Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Από τον άνεμο το 10% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ

Από τον άνεμο το 10% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ
Η Δανία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια, καθώς εξασφαλίζει το 43% των αναγκών της σε ρεύμα μέσω αιολικών πάρκων
Στο 10% ανήλθε το 2016 το μερίδιο της αιολικής ενέργειας στο σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην Ελλάδα το μερίδιο της είναι ελαφρά μεγαλύτερο από το μέσο όρο της ΕΕ δηλαδή 10,1%.  
Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η αιολική ενέργεια αναδεικνύεται στην τέταρτη σε μέγεθος πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, μετά τη συμβατική θερμική (49%), την πυρηνική (26%) και την υδροηλεκτρική (12%).
Πρόκειται για μέγεθος πέντε φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2005 (2%).
Υπολογίζεται ότι 315.000 από τις 3,1 εκατομμύρια γιγαβατώρες ακαθάριστης ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθησαν το 2016 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προήλθαν από την αιολική ενέργεια.
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ η Δανία κατέγραψε κατά πολύ το μεγαλύτερο ποσοστό αιολικής ενέργειας στη συνολική ακαθάριστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με 43% το 2016.
Ακολούθησαν η Λιθουανία (27%), η Ιρλανδία (21%), η Πορτογαλία 20% %) και το Ηνωμένο Βασίλειο (14%).
Στο τέλος της κλίμακας, η συμβολή του ανέμου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ασήμαντη στη Μάλτα, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία (όλες με μερίδιο κάτω του 1%) και πολύ οριακό στη Λετονία και την Ουγγαρία (και 2%) καθώς και στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία (περίπου 4%).



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης