Τελευταία Νέα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: H επανάσταση της Λατινικής Αμερικής

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: H επανάσταση της Λατινικής Αμερικής
Η Λατινική Αμερική αναμένεται να διπλασιάσει σχεδόν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040 και θα χρειαστεί επιπλέον 1.500 TWh
Για αιώνες οι φυσικοί πόροι της Λατινικής Αμερικής έχουν συμβάλει στην κίνηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Από την χρηματοδότηση της ισπανικής αυτοκρατορίας στις εξαγωγές σιδήρου και χαλκού που ανοικοδομούν την Κίνα, οι φυσικοί πόροι της Λατινικής Αμερικής πωλούνται σε όλο τον κόσμο. Αλλά τώρα η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή δημιουργεί ένα νέο οικονομικό φαινόμενο - την εκμετάλλευση αυτών των φυσικών πόρων για την εγχώρια ανάπτυξη.
Τα τελευταία χρόνια η Λατινική Αμερική έχει κάνει τεράστια βήματα στην εκμετάλλευση των απίστευτων αιολικών, ηλιακών, γεωθερμικών και βιοκαυσίμων ενεργειακών πόρων.
Βρίσκεται τώρα στην αρχή μιας ενεργειακής επανάστασης που θα αναμορφώσει την περιοχή και θα δημιουργήσει πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Αυτή τη στιγμή η Λατινική Αμερική εξακολουθεί να εξαρτάται πολύ από έναν άλλο από τους φυσικούς της πόρους - το πετρέλαιο.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Ανασκόπηση της BP, η Λατινική Αμερική αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% των πετρελαϊκών αποθεμάτων παγκοσμίως, καθιστώντας τη την δεύτερη σημαντικότερη πετρελαϊκή περιοχή στον κόσμο.
Το πετρέλαιο αντιπροσώπευε το 2013 το 46% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της περιοχής (TPES), πολύ υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 31%.
Όσον αφορά τις μεταφορές, τα καύσιμα με βάση το πετρέλαιο είναι πιθανό να διατηρήσουν τη θέσης του για κάποιο χρονικό διάστημα.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα υβρίδια καθυστέρησαν να επηρεάσουν την αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο, και στη Λατινική Αμερική είναι περιορισμένα.
Η Βραζιλία έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα με εναλλακτικές λύσεις αιθανόλης, αλλά το πετρέλαιο και τα παράγωγά του παραμένουν η πρώτη επιλογή.
Επιπλέον, ο παρωχημένος μεταφορικός στόλος της Λατινικής Αμερικής, ο οποίος αποτελείται κατά κύριο λόγο από τα αμερικανικά ή παλαιότερα μοντέλα που παράγονται σε τοπικό επίπεδο, θα παραμείνει πίσω από την οποιαδήποτε μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.
Ωστόσο, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας της Λατινικής Αμερικής έχει ήδη αρχίσει να απογαλακτίζεται από την εξάρτηση  του από το πετρέλαιο.
Σύμφωνα με την Παναμερικανική Τράπεζα, η Λατινική Αμερική αναμένεται να διπλασιάσει σχεδόν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 2015 και 2040 και θα χρειαστεί επιπλέον 1.500 τερατοβάτρες (TWh) ισχύος.
Αυτό είναι μια τεράστια ποσότητα - αρκετή για να τροφοδοτήσει ολόκληρο το ηλεκτρικό δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου για πέντε χρόνια.
Πρακτικά, καμία από τις νέες μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Λατινικής Αμερικής δεν θα είναι πετρελαιοκίνητη, πράγμα που ανοίγει το πεδίο σε διαφορετικές τεχνολογίες.
Οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής, οι οποίες εισήγαγαν παραδοσιακά πετρέλαιο, ήταν οι πρώτες που «απομακρύνθηκαν» από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βάση το πετρέλαιο, μετά από μια δεκαετία υψηλών και ασταθών τιμών στις αρχές του αιώνα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, αυτό σήμαινε τη μετάβαση στον άνθρακα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 5% της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Ωστόσο, αυξανόμενες περιβαλλοντικές αντιρρήσεις σημαίνουν ότι οι νέες εγκαταστάσεις άνθρακα είναι απίθανο να υιοθετηθούν από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής στο μέλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης