BNEF: Η καθαρή ενέργεια φθάνει στο «σημείο ανατροπής» - Έρχεται η απόλυτη κυριαρχία των ΑΠΕ

BNEF: Η καθαρή ενέργεια φθάνει στο «σημείο ανατροπής» - Έρχεται η απόλυτη κυριαρχία των ΑΠΕ
Η καθαρή ενέργει διεκδικεί το 86% των 10,2 τρισ. δολ που που ενδέχεται να επενδυθούν στην παραγωγή ενέργειας μέχρι το 2040.- Οι προοπτικές της πράσινης ενέργειας  όπως παρουσιάσθηκαν από την Bloomberg New Energy Finance
Το κόστος των ανανεώσιμων πηγών υποχωρεί γρηγορότερα από τις προβλέψεις  πριν από λίγα χρόνια, καθώς οι τεχνολογίες όπως οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες εισέρχονται στην αγορά.
Ο Michael Liebreich ιδρυτής του Bloomberg New Energy Finance, εκτιμά ότι η καθαρή ενέργεια θα συγκεντρώσει το 86% των 10,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ενδέχεται να επενδυθούν στην παραγωγή ενέργειας μέχρι το 2040.
Σε μια παρουσίαση σε συνέδριο της ερευνητικής ομάδας στο Λονδίνο την Τρίτη 19/9, ο Liebreich επεσήμανε ότι η τεχνολογία που μειώνει το κόστος των αιολικών και ηλιακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθιστά αναπόφευκτο το γεγονός ότι η καθαρή ενέργεια θα γίνει οικονομικότερη από τα ορυκτά καύσιμα για τις  επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε πολλές περιοχές. Η πιο ορατή πρόοδος είναι η κλίμακα των ανεμογεννητριών




Όταν άρχισε να συλλέγει δεδομένα σοβαρά το 2004, η BNEF μπορούσε ήδη να δει μια τάση προς μεγαλύτερες μηχανές στην αιολική βιομηχανία που δίνουν περισσότερη δύναμη στο δίκτυο. Η κλίμακα αυτών των στροβίλων θα αυξηθεί με τα μοντέλα που σχεδιάζει η Siemens AG και η Vestas Wind Systems A / S, οι οποίες ήδη παραδίδουν πτερύγια μεγαλύτερα από το Airbus A380 με διπλό θάλαμο.
Η υπόσχεση μεγαλύτερων μηχανών στις αρχές της επόμενης δεκαετίας ώθησε τους κατασκευαστές αιολικών πάρκων ανοικτής θάλασσας στη Γερμανία να υποσχεθούν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς επιδότηση για τα επόμενα έργα τους.
"Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα υπεράκτια αιολικά έξοδα έχουν καταρρεύσει για να είναι ανταγωνιστικά χωρίς επιδοτήσεις είναι επειδή αυτοί οι στρόβιλοι είναι απόλυτα τέρατα", δήλωσε ο Liebreich. "Φανταστείτε μια τουρμπίνα με ύψος μεγαλύτερο από το The Shard."
Η ίδια διαδικασία παραγωγής ηλεκτρισμού με χαμηλότερο κόστος καθιστά φωτοβολταϊκά φθηνότερα.
Ο Liebreich προέβλεψε δύο "σημεία ανατροπής" όπου το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα καταστήσει όλο και λιγότερο ελκυστική την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και άνθρακα.
"Το πρώτο είναι ότι ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια γίνονται φθηνότερα από οτιδήποτε άλλο", σημείωσε ο Liebreich.
Το γράφημα που ακολουθεί από την παρουσίασή του δείχνει ότι στην Ιαπωνία μέχρι το 2025 θα είναι φθηνότερο να κατασκευαστεί μια νέα φωτοβολταϊκή εγκατάσταση από μια ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα. Αυτό το σημείο - ορόσημο θα «περάσει» στην Ινδία για την αιολική ενέργεια έως το 2030.




"Σε αυτό το σημείο, οτιδήποτε χρειάζεται να αποσυρθεί είναι πιθανό να αντικατασταθεί από αιολική και ηλιακή ενέργεια", δήλωσε ο Liebreich. "Αυτό το σημείο ανατροπής είναι είτε εδώ είτε σχεδόν εδώ παντού στον κόσμο".
Το δεύτερο σημείο απόκλισης, είναι λίγο πιο μακριά, και συγκεκριμένα  όταν είναι πιο δαπανηρή η εκμετάλλευση των υφιστάμενων σταθμών άνθρακα και φυσικού αερίου από την  ανάληψη ενέργειας από τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια. Σε αυτό το σημείο μπορεί να φθάσει στα μέσα της επόμενης δεκαετίας τόσο στη Γερμανία όσο και στην Κίνα.



\
Επειδή το κόστος ενέργειας ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα, είναι δύσκολο να βγούν σοβαρά συμπεράσματα σχετικά με το πότε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα ορυκτά καύσιμα στο δίκτυο.
Για παράδειγμα, η Βραζιλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υδροηλεκτρικά φράγματα και η Γαλλία από τους  πυρηνικούς αντιδραστήρες της - τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερο στις περισσότερες περιοχές.
Για τον Liebreich, η οικονομία της αιολικής και ηλιακής ενέργειας γίνεται αρκετά επιτακτική ώστε είναι απίθανο ο άνθρακας να είναι σε θέση να διατηρήσει τη δεσπόζουσα θέση του στο παγκόσμιο μείγμα ενέργειας, ανεξάρτητα από τα κίνητρα που εφαρμόζει ο Πρόεδρος Donald Trump στις ΗΠΑ
"Αυτό πρόκειται να συμβεί", δήλωσε ο Liebreich. "Ο άνθρακας μειώνεται στις Η.Π.Α. Κανείς δεν πρόκειται να κάνει  τον άνθρακα ξανά κυρίαρχο ".


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης