Τελευταία Νέα
Απόψεις

Λ. Τζούμης (αντιστράτηγος ε.α.): Η αντιπαράθεση Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ και ο κίνδυνος για τη διεθνή ασφάλεια

Λ. Τζούμης (αντιστράτηγος ε.α.): Η αντιπαράθεση Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ και ο κίνδυνος για τη διεθνή ασφάλεια
Πριν λίγες μέρες η Β. Κορέα για μια ακόμα φορά πραγματοποίησε δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου. Κατά τη διάρκεια της πτήσης που ήταν 47 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, ο πύραυλος ανήλθε σε υψόμετρο 3.724 χλμ και διένυσε απόσταση 998 χλμ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις μετά απ΄ αυτό επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα πλήγματος της επικράτειας των ΗΠΑ, ακόμα και περιοχών της ανατολικής ακτής όπως η Ν. Υόρκη, οι οποίες πλέον βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των πυραυλικών δυνατοτήτων της Β. Κορέας. Οι ΗΠΑ και η Ν. Κορέα απάντησαν με στρατιωτικά γυμνάσια και υπερπτήσεις βομβαρδιστικών αεροσκαφών πάνω από την κορεατική χερσόνησο, ενώ σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν έγιναν συζητήσεις σχετικά με τις επιλογές μιας στρατιωτικής αντίδρασης. Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Β. Κορέας απάντησε ότι «σε περίπτωση που απειληθεί η αξιοπρέπειά της χώρας, θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα επίθεσης που διαθέτει, περιλαμβανομένων και των πυρηνικών». Όπως είναι κατανοητό οι εξελίξεις στην περιοχή εγκυμονούν κινδύνους οικουμενικών διαστάσεων, σε περίπτωση συνέχισης της προκλητικότητας της Πιονγκγιάνγκ. Είναι γεγονός ότι ο πολιτικός συμβολισμός ενός καθεστώτος απόλυτα εχθρικού προς τις ΗΠΑ, καθιστά την Β. Κορέα, στρατηγικό στόχο για το κύρος των ΗΠΑ. Ο ηγέτης της Β. Κορέας διακρίνεται για το απρόβλεπτο στις κινήσεις του και μια στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ συνετισμού ή ανατροπής του καθεστώτος, θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Η Β. Κορέα είναι τυπικά ακόμη σε πόλεμο με τη Ν. Κορέα μετά τη σύγκρουση του 1950-53 που έληξε με εκεχειρία και όχι συνθήκη και απειλεί τακτικά ότι θα επιτεθεί στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα. Εκτιμάται ότι σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής η Β. Κορέα έχει δυνατότητα ισχύος προσωπικού περίπου 5 εκατ. ατόμων, ενώ αντίστοιχα η Ν. Κορέα, 3,5 εκατ. στρατιώτες. Στην κορεατική χερσόνησο επίσης οι ΗΠΑ διατηρούν μια δύναμη 30.000 ανδρών. Η Β. Κορέα έχει τη μεγαλύτερη δύναμη πυροβολικού στον κόσμο, που εκτιμάται πως μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 20.000 πυροβόλα, ο μεγαλύτερος όγκος της οποίας είναι συγκεντρωμένος στα σύνορα, κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Η Σεούλ, πρωτεύουσα της Ν. Κορέας με πληθυσμό πάνω από 10 εκ. βρίσκεται περίπου 45 χλμ. από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, σε αντίθεση με την Πιονγιάνγκ, που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα σύνορα. Ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά της Σεούλ θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην οικονομία της  Ν. Κορέας, τόσο από το μεγάλο αριθμό καταστροφών σε έμψυχο υλικό αλλά και στις υποδομές, αλλά και λόγω του τεράστιου κύματος προσφύγων που θα κινούνταν προς τη νοτιοκορεατική ενδοχώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ακόμα και χωρίς τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, οι απώλειες στην ίδια τη Σεούλ μέσα σε 48 ώρες θα μπορούσαν να φτάσουν τις 100.000 άτομα. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η Β. Κορέα διαθέτει ένα τεράστιο χημικό οπλοστάσιο, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και σε περίπτωση χρησιμοποίησης του θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Νοτιοκορεατών και Αμερικανών.
Σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης και την επιλογή ενός προληπτικού χτυπήματος οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσβάλλουν στόχους μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών ή εκτόξευση πυραύλων Τόμαχοκ από πλοία ή υποβρύχια του πολεμικού τους ναυτικού, ενέργεια που θα προσομοιάζει με την επιχείρηση που έγινε πρόσφατα εναντίον του Συριακού καθεστώτος. Οι επιλογές αυτές ενέχουν τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης, δεν εξασφαλίζουν τον αποκλεισμό εκτόξευσης αντιποίνων από την πλευρά της Β. Κορέας, καθώς και την ολοκληρωτική καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της, με δεδομένο αυτό είναι διασκορπισμένο σε ολόκληρη τη χώρα. Στις επιλογές αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης πυραυλικής επίθεσης της Β. Κορέας υπάρχει και η δυνατότητα από τις ΗΠΑ χρησιμοποίησης υψηλής τεχνολογίας, όπως αυτή των ηλεκτρονικών παρεμβολών, στοχεύοντας στην αποτυχία των εκτοξεύσεων κατά τα πρώτα λεπτά αποχώρησης του πυραύλου, από τη βάση-φορέα του. Στην περίπτωση αυτή όμως υφίσταται ο κίνδυνος πιθανών αστοχιών των ηλεκτρονικών παρεμβολών, που θα είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία αντιμετώπισης των πυραυλικών συστημάτων της Πιονγκγιάνγκ. Η Β. Κορέα είναι μια χώρα διπλωματικά και οικονομικά απομονωμένη από το σύνολο σχεδόν του πλανήτη. Οι μοναδικές χώρες που θα μπορούσαν να «πιέσουν» διπλωματικά το καθεστώς της είναι η Ρωσία και η Κίνα που αποτελούν και τις ισχυρές δυνάμεις της περιοχής. Η πιθανότητα εμπλοκής όμως και των δύο παραπάνω χωρών σε περίπτωση συνέχισης της έντασης θεωρείται ότι θα είναι αμφιταλαντευόμενη. Οι εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο σε περίπτωση δημιουργίας ενός ακραίου σεναρίου προκαλούν τεράστια ανησυχία και απειλούν σοβαρά τη διεθνή ασφάλεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης