Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω γεωπολιτικών εντάσεων - Στα 89,5 δολ. το Brent στα 84 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω γεωπολιτικών εντάσεων - Στα 89,5 δολ. το Brent στα 84 δολ. το αργό
Εξασθένισαν οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή, καθώς ενισχύθηκαν από τις ανησυχίες για γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά εξακολουθούν να είναι υπό την πίεση από τα στοιχεία των ΗΠΑ που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε μέτρια τον Μάρτιο, περιορίζοντας τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 0,63%, στα 89,57 δολάρια το βαρέλι στις 19:29 ώρα Ελλάδας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 0,55%, στα 84,03 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) αυξήθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου, αντίστοιχη με την αύξηση του προηγούμενου μήνα.
Τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,7% μετά από άνοδο 2,5% τον Φεβρουάριο. Η αύξηση του περασμένου μήνα ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τις προσδοκίες των οικονομολόγων.
Η Fed στοχεύει στον πληθωρισμό 2%, επομένως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένεται να αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

«Τα οικονομικά στοιχεία σήμερα το πρωί ήταν αρκετά για τους συμμετέχοντες στην αγορά να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων σύντομα», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital LLC.
«Οι γεωπολιτικές αναταραχές στην αγορά είναι αυτές που μας κρατούν ψηλά, αυτές οι δύο ανταγωνιστικές δυνάμεις πρέπει να μας κρατούν υπό έλεγχο», πρόσθεσε.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να αναθεωρηθεί υψηλότερα και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μετά από ένα πλήθος «περίεργων» παραγόντων που κράτησαν την οικονομία στην πιο αδύναμη επίδοση της σχεδόν δύο χρόνια.
Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν πιθανότατα ισχυρότερη από ό,τι υποδηλώνουν τα αδύναμα τριμηνιαία στοιχεία, είπε. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει μετά τα σχόλιά της και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Παρασκευής.

Ένταση στη Μέση Ανατολή

Οι ανησυχίες για την προσφορά υποστήριξαν τις τιμές καθώς συνεχίζονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι τυχόν αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ αλλά θα «δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο».
«Υπό την ηγεσία μου, το Ισραήλ δεν θα δεχτεί ποτέ καμία απόπειρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης να υπονομεύσει το βασικό του δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε ο Νετανιάχου σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στο Telegram.
Το Ισραήλ είχε εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, αφού είπε ότι θα εκκενώσει αμάχους από τη νότια πόλη της Γάζας και θα εξαπολύσει μια ολοκληρωτική επίθεση παρά τις προειδοποιήσεις των συμμάχων ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές απώλειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης