Ενέργεια

Montel: Οι προοπτικές της Κίνας δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου

Montel: Οι προοπτικές της Κίνας δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου
Οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τα βασικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή (17/5)
Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ενισχύονται από τις προβλέψεις όλων των αναλυτών ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας θα συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης του «μαύρου χρυσού» μέσα στο 2024.

Σύμφωνα με το Montel, το συμβόλαιο του πρώτου μήνα για το αργό πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας διαπραγματεύθηκε τελευταία με άνοδο 0,46 δολάρια στα 83,21 δολ/βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο WTI αυξήθηκε κατά 0,48 δολάρια στα 79,11 δολ/βαρέλι.

Οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τα βασικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή (17/5) από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Με βάση έρευνα του Bloomberg, η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 5,5% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας.

Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η OPEC σημείωσε στη μηνιαία έκθεσή του ότι η οικονομία της Κίνας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται χάρη στα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Η 12μελής ομάδα παραγωγών ανέμενε ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 4,8% φέτος, με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να στοχεύει σε ανάπτυξη 5% για το 2024 σε πρόβλεψη νωρίτερα φέτος.

«Αν και υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι, η συνεχιζόμενη δυναμική που παρατηρείται από τις αρχές του έτους θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετες ανοδικές δυνατότητες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024 και μετά», αναφέρει η έκθεση της Opec.

Αμερικανικά αποθέματα και γεωπολιτικός κίνδυνος

Οι δείκτες αναφοράς του πετρελαίου ενισχύθηκαν περαιτέρω από τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία για τα αποθέματα από την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA).

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού, βενζίνης και αποσταγμάτων μειώθηκαν, αλλά η αυξανόμενη δραστηριότητα διύλισης υποδηλώνει ισχυρή ζήτηση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τα εμπορικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,5 εκατ. βαρέλια στα 457 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 10 Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να διατηρούν ασφάλιστρα κινδύνου που συνδέονται με τον πόλεμο στη Γάζα στη Μέση Ανατολή, με το ασφάλιστρο κινδύνου να κυμαίνεται γύρω στα 4-5 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι.

Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) δήλωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν απομακρυνθεί από τα υψηλά τους επίπεδα για το έτος λόγω της υποχώρησης των ανησυχιών για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης