Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 88 δολ. κινείται το Brent, στα 82 δολ. το αργό

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 88 δολ. κινείται το Brent, στα 82 δολ. το αργό

Μειώνονται οι ελπίδες για βραχυπρόθεσμη μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς οι συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο μετριάζουν τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αμβλύνουν την προοπτική επικείμενης μείωσης των επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Ιούνιο, που λήγουν την Τρίτη, υποχώρησαν κατά 1,16%, στα 88,47 δολάρια στις 20:36 ώρα Ελλάδας. Το πιο ενεργό συμβόλαιο Ιουλίου υποχώρησε 1,44%, στα 87,78 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ υποχώρησαν 1,4%, στα 82,66 δολάρια το βαρέλι.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους τη Δευτέρα, καθώς οι ηγέτες της Χαμάς έφτασαν στο Κάιρο για νέο γύρο συνομιλιών με μεσολαβητές από την Αιγύπτου και το Κατάρ.
Η Αίγυπτος είναι αισιόδοξη, αλλά περιμένει απάντηση για το σχέδιο από το Ισραήλ και τη Χαμάς, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry.
«Με ελάχιστα άλλα νέα νέα, η πιθανή ψύξη του περιβάλλοντος της Γάζας οδηγεί τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν», δήλωσε ο John Evans από τον χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Οι αγορές έχουν στρέψει την προσοχή τους επίσης την αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την 1η Μαΐου, η οποία θα μπορούσε να υποδεικνύει την κατεύθυνση των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια.
"Η γλώσσα και οι μελλοντικές προβλέψεις θα εξεταστούν από όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά", δήλωσε ο Evans της PVM.
Οι επενδυτές τιμολογούν προσεκτικά μια μεγαλύτερη πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας φέτος και το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός και η αγορά εργασίας παραμένουν ανθεκτικές.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε μέτρια τον Μάρτιο, περιορίζοντας τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων στο εγγύς μέλλον. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός θα είχε αυξήσει την πιθανότητα περικοπών επιτοκίων, που τείνουν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.
«Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πυροδοτεί ανησυχίες για «υψηλότερα για περισσότερο» επιτόκια», που οδηγεί σε ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και ασκώντας πίεση στις τιμές των εμπορευμάτων, δήλωσε η ανεξάρτητη αναλύτρια της αγοράς Tina Teng.

Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για όσους έχουν άλλα νομίσματα. Επιπλέον, η αγορά πετρελαίου περίμενε με ανυπομονησία τη μηνιαία έκθεση μισθοδοσίας μη γεωργικών προϊόντων στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται την Παρασκευή και παρακολουθείται στενά από τη Fed.
"Αυτό πιθανότατα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο εμπόριο πετρελαίου της επόμενης εβδομάδας", δήλωσε ο Jim Ritterbusch της Ritterbusch and Associates.
Αντίθετα, μια πρώιμη ματιά στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου από την ευρωζώνη, από την Ισπανία και τη Γερμανία, προσφέρει μια μικτή εικόνα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά φαίνεται απίθανο να εκτροχιάσει τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την ευρύτερη ευρωζώνη πρόκειται να δημοσιοποιηθούν την Τρίτη

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης