Τελευταία Νέα

Ταχύτερες διαδικασίες σύνδεσης και επιστροφή εγγυητικών ζητούν οι επενδυτές έργων ΑΠΕ – Τι ρωτούν και τι απαντά η ΡΑΕ

Ταχύτερες διαδικασίες σύνδεσης και επιστροφή εγγυητικών ζητούν οι επενδυτές έργων ΑΠΕ – Τι ρωτούν και τι απαντά η ΡΑΕ
Στην περίπτωση που ένα έργο δεν πετύχει στον σχετικό διαγωνισμό των ΑΠΕ, τότε με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπεται επιστροφή της εγγυητικής επιστολής που έχει κατατεθεί
Η «τύχη» των εγγυητικών επιστολών χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για όσα έργα ΑΠΕ δεν επιτύχουν στον διαγωνισμό, αλλά και η επίσπευση της διαδικασίας σύνδεσης, ώστε να μην απενταχθεί ένα έργο λόγω υπέρβασης της προβλεπόμενης χρονικής διάρκειας, είναι δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν τους υποψήφιους επενδυτές.
Αυτό φαίνεται από τα 78 ερωτήματα που έχουν υποβάλει στη ΡΑΕ επιχειρήσεις και ιδιώτες, οι οποίοι σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στους τρεις επικείμενους διαγωνισμούς.
Η ΡΑΕ δημοσιοποίησε χθες (23/5) τα υποβληθέντα ερωτήματα, καθώς και τις απαντήσεις της.
Τα ερωτήματα χωρίζονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες, ανάλογα με το αν αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο, τη συμμετοχή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στις διαγωνιστικές διαδικασίες, την Αίτηση Συμμετοχής και τα συνοδευτικά έγγραφα, καθώς και την εύρεση του ενημερωτικού υλικού σχετικά με τη διαδικασία των διαγωνισμών.

Μείζον θέμα οι εγγυητικές επιστολές

Έτσι, ήδη από το πρώτο ερώτημα, τίθεται το ζήτημα επιστροφής της εγγυητικής που υποβάλλεται με την αποδοχή της προσφοράς σύνδεσης, στην περίπτωση μη επιτυχίας στις ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα έχει ανακύψει από το γεγονός ότι θα πρέπει να είναι ώριμα αδειοδοτικά τα έργα που μπορούν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό  και επομένως να έχουν καταβάλει τη σχετική εγγυητική στον ΔΕΔΔΗΕ.
Αν ένα έργο πετύχει στον διαγωνισμό, τότε θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να υλοποιηθεί και με την ενεργοποίησή του να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του η εγγυητική.
Στην περίπτωση, ωστόσο, των έργων που δεν θα πετύχουν, τότε με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δεν προβλέπεται επιστροφή της.
Στις σχετικές απαντήσεις, η ΡΑΕ αρκείται στο να επισημάνει πως το ζήτημα έχει τεθεί υπόψη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο είναι και αρμόδιο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση υπάρξει επί του θέματος.
Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής ολοκληρώνεται στις 5 Ιουνίου, παρόλο που το ΥΠΕΝ έχει εξαγγείλει πως θα προχωρήσει στη σχετική ρύθμιση, ακόμη δεν το έχει πράξει.

Αίτημα η επιτάχυνση των διαδικασιών σύνδεσης

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι υποψήφιοι θέτουν ζήτημα τυχόν επίσπευσης των διαδικασιών σύνδεσης των μονάδων που έχουν συμμετάσχει στον διαγωνισμό, καθώς η διορία υλοποίησής τους περιλαμβάνει και τη φάση της σύνδεσης.
Διορία που, αν ξεπερασθεί, τότε η μονάδα ΑΠΕ απεντάσσεται από το καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης και θα πρέπει, εφόσον το επιθυμεί ο επενδυτής, να λάβει μέρος σε καινούριο διαγωνισμό προκειμένου να διεκδικήσει εκ νέου ένταξη στο καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης.
Πάντως, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, δεν προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία  προτεραιότητα στις διαδικασίες αδειοδότησης και σύνδεσης των έργων που λαμβάνουν μέρος στις ανταγωνιστικές διαδικασίες.
«Ωστόσο η Αρχή θα παρακολουθεί στενά την πορεία υλοποίησης των έργων που έχουν επιτύχει στις ανταγωνιστικές διαδικασίες και θα παρεμβαίνει θεσμικά για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων», επισημαίνει.
Η τήρηση της προβλεπόμενης διορίας γίνεται μάλιστα πιο δύσκολη για τις δημόσιες εταιρείες, όπως αναφέρεται σε σχετική ερώτηση, αφού στην περίπτωσή τους για την κατασκευή του σταθμού  - και όχι μόνο - (υποχρεωτικά και εκ του νόμου) να πραγματοποιηθεί διαγωνιστική διαδικασία, και  μάλιστα διεθνής, που είναι χρονοβόρα.
Αν και η Ρυθμιστική Αρχή δηλώνει πως κατανοεί αυτό τον προβληματισμό, επισημαίνει ωστόσο πως δεν υπάρχει δυνατότητα, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, για λόγους ίσης μεταχείρισης όλων των συμμετεχόντων, να δοθεί η δυνατότητα να παρεκκλίνει ένας συμμετέχων από τους όρους που ισχύουν για όλους τους υπολοίπους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης