Διάσταση απόψεων RWE και EON για τις συνέργειες από το deal των 22 δισ. ευρώ στην καθαρή ενέργεια

tags :
Διάσταση απόψεων RWE και EON για τις συνέργειες από το deal των 22 δισ. ευρώ στην καθαρή ενέργεια
Η RWE «βλέπει» περιορισμένες  συνέργιες από την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων ενεργητικών της E.ON και της Innogy που ανέρχονται σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ - Η E.ON αναμένει συνολικές συνέργειες ύψους 600-800 εκατομμυρίων ευρώ από όλη τη συμφωνία.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Γερμανίας διατύπωσαν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το πώς θα επωφεληθούν μετά το deal των 22 δισ. ευρώ (27 δισ. δολάρια)  για τον ανασχηματισμό του κλάδου.
Στη δεύτερη μεγάλη αναδιάρθρωση επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας τα τελευταία χρόνια, η EON SE και η RWE AG « ενντάσσονται» στην προσπάθεια της καγκελαρίου Angela Merkel να μειώσει τη ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα και να δώσει ώθηση στην  παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το Bloomberg μετά την συμφωνία για τα περιουσιακά στοιχεία του κατασκευαστή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Innogy SE, η RWE θα επικεντρωθεί στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η EON θα αναπτύξει το δίκτυό της και τις δραστηριότητές της για την προμήθεια 50 εκατομμυρίων πελατών σε όλη την Ευρώπη.
Οι κινήσεις που αναλύθηκαν λεπτομερώς την Τρίτη στο Έσσεν, όπου οι τρεις εταιρείες, έδωσαν λεπτομέρειες στους επενδυτές  για τις αλλαγές στον κλάδο που προήλθαν από την πράσινη επανάσταση και την ταχεία προώθηση των ενεργειακών τεχνολογιών.

Συνέργιες

Η RWE «βλέπει» περιορισμένες  συνέργιες από την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων ενεργητικών της E.ON και της Innogy στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των κορυφαίων 3 επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας της χώρας.
Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με αναλυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος Rolf Martin Schmitz εκτίμησε τις συνέργειες από αυτό το τμήμα  σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ (61,9 εκατομμύρια δολάρια).
Η E.ON αργά τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι αναμένει συνολικές συνέργειες ύψους 600-800 εκατομμυρίων ευρώ από όλη τη συμφωνία.
Η E.ON δεν αγωνίζεται να γίνει «εθνικός πρωταθλητής», λέει ο διευθύνων σύμβουλος μετά από την γερμανική συμφωνία ενέργειας και συμπλήρωσε ότι η ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων μεταξύ δύο γερμανικών ενεργειακών μονάδων είναι μια ευρωπαϊκή λύση και όχι μια γερμανική.

Εθνικοί πρωταθλητές

Η συμφωνία μεταξύ της RWE και της E.ON αύξησε τα ευρωπαϊκά αποθέματα αυτή την εβδομάδα, καθώς δύο «μεγαθήρια» αναδιάρθρωσαν τις επιχειρήσεις τους για να προσαρμοστούν στο τρέχον πολιτικό κλίμα.
 Ο Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON Johannes Teyssen σε δηλώσεις τους στο CNBC τόνισε ότι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης στο σύνολό της.
"Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλους ανταγωνιστές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και δεν προσπαθούμε να είμαστε εθνικοί πρωταθλητές", δήλωσε.
"Έχουμε μεγάλη υποστήριξη από πολιτικούς και συνδικαλιστές και άλλους σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες αγορές", πρόσθεσε.
"Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή συμφωνία, ευρωπαϊκών εταιρειών, προς το συμφέρον των ευρωπαίων πελατών και των ευρωπαίων εργαζομένων".

Η συμφωνία

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε την Κυριακή η RWE θα πουλήσει το μερίδιό της 76,8% στην πράσινη ενέργεια spin-off,  Innogy της E.ON. Με τη σειρά της, η RWE θα αναλάβει τις επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο της E.ON όσο και της Innogy.
Η E.ON θα παραμείνει με τα ενεργητικά λιανικής πώλησης και θα καταστεί επίσης ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης ηλεκτρικών δικτύων στην Ευρώπη.
Τη Δευτέρα, η E.ON ανακοίνωσε ότι αναμένονται συνολικά 5.000 θέσεις εργασίας και περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ (990.6 εκατομμύρια δολάρια) σε συνέργειες στο πλαίσιο της ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το Reuters.
"Μακροπρόθεσμα, είμαι πολύ σίγουρος ότι θα δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, διότι θα οδηγήσουμε πραγματικά τη βιομηχανία προς τα εμπρός, διαμορφώνοντας τη προς το συμφέρον των καταναλωτών και δημιουργώντας έτσι καλύτερες θέσεις εργασίας", δήλωσε ο Teyssen.
Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της Γερμανίας.
Η χώρα προσπαθεί να αυξήσει τη χρήση πηγών όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, απομακρύνοντας παράλληλα την πυρηνική ενέργεια.
Το 2016, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 29% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, με την αιολική ενέργεια, τη βιομάζα και τα φωτοβολταϊκά να κυριαρχούν.
Οι μετοχές της Innogy ήταν περίπου 0,4% χαμηλότερες την Τρίτη, ενώ η E.ON ήταν περισσότερο από 4% υψηλότερη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης