Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πιθανή μετάθεση για τις αρχές του 2019 των επόμενων διαγωνισμών ΑΠΕ με αύξηση δημοπρατούμενης ισχύος

Πιθανή μετάθεση για τις αρχές του 2019 των επόμενων διαγωνισμών ΑΠΕ με αύξηση δημοπρατούμενης ισχύος

Ολες οι αλλαγές που αναμένονται για τις δημοπρασίες

Τη χρονική μετάθεση της διεξαγωγής των επόμενων διαγωνισμών ΑΠΕ, αλλά και την αύξηση της συνολικής ισχύος που θα δημοπρατηθεί, διερευνά η ΡΑΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews, αν και είναι δεδομένο πως η προκήρυξη του δεύτερου «γύρου» διαγωνισμών ειδικών ανά τεχνολογία θα γίνει εντός του 2018, η Αρχή μελετά το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2019 αντί για τους τελευταίους μήνες της τρέχουσας χρονιάς.
Παρόλο που προς το παρόν δεν υπάρχει οριστική απόφαση, ο λόγος για τον οποίο η ΡΑΕ δεν αποκλείει τη χρονική μετάθεση των διαγωνιστικών διαδικασιών έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι σχετικά περιορισμένος ο αριθμός των έργων που μπορούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία.
Έτσι, αυξάνοντας τον χρόνο για την υποβολή συμμετοχής, θα αυξηθούν οι υποψήφιοι επενδυτές που θα μπορούν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς, με συνέπεια να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.
Σε κάθε περίπτωση, όποιο χρονικό διάστημα κι αν επιλεγεί, δεν θα επηρεάσει τη σειρά των ανταγωνιστικών διαδικασιών που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Έτσι, πρώτα θα διεξαχθεί ο δεύτερος «γύρος» διαγωνισμών ειδικών ανά τεχνολογία, και στη συνέχεια ο ουδέτερος τεχνολογικά διαγωνισμός (για φωτοβολταϊκά και αιολικά μεγαλύτερης ισχύος καθώς και για έργα με κοινό σημείο σύνδεσης), καθώς και ο διαγωνισμός για την ελεύθερη ισχύ στο καλώδιο Νέα Μάκρη - Πολυπόταμος.

Μεγαλύτερη δημοπρατούμενη ισχύς, υψηλότερη τιμή εκκίνησης 

Την ίδια στιγμή, η Αρχή μελετά την πιθανότητα στον επόμενο «γύρο» δημοπρασιών ειδικών ανά τεχνολογία να διατεθεί μεγαλύτερη συνολική ισχύς, προσθέτοντας στα μεγαβάτ που έχουν απομείνει προς διάθεση για το 2018 και ένα ποσοστό από την ισχύ που έχει προγραμματισθεί να δημοπρατηθεί την επόμενη χρονιά.
Επομένως, αν γίνει πραγματικότητα αυτό το σενάριο για πιο «εμπροσθοβαρή» δημοπράτηση ισχύος, αυτό θα σημαίνει πως στον επόμενο διαγωνιστικό «γύρο» δεν θα διατεθούν μόνο τα 317 MW που έχουν απομείνει από τους πρώτους διαγωνισμούς του Ιουλίου, με τους οποίους εκχωρήθηκαν τα 283 MW από τα 600 MW που έχει αποφασισθεί να διατεθούν εντός 2018.
Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΕ έχει γνωμοδοτήσει για την αλλαγή του υπολογισμού των τιμών εκκίνησης, αναθεωρώντας πιο ψηλά την «αφετηρία» των προσφορών.
Έτσι, με βάση τη γνωμοδότηση, ήδη από τον επόμενο διαγωνιστικό «γύρο» η τιμή εκκίνησης δεν θα προκύπτει από την υψηλότερη προσφορά που προκρίθηκε στον αντίστοιχο προηγούμενο «γύρο» μειωμένη κατά 1%, όπως προβλεπόταν αρχικά, από τον μέσο όρο της τιμής εκκίνησης του προηγούμενου διαγωνισμού και της μεσοσταθμικής τιμής των προσφορών που κατοχυρώθηκαν σε αυτόν.
Με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, στις επόμενες δημοπρασίες, ειδικές ανά τεχνολογία, οι προσφορές θα ξεκινήσουν από τα 81,71 €/MWh για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά, τα 71,05 €/MWh για τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά, και τα 79,77 €/MWh για τα αιολικά.
Αντίθετα, αν εφαρμοζόταν η αρχική μέθοδος υπολογισμού, τότε θα διεξάγονταν με πλαφόν τα 79,2 €/ MWh, 70,29 €/MWh και 71,21 €/MWh για τις τρεις κατηγορίες αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης