ΚΑΠΕ: Η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον στόχο του 2020 για την παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ

tags :
ΚΑΠΕ: Η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον στόχο του 2020 για την παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ ήδη καλύπτεται περίπου ποσοστό 18% της παραγόμενης ενέργειας, που οφείλει να προέρχεται από τις ΑΠΕ, κυρίως από την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και της αιολικής ενέργειας.
Πριν την καταληκτική προθεσμία του 2020 η Ελλάδα θα έχει πιάσει τον στόχο παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) στο 20% του συνολικού «μείγματος» ενέργειας, εκτίμησε ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Βασίλης Τσολακίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Με αφορμή ομιλία του σε ημερίδα για τις ΑΠΕ και την ενσωμάτωσή τους στο Δίκτυο της Ελλάδας, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο κ. Τσολακίδης παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση, το δυναμικό και τις προοπτικές των ΑΠΕ στη χώρα.
Ήδη όπως είπε, καλύπτεται περίπου ποσοστό 18% της παραγόμενης ενέργειας, που οφείλει να προέρχεται από τις ΑΠΕ, κυρίως από την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και της αιολικής ενέργειας, ωστόσο υστερούν ακόμη οι τομείς της βιομάζας και του βιοαερίου.
«Θεσμικά δεν υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά το καθεστώς λειτουργίας των ΑΠΕ. Ταυτόχρονα υπάρχουν ώριμες άδειες για σημαντικά έργα ανάπτυξης ΑΠΕ, ωστόσο αυτό που λείπει, είναι οι χρηματοδοτήσεις για να υλοποιηθούν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΚΑΠΕ.
Με αφορμή το παράδειγμα ενεργειακής αυτονομίας της Τήλου, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα τρία πιλοτικά προγράμματα εγκατάστασης ΑΠΕ σε ελληνικά νησιά.
Το ένα αφορά τον Αη Στράτη και το έργο βρίσκεται στην φάση της δημοπράτησης, ενώ έχει χρονοδιάγραμμα παράδοσης έως το 2021 (υπό την ευθύνη της ΚΑΠΕ και της ΕΕ).
Το δεύτερο αφορά δύο μεγαλύτερα νησιά και θα δρομολογηθεί μέσω της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ το τρίτο αφορά δύο ακόμη έργα σε νησιά που αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει το γερμανικό υπουργείο Ενέργειας.
Ο κ. Τσολακίδης επεσήμανε την ανάγκη ένταξης όλων των νησιών της χώρας στις ΑΠΕ, ιδιαίτερα της Κρήτης που είναι μεγάλο νησί με σημαντικές ενεργειακές ανάγκες, αλλά και των Κυκλάδων, όπως επίσης και του εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος ηλεκτρικού δικτύου, ώστε να δεχθεί τις επερχόμενες αλλαγές.
Στην ημερίδα συμμετείχαν οχτώ γερμανικές εταιρείες που ασχολούνται με υβριδικά συστήματα, αποθήκευση ενέργειας σε φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα, συστήματα διαχείρισης συσσωρευτών κ.α.
Μέσω του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου εκφράζεται έντονο ενδιαφέρον από τις γερμανικές επιχειρήσεις για συνεργασίες στην Ελλάδα στους τομείς των ΑΠΕ.
Σε ό,τι αφορά την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, ο υπεύθυνος υποστήριξης γερμανικής εταιρείας σε Νότια Ευρώπη και Μέση Ανατολή Κώστας Κοντογιάννης, υποστήριξε ότι οι εφαρμογές net metering (ενεργειακός συμψηφισμός) μπορούν να ενσωματωθούν στο υπάρχον ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε, μέσω υβριδικών συστημάτων αποθήκευσης, οι απομονωμένες περιοχές να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία.
Κατά τον ίδιο, μεγάλο ενδιαφέρον και στροφή προς τις ΑΠΕ δείχνουν η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η πρώτη έχει θέσει στόχο την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα τα 700 MW εντός του 2017, ενώ τα ΗΑΕ αν και διαθέτουν υπερεπάρκεια πετρελαίου, φαίνεται να στρέφονται στην ενσωμάτωση υβριδικών συστημάτων στις υπάρχουσες γεννήτριες πετρελαίου (για εξοικονόμηση) και στην αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης