Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τον συνδυασμό ενεργειακού συμψηφισμού με την αποθήκευση ενέργειας εισηγείται η ομάδα εργασίας του ΥΠΕΝ για το net metering

Τον συνδυασμό ενεργειακού συμψηφισμού με την αποθήκευση ενέργειας εισηγείται η ομάδα εργασίας του ΥΠΕΝ για το net metering

Το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια της ΡΑΕ, η οποία θα γνωμοδοτήσει επί του θέματος, ώστε στη συνέχεια το υπουργείο να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις

Τις τεράστιες προοπτικές που δίνει για τα μικρά συστήματα ΑΠΕ (κατά κύριο λόγο φωτοβολταϊκούς σταθμούς) το «πάντρεμα» του ενεργειακού συμψηφισμού με την αποθήκευση ενέργειας, ανοίγει το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας από τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, σχετικά με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του net-metering και του virtual net-metering.
Έτσι, στο πλαίσιο της διεύρυνσης, η Ομάδα Εργασίας εισηγείται τη δυνατότητα προσθήκης μπαταριών σε συστήματα «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία υπάγονται στο καθεστώς του αυτοπαραγωγού με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering).
Ωστόσο, θέτει ως προϋπόθεση στις μπαταρίες να αποθηκεύεται μόνον ενέργεια που παράγεται από το σύστημα, η οποία θα χρησιμοποιείται μόνον για ιδιοκατανάλωση από τον κάτοχό του.
Αναφορά στο θέμα γίνεται σε γραπτή απάντηση που έδωσε προ ημερών ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου, σχετικά με την απουσία θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση «πράσινης» ενέργειας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο: «Στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας προτείνεται, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά η δυνατότητα εφαρμογής ενεργειακού συμψηφισμού σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με συστήματα αποθήκευσης (που αποτελούν μέρος της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης), τα οποία αποθηκεύουν ενέργεια που προέρχεται αποκλειστικά από το σταθμό παραγωγής και όχι από το δίκτυο, για χρήση μόνο εντός της ηλεκτρικής εγκατάστασης του αυτοπαραγωγού».

Στη ΡΑΕ το πόρισμα

Υπενθυμίζεται πως η Ομάδα Εργασίας συστάθηκε από το ΥΠΕΝ στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ το πόρισμά της ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα, στα τέλη Ιουνίου 2018.
Έτσι έχει ήδη διαβιβασθεί στη ΡΑΕ, ώστε η Αρχή να προχωρήσει στη γνωμοδότησή της και, στη συνέχεια, το υπουργείο να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις από το υπουργείο.
Όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News σε σχετικό ρεπορτάζ την 1η Ιουλίου, το πόρισμα προβλέπει επίσης τον διπλασιασμό της μέγιστης ισχύος των μονάδων ΑΠΕ που μπορούν να συμψηφίζουν το παραγόμενο ρεύμα που εκχέουν στο δίκτυο, με την ηλεκτρική ενέργεια την οποία αντλούν οι κάτοχοί τους από αυτό.
Κάτι που σημαίνει πως, για το διασυνδεδεμένο σύστημα, το ανώτατο όριο τόσο για το net metering όσο και για το virtual net metering θα αυξηθεί στο 1 MW, από 500 KW που είναι σήμερα.
Επίσης, η Ομάδα Εργασίας προτείνει την προσθήκη και των Ενεργειακών Κοινοτήτων στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, αλλά και στους αγρότες, που μπορούν να αξιοποιήσουν το virtual metering.
Επομένως, η υποβολή του πορίσματος στη ΡΑΕ ανοίγει τον δρόμο για τη γνωμάτευση της Αρχής, ώστε να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα θέσει σε εφαρμογή τη σχετική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο θέσπισης των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης