Bloomberg: Κατά 8% αυξήθηκε η ηλεκτρική ισχύς από ΑΠΕ το 2016 με μείωση κόστους 23%

Bloomberg: Κατά 8% αυξήθηκε η ηλεκτρική ισχύς από ΑΠΕ το 2016 με μείωση κόστους 23%
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών Erik Solheim «ποτέ στο παρελθόν οι καθαρές τεχνολογίες δεν ήταν τόσο φθηνές, δίνοντας μια πραγματική ευκαιρία στους επενδυτές να κερδίσουν περισσότερο, δαπανώντας λιγότερα».
Κατά 138,5 GW αυξήθηκε η ισχύς ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2016, καταγράφοντας αύξηση 8% σε σύγκριση με την προσθήκη ισχύος 127,5 GW το 2015 και μάλιστα με μείωση του κόστους κατά 23% σε ετήσια βάση, όπως μεταδίδει το Bloomberg New Energy Finance.
Όπως αναφέρει, οι συνολικές επενδύσεις -χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά- στην ηλεκτροπαραγωγή από αιολική και ηλιακή ενέργεια, βιομάζα και RDF, καθώς και από γεωθερμική ενέργεια ανήλθε στα 241,6 δισ. δολάρια, ποσό που αποτελεί το χαμηλότερο από το 2013.
Αυτό οφείλεται –όπως εξηγεί- κυρίως στη μείωση του κόστους ανά παραγόμενο MW στα φωτοβολταϊκά και αιολικά.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι νέες επενδύσεις παγκοσμίως στην ηλιακή ενέργεια ανήλθαν το 2016 στο συνολικό ποσό των 113,7 δισ. δολαρίων, μειωμένες κατά 34% από το υψηλό ρεκόρ του 2015.
Ωστόσο, η πρόσθετη παραγωγική ισχύς των φωτοβολταϊκών αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ των 75 GW.
Στην αιολική ενέργεια οι νέες επενδύσεις παγκοσμίως ανήλθαν το 2016 στο συνολικό ποσό των 112,5 δισ. δολαρίων, μειωμένες κατά 9% σε σύγκριση με το 2015.
Σε αντίθεση όμως με την ηλιακή ενέργεια, η παραγωγική ισχύς που προστέθηκε ήταν μειωμένη σε σχέση με τα 63 GW του 2015, φθάνοντας τα 54 GW.
Ακόμη επισημαίνει, ότι το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εκτός των μεγάλων υδροηλεκτρικών, αυξήθηκε παγκοσμίως από 10,3% σε 11,3%.
Αυτό όπως σημειώνει, απέτρεψε κατ’ εκτίμηση την εκπομπή περίπου 1,7 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα δε με τον εκτελεστικό διευθυντή Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών Erik Solheim «ποτέ στο παρελθόν οι καθαρές τεχνολογίες δεν ήταν τόσο φθηνές, δίνοντας μια πραγματική ευκαιρία στους επενδυτές να κερδίσουν περισσότερο, δαπανώντας λιγότερα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης