Πού και τι είδους έργα ΑΠΕ μπορούν να αναπτυχθούν στη Θεσσαλία, σύμφωνα με το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο

Πού και τι είδους έργα ΑΠΕ μπορούν να αναπτυχθούν στη Θεσσαλία, σύμφωνα με το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο

Ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας καθορίζεται το δυτικό ορεινό τμήμα της Καρδίτσας, ενώ για τη χωροθέτηση μικρών υδροηλεκτρικών έργων προβλέπεται η περιοχή της Πίνδου

Η αιολική ενέργεια, τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και τα φωτοβολταϊκά προτάσσονται από το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας ως «πυλώνες» ανάπτυξης των ΑΠΕ στην περιοχή.
Σύμφωνα με το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί σήμερα (11/10) από τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Σ.Φάμελλο, οι νέες μονάδες θα προστεθούν στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς των τεχνητών λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου, οι οποίες αποτελούν τους πιο σημαντικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Όσον αφορά τη χωροθέτηση αυτών των νέων μονάδων, σε αυτήν περιλαμβάνεται μια ευρεία ζώνη αιολικού δυναμικού και ταυτόχρονα με δυνατότητα χωροθέτησης μικρών υδροηλεκτρικών έργων, στη δυτική Θεσσαλία, με γεωγραφική συνέχεια προς τις όμορες Περιφέρειες.
Επίσης, εντάσσονται μικρότερες περιοχές αιολικού δυναμικού στην ορεινή περιμετρική ζώνη της Περιφέρειας και συγκεκριμένα στο νότιο Όλυμπο, την Όσσα, το νότιο Πήλιο και την Όθρυ.
Πιο συγκεκριμένα, για τις αιολικές εγκαταστάσεις ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας καθορίζεται το δυτικό ορεινό τμήμα της ΠΕ Καρδίτσας, στις ΔΕ Καλλιφώνου, Μενελαϊδας, Ρεντίνης και Ιτάμου.
Οι περιοχές αιολικής καταλληλότητας (ΠΑΚ) βρίσκονται στην Πίνδο, στις ορεινές περιοχές των Δήμων Καλαμπάκας, Πύλης, Αργιθέας, Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα, στο ορεινό βορειοδυτικό τμήμα του Δ. Ελασσόνας, στο όρος Όσσα, στους Δ. Αγιάς και Τεμπών, στο νότιο τμήμα του Δ. Νοτίου Πηλίου και στο όρος Όθρυς στο Δ. Αλμυρού.
Από την άλλη πλευρά, ως περιοχή κατάλληλη για την χωροθέτηση μικρών υδροηλεκτρικών έργων καθορίζεται η περιοχή της Πίνδου στο δυτικό τμήμα της Περιφέρειας.
Τέλος, σύμφωνα με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, η χωροθέτηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι καταρχήν συμβατή σε περιοχές όπου προβλέπεται η ανάπτυξη βιομηχανίας ή/και κτηνοτροφίας, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές όπου προβλέπεται η ανάπτυξη «αστικών» χρήσεων (τουρισμός, αναψυχή, εμπόριο, εκπαίδευση, υγεία κ.λπ.).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης