εγχώρια ζήτηση, οι ισχυρές εισαγωγές και η αυξανόμενη εγχώρια παραγωγή στον συνδυασμό τους, διατηρούν τα αποθέματα συναλλάγματος της Κίνας σε υψηλά επίπεδα.

Οι Κινέζοι αγοραστές, όπως και όλοι οι άλλοι, αντέδρασαν στο απότομο ράλι του χαλκού με την απομάκρυνση των αποθεμάτων, και αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο η εποχιακή μείωση των αποθεμάτων του ShFE δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Οι κινεζικές εισαγωγές σε αριθμούς

Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές εισαγωγές διυλισμένου μετάλλου τρέχουν με ικανοποιητικό ρυθμό από τα μέσα του περασμένου έτους.

Οι εισαγωγές επιταχύνθηκαν από 1,65 εκατομμύρια τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε 2,07 εκατομμύρια τόνους το δεύτερο εξάμηνο.

Ο ρυθμός μειώθηκε μόνο ελαφρώς τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, με σωρευτικές εισαγωγές 1,25 εκατ. τόνων αυξημένες κατά 17% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

Οι καθαρές εισαγωγές ύψους 1,18 εκατ. τόνων ήταν αυξημένες κατά 26% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο του έτους, αντανακλώντας τις χαμηλότερες εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν σε 70.400 τόνους από 129.000 τόνους.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών αυξήθηκαν κι αυτές φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης