Τελευταία Νέα

Στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ το 72% των εσόδων από τα αδιάθετα δικαιώματα ρύπων το 2016

Στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ το 72% των εσόδων από τα αδιάθετα δικαιώματα ρύπων το 2016
Η αύξηση του ποσοστού των εσόδων που διατίθενται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί όσο είναι δυνατόν η επιβάρυνση όλων των καταναλωτών μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ.
Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίστηκε ο τρόπος κατανομής των εσόδων από πλειστηριασμούς αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το έτος 2016.
Σύμφωνα με την απόφαση, τo 72% των εσόδων θα κατευθυνθεί στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), σε μία προσπάθεια να μειωθούν τα ελλείμματα του Λογαριασμού, ώστε να μην χρειαστεί η ΡΑΕ να προχωρήσει σε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές.
Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό των εσόδων για την ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ είχε οριστεί σε τουλάχιστον 60%, χωρίς όμως να έχει αποφασισθεί συγκεκριμένο μέγεθος.
Το 15% των εσόδων από τα δικαιώματα που δεν θα διατεθούν στις δημοπρασίες, θα ενισχύσει τομείς και υποτομείς, της βιομηχανίας κυρίως, που εκτίθενται στον λεγόμενο «κίνδυνο διαρροής άνθρακα» (carbon leakage).
Ως κίνδυνος διαρροής άνθρακα ορίζεται η αυξημένη πιθανότητα των ενεργοβόρων επιχειρήσεων να μην μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην επιδείνωση της ανταγωνιστικότητάς τους λόγω του έμμεσου κόστους από τις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και είτε να παύσουν τη λειτουργία τους, είτε να μετεγκατασταθούν σε χώρες που δεν επιβάλλουν αυτά τα μέτρα, με συνέπεια την αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών.
Σε περίπτωση, που ένα ποσό από το 15% των εσόδων από τα αδιάθετα δικαιώματα δεν χορηγηθεί σε αυτές τις επιχειρήσεις, τότε θα δοθεί για την ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ.
Τέλος, το υπόλοιπο 13% θα διατεθεί για την ενίσχυση των παρεμβάσεωων για τη βελτίωση ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον».
Αυτούς τους πόρους διαχειρίζεται το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Εάν κάποιο ποσό δεν χρησιμοποιηθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τότε θα διατεθούν από το ΕΤΕΑΝ σε άλλα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα που σχεδιάζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης