Ενέργεια

Φινλανδία: Ο αγωγός φυσικού αερίου Balticconnector είναι και πάλι σε λειτουργία

Φινλανδία: Ο αγωγός φυσικού αερίου Balticconnector είναι και πάλι σε λειτουργία
Η τεχνική μέγιστη χωρητικότητα του Balticconnector από τη Φινλανδία στην Εσθονία είναι περίπου 78 GWh/ημέρα
Ο υπεράκτιος αγωγός φυσικού αερίου Balticconnector, ο οποίος ανήκει στη φινλανδική εταιρεία διαχείρισης του συστήματος φυσικού αερίου Gasgrid και στην εσθονική εταιρεία διαχείρισης του συστήματος φυσικού αερίου Elering, επανήλθε τη Δευτέρα (22/4) σε εμπορική λειτουργία περίπου επτά μήνες αφότου έκλεισε λόγω βλάβης τον περασμένο Οκτώβριο.

«Η εμπορική χρήση του Balticconnector ξεκίνησε σύμφωνα με τα σχέδια σήμερα, 22 Απριλίου», δήλωσε τη Δευτέρα η Gasgrid.

Με βάση με το Montel, η Gasgrid Finland και η Elering σχεδίαζαν να μεταφέρουν περίπου 60 GWh φυσικού αερίου από τη Φινλανδία στην Εσθονία τη Δευτέρα.

«Η τεχνική μέγιστη χωρητικότητα του Balticconnector από τη Φινλανδία στην Εσθονία είναι περίπου 78 GWh/ημέρα και μέχρι στιγμής η μεταφορά φυσικού αερίου στον υπεράκτιο αγωγό λειτουργεί κανονικά», δήλωσε η Gasgrid.

Το ιστορικό

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Gasgrid και η Elering, αποκάλυψαν σχέδια για την ενίσχυση της χωρητικότητας του αγωγού φυσικού αερίου Balticconnector μόλις ολοκληρωθούν οι επισκευές στο υπεράκτιο τμήμα του αγωγού.

Θυμίζουμε ότι οι αρχές έκλεισαν τον αγωγό φυσικού αερίου στις 8 Οκτωβρίου λόγω υποψίας διαρροής και στη συνέχεια δήλωσαν ότι η νωρίτερη ημερομηνία που θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία ο Balticconnector θα είναι στις αρχές Απριλίου 2024.

Επιπλέον, το Εθνικό Γραφείο Ερευνών, μια μονάδα της φινλανδικής αστυνομίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του στις 24 Οκτωβρίου ότι ένα containership με σημαία Χονγκ Κονγκ πιστεύεται ότι προκάλεσε τη ζημιά με την άγκυρά του.

Ο αμφίδρομος αγωγός μήκους 77 χιλιομέτρων εκτείνεται από το Paldiski της Εσθονίας έως το Inkoo της Φινλανδίας, όπου βρίσκεται ο τερματικός σταθμός εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU της Gasgrid, ενώ εκτός από το υπεράκτιο τμήμα, ο αγωγός περιλαμβάνει χερσαία τμήματα στη Φινλανδία και την Εσθονία.

Inkoo FSRU

Κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας του αγωγού, η Φινλανδία εξασφάλισε τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο μέσω του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Inkoo FSRU, αλλά και του μικρού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Hamina.

Το FSRU Exemplar της Excelerate Energy, χωρητικότητας 150.900 κυβικών μέτρων, το οποίο εξυπηρετεί τον τερματικό σταθμό Inkoo, έχει ικανότητα επαναεριοποίησης άνω των 5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Η φινλανδική εταιρεία ενέργειας Gasum δήλωσε τον Ιανουάριο ότι παρέδωσε το τέταρτο μεγάλο φορτίο LNG στο FSRU Inkoo από τότε που έκλεισε ο Balticconnector στις αρχές Οκτωβρίου.

Εκτός από την Gasum, η Eesti Gas, μονάδα της εσθονικής επενδυτικής εταιρείας Infortar, δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα παραδώσει τρία ακόμη φορτία LNG στον τερματικό σταθμό που βασίζεται σε FSRU κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η Eesti Gas δήλωσε ότι θα παραδώσει τα φορτία αυτά από τον τερματικό σταθμό LNG Hammerfest της Equinor στο Inkoo.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης