Τελευταία Νέα

FT: Οι τιμές των πάνελ «ρίχνουν» σκιά στην αγορά ηλιακής ενέργειας των ΗΠΑ

FT: Οι τιμές των πάνελ «ρίχνουν» σκιά στην αγορά ηλιακής ενέργειας των ΗΠΑ
Suniva και SolarWorld ζητούν καθεστώς προστασίας - Διαφωνεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας
Η πραγματικότητα έχει την δυσάρεστη τάση να είναι πιο αδύναμη από ό, τι προτείνουν τα βιβλία της οικονομίας. Η έρευνα σχετικά με τις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου ( ITC), είναι μία από αυτές τις τέλειες διδακτικές στιγμές σύμφωνα με τους Financial Times.
Δύο κατασκευαστές ηλιακών συλλεκτών που πτώχευσαν, η Suniva και η SolarWorld, ζητούν προστασία, σύμφωνα με το άρθρο 201 του νόμου περί εμπορίου του 1974, το οποίο επιτρέπει τη λήψη τιμολογίων ή άλλων μέτρων αν οι εισαγωγές θεωρούνται ως «σημαντική αιτία» «σοβαρής ζημίας» στην αμερικανική βιομηχανία.
Σε μια ακρόαση της ITC στην Ουάσινγκτον την Τρίτη  συζητήθηκαν σημεία της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος αν οι εισαγωγές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι προκάλεσαν τα προβλήματα των αμερικανών κατασκευαστών.
Η δικηγόρος Mayer Brown, που εκπροσωπεί τις εταιρείες Suniva και SolarWorld, υποστηρίζει ότι μια "παγκόσμια αύξηση των εισαγωγών σε χαμηλές τιμές" ανάγκασε τους αμερικανικούς κατασκευαστές πάνελ να μειώσουν την παραγωγή τους, κοστίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, ο οποίος αντιπροσωπεύει εγκαταστάτες και κατασκευαστές έργων καθώς και κατασκευαστές, υποστηρίζει, αντίθετα, ότι οι εισαγωγές πάνελ των ΗΠΑ αυξήθηκαν επειδή οι εγχώριοι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη ζήτηση.
Η απόφαση της ITC αναμένεται στις 22 Σεπτεμβρίου.
Πίσω από το νομικό επιχείρημα, όμως, υπάρχει ένα πιο θεμελιώδες σημείο: οι φτηνοί εισαγόμενοι ηλιακοί συλλέκτες αποτέλεσαν τεράστιο όφελος για τις ΗΠΑ.

Η ηλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ έχει αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια, σχεδόν τριπλασιάζοντας την απασχόληση από 93.000 το 2010 σε 260.000 πέρυσι.
Ένας γενναιόδωρος ομοσπονδιακός φορολογικός αποκλεισμός και πολλά κρατικά κίνητρα συνέβαλαν, αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας ήταν το πτωτικό κόστος των πάνελ.
Τα φτηνά πάνελ έχουν επιτρέψει τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στην εγκατάσταση, τις πωλήσεις και το σχεδιασμό του έργου.
Εάν επιβληθούν δασμοί και ελάχιστες τιμές πώλησης στις εισαγωγές για την προστασία της εγχώριας παραγωγής, όπως επιδιώκουν οι Suniva και SolarWorld, θα χαθούν πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας.
Οι κινέζοι παραγωγοί επιδοτήθηκαν πράγματι, επισημαίνουν οι FT, μέσω φτηνών δανείων και άλλων ενισχύσεων, όπως υποστηρίζουν οι θιγόμενοι κατασκευαστές των ΗΠΑ.
Αλλά όταν οι επιδοτήσεις αυτές οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές για τους πελάτες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, είναι αυτοί που επωφελούνται από τη γενναιοδωρία της κυβέρνησης της Κίνας.
Αν το ITC αποφασίσει η υπόθεση να «τραυματίσει» την αγορά θα φθάσει στο γραφείο του Προέδρου Donald Trump, δοκιμάζοντας την προθυμία του να υποστηρίξει τη ρητορική του για το εμπόριο με δράση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης