Σε αύξηση της αιολικής ενέργειας κατά 1 gigawatt προχωρεί η Γερμανία

Σε αύξηση της αιολικής ενέργειας κατά 1 gigawatt προχωρεί η Γερμανία
Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των διαγωνισμών
Η Γερμανία θα αυξήσει την χωρητικότητα αιολικής ενέργειας στην ξηρά κατά περισσότερο από 1 gigawatt, ίση με την ισχύ ενός πυρηνικού εργοστασίου, σύμφωνα με νέες άδειες που χορηγήθηκαν την Τρίτη 15/8/2017, ανακοίνωσε  ο ρυθμιστής του δικτύου της.
 Η ρυθμιστική αρχή εισήγαγε φέτος σύστημα δημοπράτησης για να χορηγήσει άδειες, με στόχο την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού μεταξύ των προγραμματιστών έργων, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες και να απογαλακτιστεί η ανανεώσιμη ενέργεια από τις επιδοτήσεις.
 Στη δεύτερη δημοπρασία στο πλαίσιο του νέου συστήματος, το Bundesnetzagentur (BnetzA) δέχθηκε 67 αιτήσεις, κυρίως από συνεταιρισμούς πολιτών, για συνδυασμένο όγκο 1.013 μεγαβάτ (MW).
Συνολικά, υποβλήθηκαν 281 προσφορές με κοινή ικανότητα 2.927 MW.
 Ο δεύτερος γύρος των διαγωνισμών χαρακτηρίστηκε από υψηλό ανταγωνισμό. Σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, η μέση τιμή κατά την οποία αποδόθηκαν τα έργα μειώθηκε κατά περισσότερο από 1 ευρώ το λεπτό ανά κιλοβατώρα », δήλωσε ο πρόεδρος της BnetzA Jochen Homann.
 Τα έργα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην ανατολική Γερμανία, εγκρίθηκαν με μέση τιμή που απαιτούσε επιδότηση 4.28 ευρώ σεντ ανά κιλοβατώρα (kWh), από 5.71 ευρώ σεντ / kWh στον πρώτο γύρο του Μαΐου.
 Αντί να εγγυάται μια σταθερή τιμή για 20 χρόνια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, μόνο οι φορείς εκμετάλλευσης που μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο με τη χαμηλότερη επιδότηση, λαμβάνουν άδεια κατασκευής.
 Οι συνεταιρισμοί των πολιτών, οι οποίοι ευνοούνται στο νέο σύστημα πλειστηριασμών έναντι των μεγάλων εμπορικών παραγόντων, προκειμένου να καταστήσουν την ανάπτυξη περισσότερο αποδεκτή στις τοπικές κοινότητες, αντιπροσώπευαν το 90% των επιτυχών προσφορών που δόθηκαν την Τρίτη.
 Ένας ακόμη γύρος δημοπρασίας προβλέπεται να διεξαχθεί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους για να υλοποιηθεί ο στόχος για  τη φετινή χωρητικότητα στα 2.500 MW, το ετήσιο ποσοστό επέκτασης που στοχεύει η κυβέρνηση. Τους  δύο πρώτους γύρους, ανήλθε σε 1.820 MW.
 Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν σχεδόν το 32% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία το 2016, με τον παραλιακό άνεμο να αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή με 11%, σύμφωνα με τον BDEW. Η Γερμανία έχει ως στόχο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να παράγουν το 40-45% της ενέργειας τους μέχρι το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης