Τελευταία Νέα
Απόψεις

Λάμπρος Τζούμης (αντιστράτηγος ε.α.): Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα

Λάμπρος Τζούμης (αντιστράτηγος ε.α.): Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα
Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει πληγεί από τις διώξεις που έχει υποστεί το στρατιωτικό προσωπικό και επομένως δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από την πλευρά της χώρας μας
Ένα από τους βασικούς στόχους του Κεμάλ όταν ανακήρυσσε την δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας και εφάρμοσε σειρά μεταρρυθμίσεων το 1923, ήταν η απομόνωση του Ισλάμ από τον πολιτιστικό ιστό της Τουρκίας.
Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά, λαμβάνει χώρα μια εσωτερική διαμάχη στο τουρκικό κράτος, μεταξύ των πιστών του Ισλάμ και των οπαδών του Κεμάλ, με κύριο εκφραστή των τελευταίων το στρατό, ο οποίος αποτελούσε ανέκαθεν το «θεματοφύλακα» των αρχών του κεμαλισμού.
Η σύγκρουση αυτή καταλήγει στην επί του παρόντος επικράτηση των Ισλαμιστών στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν.
Μετά την καταστολή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλ. 2016, ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει μεταλλαχθεί από ένα μετριοπαθή αρχηγό κράτους, με σαφείς θρησκευτικές καταβολές σε έναν αυταρχικό ηγέτη, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε άλλες εποχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η καταστολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, του έδωσαν την αίσθηση παντοδυναμίας και του έλυσαν τα χέρια για την εξαφάνιση των πολιτικών του αντιπάλων, είτε αυτοί προέρχονται από τον χώρο του Γκιουλέν είτε από τον χώρο των κεμαλικών.
Για τον Ταγίπ Ερντογάν όμως ο κύριος στόχος είναι ο στρατός, που δεν αποτελεί απλά έναν κίνδυνο για το καθεστώς του, αλλά τον κυριότερο στυλοβάτη του κεμαλισμού, τον οποίον επιθυμεί να αποδομήσει.
Χιλιάδες τα στελέχη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στις φυλακές ή έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και έχει ζητηθεί η έκδοσή τους.

Στρατιωτικοί χωρίς αρμοδιότητες  

Με μια σειρά διατάξεων εδώ και ένα χρόνο οι στρατιωτικοί χάνουν αρμοδιότητες, που τους είχαν εκχωρηθεί με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και οι οποίες μεταφέρονται σε προϊστάμενους πολιτικούς φορείς.
Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από αυτές όπως :
 -  Θέματα οργάνωσης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, μεταβιβάζονται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Άμυνας.
- Ο διορισμός και χρόνος θητείας των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων μεταφέρεται στον Υπουργό Άμυνας και η επικύρωση της απόφασης γίνεται από  τον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας, αντί του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
- Η διαδικασία των κρίσεων των ανωτάτων αξιωματικών και τυχόν προαγωγή ή αποστρατεία τους περιήλθε στον Υπουργό Άμυνας, αντί του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος διατυπώνει πλέον μόνο την άποψή του.
- Οι  προαγωγές σε  όλο το φάσμα των βαθμών, από τους υπαξιωματικούς έως το Συνταγματάρχη και στους τρεις κλάδους των ΕΔ, επικυρώνονται πλέον από τον Υπουργό Άμυνας αντί του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
- Σε αποστολές εξωτερικού όπου τοποθετούνται στρατιωτικοί, είναι δυνατόν να τοποθετούνται και δημόσιοι υπάλληλοι, γεγονός που δεν ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Η εν λόγω διάταξη προφανώς έχει σκοπό των παρακολούθηση των στρατιωτικών από δημόσιους υπαλλήλους που είναι άνθρωποι του καθεστώτος.
- Σε περίπτωση που ζητείται από στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων να επιστρέψει στην Τουρκία και δεν συμμορφώνεται, θα αφαιρείται η υπηκοότητα του.
- Η Στρατοχωροφυλακή και η Ακτοφυλακή δεν υπάγονται, πλέον στις Ένοπλες Δυνάμεις.
- Για την κάλυψη των κενών που προέκυψαν από τις εκκαθαρίσεις στο Στρατό Ξηράς, δόθηκε η δυνατότητα πρόσληψης αποφοίτων δημοτικού για στελέχωση ειδικευμένων θέσεων σε βαρέα όπλα.  
- Επεκτάθηκε κατά 3 χρόνια η υποχρεωτική θητεία των πιλότων της Πολεμική Αεροπορία, φτάνοντας τα 20 έτη. Επί του εν λόγω  θέματος αξίζει να αναφερθεί ότι συνεπεία των εκκαθαρίσεων ήταν να βρεθεί κάποια στιγμή η τουρκική Πολεμική Αεροπορία με αναλογία μικρότερη του 0,8 χειριστή/ ανά αεροσκάφος.

Διατήρηση της στρατιωτικής ισχύος

Όλα τα παραπάνω σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ένδειξη ότι έχει πληγεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από την πλευρά μας για τις δυνατότητές τους.
Τα μεγάλα ποσοστά σε επαγγελματίες που στελεχώνουν τις μονάδες αποτελούν εχέγγυο για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας αυτών,  οι οποίες αμέσως μετά το πραξικόπημα έχουν λάβει μέρος σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στο μέτωπο της Συρίας, με απόκτηση πολύτιμης πολεμικής εμπειρίας.
Το σημαντικότερο όμως που πρέπει να μας προβληματίσει είναι η ισορροπία ισχύος που διαμορφώνεται ανάμεσα στη χώρα μας και την Τουρκία, από το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει σχεδιασθεί και εφαρμόζεται από τη γείτονα χώρα.
Στόχος της είναι να καταστεί αυτάρκης και να βασιστεί εντελώς στην αμυντική της βιομηχανία μέχρι το 2023, συμβολική χρονολογία επέτειο των εκατό χρόνων της ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας.
Ανεξάρτητα πάντως από τις οποιεσδήποτε εσωτερικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα, αυτό που πρέπει να έχουμε πάντοτε υπόψη μας είναι ότι, οι επιδιώξεις και η προκλητικότητα απέναντι στη χώρα μας δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν καθόσον, κεμαλιστές και ισλαμιστές συμμερίζονται την ίδια εθνικιστική προσέγγιση και αντιλαμβάνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης