Τελευταία Νέα
Απόψεις

Δ. Δεληπέτρος: Άλλο ΔΕΗ και άλλο Follie 2 - Μεροληπτικές σκοπιμότητες και βρώμικες «μεταφράσεις»

Δ. Δεληπέτρος: Άλλο ΔΕΗ και άλλο Follie 2 - Μεροληπτικές σκοπιμότητες και βρώμικες «μεταφράσεις»

Άρθρο του Διονυσίου Δεληπέτρου οικονομολόγου MBA Columbia University New York

Έχουν γραφτεί τον τελευταίο καιρό πολλά και διάφορα για την ΔΕΗ αλλά υπήρξε μια περίπτωση που πραγματικά ο συντάκτης ξεπέρασε τον εαυτό του.
Στοχευμένη εμπάθεια και κουτοπονηριά σε ένα «καλογυαλισμένο» άρθρο με σκοπό την δημιουργία κίβδηλων εντυπώσεων προφανώς για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων.
Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει πλέον σε αυτές τις σκουριασμένες πρακτικές, που σταθερά μοχθούν για την κατασυκοφάντηση της επιχείρησης.
Θα επιχειρήσω γράφοντας συμπληρωματικά ως προς το δικό μου άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας, να καταδείξω τα σημεία που θεωρώ πιο σημαντικά, με σκοπό βοηθήσω τον αναγνώστη να εξάγει λογικά και καθαρά συμπεράσματα.

Ο τίτλος: «…σε οριακή κατάσταση η εταιρεία και το default επιτόκιο του νέου δανείου της ΔΕΗ»

Πραγματικά με εντυπωσιάζει κάθε φορά η ευρηματικότητα του συντάκτη, τι άλλο μένει να ακούσουμε
Δραματικό ύφος, πομπώδης λόγος και ωμή καταστροφολογία για μια ακόμη φορά..
Όπως μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε, η επιλογή του τίτλου ενός άρθρου, «κρύβει» όλη την ουσία. Υποδεικνύει τις προθέσεις του αρθρογράφου και καταμαρτυρά αυτό που ουσιαστικά επιθυμεί να τονίσει.
Η προσεκτική επιλογή των λέξεων καθορίζει το πλαίσιο των εντυπώσεων.
Εκεί παίζεται όλο το επικοινωνιακό παιχνίδι, εκεί γαλουχείται το συναίσθημα και πλαισιώνεται η κεντρική ιδέα.
Δεν προλάβαμε να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας στο προηγούμενο άρθρο και η γνωστή πτέρυγα του οικονομικού ρεπορτάζ που έχει αναλάβει εργολαβία την δυσφήμηση της Δ.Ε.Η. έπιασε το φτυάρι..
Το παράδοξο είναι ότι αυτό συμβαίνει σε ένα κατά τα άλλα υψηλού επιπέδου εβδομαδιαίο έντυπο οικονομικής ενημέρωσης, με κατηρτισμένους αρθρογράφους, στο οποίο κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί πολύ αξιόλογα άρθρα.
Δυστυχώς όμως σε ότι έχει να κάνει με τη  ΔΕΗ δεν είναι πρώτη φορά.
Έχει γίνει ευτελής εμμονή να λοιδορείται, γεγονός που αφενός εκθέτει συλλήβδην την αξιοπιστία και το επίπεδο του εν λόγω εντύπου, αφετέρου υποτιμά την ίδια τη νοημοσύνη των αναγνωστών.
Σε τελική ανάλυση το συγκεκριμένο έντυπο δεν απευθύνεται σε ασχέτους  αλλά σε αναγνώστες επιπέδου με δεδομένη κάποια οικονομική αντίληψη και επενδυτική παιδεία.

Το κοινοπρακτικό δάνειο και μία σταγόνα ορθολογισμός

Ας ξεκινήσουμε με το πως το άσπρο έγινε μαύρο..
Όσοι διάβασαν ενδελεχώς τους όρους του κοινοπρακτικού δανείου της Δ.Ε.Η. σίγουρα θα έμεινα άναυδοι με το συγκεκριμένο άρθρο.
Η συμφωνία ήταν αρκετά καλή. Παράλληλα ήταν πιο ευέλικτη για την επιχείρηση και σίγουρα ευνοϊκότερη από την προηγούμενη.
Συνολικά υπήρξε αποκλιμάκωση του επιτοκίου και περιλήφθηκε ρήτρα προοδευτικά χαμηλότερου επιτοκίου σε περίπτωση πρόωρων εξοφλήσεων κλπ..
Αυτά ήταν τα βασικά σημεία και  εν ολίγοις αυτά τα στοιχειώδη θετικά χαρακτηρίστηκαν καταστροφή και DEFAULT.
Επιπρόσθετα όσοι αντιλαμβάνονται την γενική κατάσταση του  τραπεζικού συστήματος στην χώρα μας και την τεχνική δυσκολία ενός κοινοπρακτικού δανείου κατανοούν ότι η τελική συμφωνία έχει σημαντικά εμπόδια και ετερομορφίες.
Η διαπραγματευτική μόχλευση της Δ.Ε.Η. είναι περιορισμένη και η συνθετότητα της σύμβασης (σύμβαση που πρέπει να επιτευχθεί με τέσσερις διαφορετικές τράπεζες..) λειτουργεί εις βάρος της.
Παρ όλα αυτά η ουσία είναι ότι τελικά  η συμφωνία επετεύχθη  και ήταν αμοιβαία επωφελής. Οι όροι ήταν σαφώς βελτιωμένοι και πιστώνεται ως επιτυχία.

Η βάπτιση του επιτοκίου και ‘’εγένετο…το default’’

Βασικά  δεν υπάρχει πουθενά στην ιστορία της χρηματοοικονομικής βιβλιογραφίας ορισμός επιτοκίου 5,8% ως “DEFAULT RATE”.
Είναι πραγματικά αστείο γραφικό και παντελώς ανυπόστατο.
Αρχικά έχει σημασία να ξεκαθαρίσουμε ότι συγκεκριμένα μιλάμε για την συμφωνία μετακύλησης ενός κοινοπρακτικού τραπεζικού δανείου.
ΠΡΟΣΟΧΗ δεν μιλάμε για την έκδοση νέου ομολόγου με το οποίο η επιχείρηση βγήκε στις αγορές και μας δυσαρέστησε το υψηλό επίπεδο του yield.
Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και ο διαχωρισμός είναι κρίσιμος.
 Αξίζει σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε  ότι το ομόλογο λήξης 2019 της PPC ( Δ.Ε.Η.) όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο μας άρθρο διαπραγματεύεται πέριξ του 100% έχοντας διαγράψει ισχυρότατο ράλι τους τελευταίους μήνες..
Για  αυτό φυσικά καμία αναφορά..
Σημασία έχει να γραφτεί η λέξη --DEFAULT—

Το θέσφατο του συντάκτη -rater

Μια απλή στοιχειώδης ερώτηση.
Από πότε ο οποιοσδήποτε δημοσιογράφος ανήχθη σε rating expert και βασικά ποιος τον ρώτησε..?!
Απλά αμετροέπεια και ντροπή..
Πέραν αυτού στα πολλά χρόνια που παρακολουθώ και γράφω εντός και εκτός Ελλάδος για οικονομικά και επενδυτικά θέματα, πρώτη φορά είδα τέτοιο επίπεδο  στρέβλωσης. Πρώτη φορά κανιβαλίζεται μια ελληνική επιχείρηση σε τέτοιο βαθμό με τέτοιο τρόπο σε ελληνικό έντυπο χωρίς αντικειμενικό λόγο.

Για να αντιληφθείτε από μόνοι σας το επίπεδο της εμπάθειας και της επιχειρούμενης χειραγώγησης ενδεικτικά θα σας αναφέρω τα εξής «DEFAULT» επιτόκια που έχουν υπάρξει τα τελευταία λίγα χρόνια :
ΕΛΠΕ 5,25 % κουπόνι ISIN XS1083287547
Προηγούμενη έκδοση των ΕΛΠΕ  με 8,5 % επιτόκιο - κουπόνι…!!
Την ΜΟΗ με 5,125% επιτόκιο – κουπόνι,
TITAN 8,75 % επιτόκιο – κουπόνι,
OTE 7,87% ISIN XS0885718782 επιτόκιο – κουπόνι,
FOURLIS HOUSEMARKET IKEA 5% επιτόκιο – κουπόνι,
Και πολλά πολλά άλλα..
Σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις ουδέποτε χαρακτηρίστηκε το επίπεδο του επιτοκίου της έκδοσης ως Default..
Θα ήταν γελοίο.
Για την ΔΕΗ όμως έγινε και αυτό.
Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε κάτι βασικό  για να μην υπάρξουν παρανοήσεις. Δεν υποστηρίζουμε σε καμία περίπτωση  ότι η ΔΕΗ είναι η μια επιχείρηση που δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι με τρόπο μαγικό αποτελεί πλέον πρότυπο για το παγκόσμιο επιχειρείν.. Απλά οφείλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση

Η προκαταβολή των χρημάτων του δημοσίου - «Anything you do will be used against you»

Παραφράζοντας το γνωστό κλισέ των αμερικάνικων αρχών όταν διαβάζουν τα δικαιώματα κατά τη σύλληψη εγκληματιών παραλληλίζω την πραγματικότητα των γεγονότων και των εξαγομένων κατευθυνόμενων συμπερασμάτων από τους γνωστούς Κυρίους..
Τι υπάρχει επί της ουσίας σε αυτή την περίπτωση?
Μια συμφωνία δυο μερών με αμοιβαίο όφελος..
Πολύ απλά ΔΕΗ ενισχύει ρευστότητα και το δημόσιο εξοικονομεί χρήματα από τις εκπτώσεις που λαμβάνει.
Ας μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει να βγει στις αγορές στο εγγύς μέλλον και προσπαθεί να διαμορφώσει τις συνθήκες ούτως ώστε αυτό να γίνει με τον βέλτιστο τρόπο. Θέλει με απλά λόγια να φτιάξει το προφίλ της και η προκαταβολή την βοηθά ως προς αυτό. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ,
Η μετάφραση : «ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΕΤΑ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ..»

Έχει ξεφύγει η κατάσταση με τη σπέκουλα;

Το ερώτημα είναι έχει ή δεν έχει ξεφύγει αυτή η κατάσταση και τι γίνεται από δω και στο εξής..
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕΙ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΖΗΜΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΣΙΩΠΑ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ Ο ΚΑΘΕ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΥΜΗΘΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ.
Δεν μπορεί μια επιχείρηση της τάξεως μεγέθους της ΔΕΗ να παραμένει άπραγη μπροστά σε αυτή την κατάσταση.
Αν κάποιοι θέλουν καιροσκοπικά να αναπαράγουν μια στρεβλή εντύπωσή  για να βοηθήσουν άμεσα  και έμμεσα δικά τους συμφέροντα πρέπει παράλληλα να τηρηθούν κάποιοι κανόνες.
Όσο δεν μιλάει κανείς και δεν ενδιαφέρεται  τα τρωκτικά θα χορεύουν και συνολικά το χρηματιστήριο θα ζημιώνεται.
 


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης