Η παγκόσμια ηλιακή ενέργεια θα ξεπεράσει τα 100 Gigawatts, χάρη στην Κίνα

Η παγκόσμια ηλιακή ενέργεια θα ξεπεράσει τα 100 Gigawatts, χάρη στην Κίνα
Οι τιμές εμφανίζονται αυξανόμενες στις  άλλες χώρες εν μέσω της περιορισμένης προσφοράς πάνελ -  Έργα εκτός της Κίνας "ενδέχεται να καθυστερήσουν ή ακόμη και να ακυρωθούν"
Η ηλιακή ενέργεια είναι έτοιμη να βρεθεί σε νέο ορόσημο καθώς οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις θα φθάσουν τα 108 gigawatts το επόμενο έτος χάρη στην Κίνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του IHS Markit Ltd.
Η ισχυρή κυβερνητική στήριξη για την καθαρή ενέργεια στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, θα συνεχίσει να αυξάνει τη ζήτηση για πάνελ, σύμφωνα με την έρευνα.
Η … «όρεξη» της χώρας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι τόσο ισχυρή ώστε σχεδόν το ήμισυ των πάνελ του κόσμου προορίζονται τώρα να χρησιμοποιηθούν εκεί το επόμενο έτος.
Η ζήτηση της Κίνας είναι «ευχή και κατάρα» για την ηλιακή  ενέργεια. Για τους κατασκευαστές θα είναι πιο δύσκολο να σχεδιάσουν την κατασκευή εργοστασίων σε άλλες χώρες. Και οι τιμές των πάνελ πρόκειται να αυξηθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, απειλώντας τώρα τα οικονομικά των ηλιακών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Edurne Zoco, διευθυντή έρευνας και ανάλυσης της IHS Markit.
"Η υπέρβαση των 108 gigawatts φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων είναι κοντά στο ανώτατο όριο του τι μπορεί να επιτευχθεί, με βάση την παγκόσμια παραγωγική ικανότητα πολυπυριτίου", δήλωσε ο Zoco.
"Τα έργα σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να καθυστερήσουν ή ακόμη και να ακυρωθούν επειδή οι τιμές της αγοράς είναι υψηλότερες από αυτές που εκτιμήθηκαν κατά τη φάση σχεδιασμού".
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά πάνελ, βρίσκεται αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα πολιτικής, καθώς ο Πρόεδρος Donald Trump επιβάλλει εμπορικούς φραγμούς στα εισαγόμενα πάνελ, κίνηση που επηρεάζει την αγορά των ΗΠΑ.
 Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι οι προτάσεις φορολογικής μεταρρύθμισης θα απειλήσουν την ηλιακή αγορά.
Οι διαπραγματευτές του Κογκρέσου δήλωσαν την Πέμπτη ότι έχουν φτάσει σε μια δοκιμαστική συμφωνία που θα προστατεύσει ως επί το πλείστον τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από μια διάταξη που απειλούσε να εξαντλήσει τη χρηματοδότηση για νέα έργα.
Η Ινδία, η τρίτη μεγαλύτερη αγορά, εξετάζει τους δασμούς αντιντάμπινγκ για τις μονάδες που κατασκευάζονται στην Κίνα και έχει εξαγγείλει προσφορές για έργα που χρησιμοποιούν τοπικά υλικά. Τα μέτρα ενδέχεται να περιορίσουν την παροχή μονάδων κατά τα προσεχή έτη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης