Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Η τροπολογία - κόλαφος για τα αντιθεσμικά bonus στα υβριδικά μας πάει πολύ πίσω

Π.Μπουσμπουρέλης: Η τροπολογία - κόλαφος για τα αντιθεσμικά bonus στα υβριδικά μας πάει πολύ πίσω
Έτσι ξεχνάμε ότι ψηφίστηκε το 2016 και εφαρμόζουμε ό,τι δεν ισχύει στην Ευρώπη
Όταν η ίδια η ΡΑΕ που διαθέτει θεσμικό ρόλο αφήνει να εννοηθεί ότι η χθεσινή τροπολογία, που εμβόλιμα μπήκε για να πριμοδοτήσει υβριδικά στην παραγωγή ενέργειας με εξεσφαλισμένες τιμές καθώς και παλιές άδειες, θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη, καθίσταται αντιληπτό ότι η πορεία της ενεργειακής αγοράς ενώ παίρνει τα εύσημα με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε διεθνές επίπεδο, στο εσωτερικό μέτωπο κινείται αντιθεσμικά και με βάση την εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Πώς θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τροπολογία;
Αν είχε ερωτηθεί η ΡΑΕ, όπως όφειλε η διαδικασία, σίγουρα το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο.
Γιατί δεν ρωτήθηκε;
Το ζήτημα που προκύπτει δεν θα ξεφύγει από την προσοχή των Βρυξελλών καθώς αφορά νέα έργα ανανεώσιμων που είναι εκτός νομικού πλαισίου σε σχέση με ο,τι ψηφίστηκε, για να ισχύσει από το 2016 και πέρα στα πλαίσια των κοινοτικών οδηγιών.
Συγκεκριμένα προβλέπει ισχύ παλαιών ρυθμίσεων με επιδοτήσεις και ενισχύσεις, χωρίς διενέργειες διαγωνισμού.
Παράλληλα εξασφαλίζονται μακροχρόνιες σταθερές συμβάσεις σε αντίθεση με παρόν πλαίσιο που προβλέπει την οριακή τιμή συν προσάυξηση, πριμοδοτώντας τα συγκεκεριμέα έργα.
Και το κυριότερο δίνει την δυνατότητα για χρήση στην κατεύθυνση αυτή παλαιών αδειών πριν την περίοδο του 2015.
Το δε ακραίο είναι η δυνατότητα χρήσης και Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, που θα μπορούσαν να ισχύουν μόνο στην παρελθούσα περίοδο.
Έτσι με μια τροπολογία που είναι ζήτημα αν έστω κα ελάχιστοι βουλευτές που ψήφισαν κατάλαβαν τι ψήφισαν χτίστηκε μια ανευ προηγουμένου πριμοδότηση κόντρα στα ψηφισθέντα πλαίσια και στα κοινοτικά πρότυπα.
Τα δύο αυτά πιλοτικά έργα που αναμένονται με ενδιαφέρον θα τύχουν μιας ιδιαίτερα ευνοικής μεταχείρισης, το ζήτημα είναι τι άλλο θα ακολουθήσει.
Συμπερασματικά η πορεία της ενεργειακής αγοράς δείχνει ότι δεν παίζει με τους ξεκάθαρους όρους αλλά τείνει να κάνει άκομψες διακρίσεις, που στην περίοδο που είμαστε θα έχουν κοντά ποδάρια.
Η χρήση των υβριδικών, οι νέες τεχνολογίες, η σημασία της εκμετάλλευσης παραγωγής των νησιών που με μακρόπνοο όραμα θέλει η πολιτική ηγεσία να υλοποιήσει προσκρούουν σε πρακτικές που δεν θα σταθούν και δεν θα πάνε μακριά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης