Απόψεις

New York Times: Γεωπολιτικά παιχνίδια Ρωσίας – ΗΠΑ στην πΓΔΜ – Ο ρόλος Σαββίδη

New York Times: Γεωπολιτικά παιχνίδια Ρωσίας – ΗΠΑ στην πΓΔΜ – Ο ρόλος Σαββίδη

Πως οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν τη Ρωσία να επηρεάσει το σκοπιανό δημοψήφισμα

Για πολλά χρόνια, ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα.
Ο ελληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμα, αλλά και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΟΚ, κινήθηκε άψογα ανάμεσα στους αθλητικούς κόσμους και των δύο χωρών.
Επίσης, έχει ένα δάκτυλο σε κάθε πτυχή της ζωής στη Θεσσαλονίκη, την ελληνική πόλη του λιμανιού όπου ζει και είναι ένας πολύ γνωστός παίκτης στον συχνά φτωχό κόσμο των ελληνικών και ρωσικών ολιγαρχών.
Και όλα αυτά προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον των αμερικανών κατασκόπων, αναφέρουν σε ανάλυση τους οι New York Times.
Σύμφωνα με πληροφορίες των NYT από αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Σαββίδης δούλευε στη Ρωσία για να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της δεύτερης στον Βορειοατλαντικό Οργανισμό.
Η Ελλάδα έχει από καιρό αντιταχθεί στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα, η οποία βλέπει την επέκταση της συμμαχίας ως σοβαρή απειλή στα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να οδηγήσει το δημοψήφισμα για τη συμφωνία στο αποτέλεσμα που ήθελε.
Ως αντίποινα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: Διέκοψαν τις επαφές με την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία απάντησε σε μία ακόμη πιο σπάνια κίνηση κατά της Μόσχα, απελαύνοντας δύο Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο σε δύο ακόμα.
Οι Αμερικανοί κατάσκοποι και διπλωμάτες παραμένουν ενθουσιασμένοι.
Αν και το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα στη Μακεδονία σχετικά με τη συμφωνία δεν κατέληξε σε κάποιο σαφές αποτέλεσμα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν την έκθεση του Σαββίδη και την απέλαση των διπλωματών ως μια σπάνια νίκη, σε μια προσπάθεια κάλυψης των προσπαθειών κατά των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Πιέζουμε δείχνοντας ότι μπορούμε να παίξουμε σκληρά,» δήλωσε ο Christopher R. Hill, πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην πΓΔΜ.
«Μπορούμε να κάνουμε πράγματα που ίσως στο παρελθόν δεν κάναμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι μυστικοί ελιγμοί έλαβαν χώρα όταν ο Πρόεδρος Trump βρισκόταν στην Ευρώπη το καλοκαίρι και αγκάλιαζε δημόσια τον Πρόεδρο Vladimir Putin της Ρωσίας, απογοητεύοντας τη συμμαχία - ένα ακόμη παράδειγμα της διάστασης απόψεων μεταξύ της Προεδρίας και του Ιδρύματος Εθνικής Ασφάλειας.
Αλλά η σκοπιανή ιστορία ξεκινά πολύ πριν από αυτό.

Αντιμετώπιση παρεμβολών

Όταν οι Αμερικανοί υπάλληλοι εθνικής ασφάλειας είδαν για πρώτη φορά σημάδια το καλοκαίρι του 2016 ότι η Ρωσία προσπαθούσε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τα αντίστοιχα τμήματα, σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών, σχημάτισαν αυτό που τώρα ονομάζεται Ρωσική Ομάδα Επιρροής σε αντίθεση με τις ρωσικές προσπάθειες, κυρίως στην Ευρώπη.
Αυτό περιλάμβανε την αναζήτηση εκλογών στην Ευρώπη όπου η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να παρέμβει.
Αργά την άνοιξη αυτή, είδαν ότι η πΓΔΜ ήταν ένας πιθανός στόχος.
Στις 12 Ιουνίου, αξιωματούχοι της πΓΔΜ και της Ελλάδας ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία για να τερματίσει μια διαμάχη πολλών ετών με την Ελλάδα.
Μόλις η χώρα γίνει Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα θα άρει το βέτο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Μια τυπική ψηφοφορία για την υιοθέτηση του νέου ονόματος είχε οριστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η Μόσχα δεν ήταν ικανοποιημένη.
Σε μια διάσκεψη στην Αθήνα τρεις ημέρες μετά τη συμφωνία, ένας κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης εξέδωσε μια έντονη προειδοποίηση προς τη Δύση σχετικά με τα σχέδια να προσκαλέσει τη πΓΔΜ στη συμμαχία.
"Σίγουρα, δεν θα πυροβολούμε πυρηνικές βόμβες", δήλωσε ο Vladimir A. Chizhov, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Αλλά", πρόσθεσε, "υπάρχουν λάθη που έχουν συνέπειες".
Η απειλή του Chizhov προκάλεσε μια σειρά διπλωματικών επεισοδίων πίσω στην Ουάσινγκτον από τον Αμερικανό πρεσβευτή Geoffrey R. Pyatt στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν στην ίδια διάσκεψη, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να επηρεάσει το επερχόμενο δημοψήφισμα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, η CIA και η ευρωπαϊκή διοίκηση του Πενταγώνου, με έδρα τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, είχαν ήδη εξετάσει την υπόθεση, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Μέχρι τότε, η αντιπολίτευση στο δημοψήφισμα είχε ήδη εμφανιστεί στην πΓΔΜ.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπήρξαν εκατοντάδες νέες ιστοσελίδες που καλούσαν για μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος και θέσεις που παρότρυναν τους Σκοπιανούς να μην πάνε στην ψηφοφορία.
Κλασική παραπληροφόρηση, δήλωσαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι, με σκηνοθεσία ομάδων υποστηριζόμενων από τη Ρωσία.
Την ημέρα της συμφωνίας, υπήρξαν επίσης βίαιες διαμαρτυρίες έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της πΓΔΜ.
Τον Ιούνιο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επηρέασε τους διαδηλωτές μέσω μηνυμάτων - ηλεκτρονικά μηνύματα, κείμενα, τηλεφωνήματα.
Ένας ανώτερος υπάλληλος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ήταν σε θέση να συλλέξουν εύκολα στοιχεία που έδειχναν τον Σαββίδη πίσω από τις πληρωμές προς τους πολίτες και τους οπαδούς του ποδοσφαίρου.
Σύμφωνα με την Organized Crime and Corruption Reporting Project, μια οντότητα για το Οργανωμένο Έγκλημα και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο Σαββίδης πλήρωσε τους αντιπάλους του σκοπιανού δημοψηφίσματος τουλάχιστον 300.000 ευρώ ή περίπου 350.000 δολάρια.
Εκείνοι που έλαβαν τα χρήματα ήταν από πολιτικοί της πΓΔΜ, έως και νεοσύστατες ριζοσπαστικές εθνικιστικές οργανώσεις και ποδοσφαιριστές της Vardar, οι οποίοι διοργάνωσαν τις βίαιες διαμαρτυρίες μπροστά στο κτήριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια.
Ο Σαββίδης αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες.
"Είναι εντελώς ψευδές και ιδιαίτερα συκοφαντικό", δήλωσε η εταιρεία του το περασμένο καλοκαίρι.

Κοινοποίηση της αναφοράς

Η μετάδοση της αμερικανικής έκθεσης πληροφοριών στην ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου έγινε από τον κ. Pyatt, έναν έμπειρο Αμερικανό διπλωμάτη που ήταν πρεσβευτής της Ουάσιγκτον στην Αθήνα για δύο χρόνια.
Ο κ. Pyatt ήταν καλά προετοιμασμένος για ρόλο αυτό, καθώς ήταν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 2013 έως το 2016, όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και υποστήριξε τις αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.
"Δεν υπάρχει κανένα τέχνασμα των Ρώσων που ο Pyatt να μην ξέρει", δήλωσε σε συνέντευξη ο Γερουσιαστής  Christopher S. Murphy.
Αλλά η κοινοποίηση των πληροφοριών στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν ένα σκέλος.
Το να τον κάνεις να ενεργήσει ήταν το άλλο. 
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, ο οποίος αρνήθηκε να συνταχθεί με την υπόλοιπη Ευρώπη κατηγορώντας τη Ρωσία για στην υπόθεση δηλητηρίασης ενός πράκτορα, προέρχεται από ένα πολιτικό κόμμα με μια ιστορικά ζεστή σχέση με τη Μόσχα.
Ωστόσο, η απόφαση να κινηθεί εναντίον της Μόσχας διευκολύνθηκε από την προσπάθεια που έκανε ο Τσίπρας να σταματήσει μια 30ετή διαμάχη με την πΓΔΜ.
Η πρόσφατη αμερικανική διπλωματία βοήθησε, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η κυβέρνηση Obama βρισκόταν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης της, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα μείνει στην ευρωζώνη όταν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αρχικά μπλόκαραν στη διάσωση της.
Ο Jacob J. Lew, γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών του Προέδρου Obama, πέρασε τόσο πολύ χρόνο για τη διαμόρφωση του πακέτου ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας που αστειεύτηκε από ανώτερους αξιωματούχους ότι έγινε το γραφείο Treasury για την Ελλάδα.
Ο Obama και ο Lew ταξίδεψαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και ο αντιπρόεδρος Joseph R. Biden Jr..
Ο Trump φιλοξένησε τον Τσίπρα τον περασμένο Οκτώβριο στο Λευκό Οίκο και οι δύο χώρες συζήτησαν για την επέκταση της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης για τα πλοία και τα αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Αν κοιτάξετε τη γεωγραφία και εξετάσετε τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Λιβύη, στη Συρία και στην ανατολική Μεσόγειο, οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές" , δήλωσε ο Joseph F. Dunford Jr., πρόεδρος των Αρχηγών του αμερικανικού Στρατού.
Στο εσωτερικό της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, οι αξιωματούχοι προσπαθούσαν σαφώς να ωθήσουν την Αθήνα μακριά από τη σχέση της με τη Μόσχα.
"Καλλιεργούμε την Ελλάδα ως αγκυροβόλιο σταθερότητας στο ανατολικό Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια", δήλωσε ο Α. Wess Mitchell, βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, τον Ιούνιο.

Διπλωματικό "μποξ"

Στις 11 Ιουλίου, ο Τσίπρας συγκρούστηκε με τη Μόσχα.
Η κυβέρνησή του απέκλεισε τους δύο διπλωμάτες και εμπόδισε δύο άλλους Ρώσους να εισέλθουν στην Ελλάδα, κατηγορώντας τους ότι προσπαθούν να δωροδοκήσουν άγνωστους αξιωματούχους και διαδηλώσεις εναντίον της συμφωνίας με την πΓΔΜ. 
"Η σταθερή έλλειψη σεβασμού για την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει", ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
"Κανείς δεν μπορεί ή δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στις εγχώριες υποθέσεις της Ελλάδας".
Η Μόσχα αργότερα δήλωσε ότι θα απελάσει τους Έλληνες διπλωμάτες σε αντίποινα.
Ο αμερικανικός ρόλος στην ελληνική απέλαση δείχνει επίσης πλατύς, παρά το γεγονός ότι ο Trump έχει αμφισβητήσει δημοσίως το ΝΑΤΟ ενώ ταυτόχρονα διακηρύσσει τον θαυμασμό για τον Putin, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του αμερικανικού ιδρύματος εθνικής ασφάλειας, το οποίο πιστεύει ότι υπήρξαν προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει τις εκλογές τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και μεταξύ των αμερικανών συμμάχων.

Η αντίδραση της Αθήνας

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τα περί ενημέρωσης από τις ΗΠΑ σχετικά με προσπάθεια της Ρωσίας να υπονομεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αποκαλύπτουν οι New York Times.
«Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των New York Times» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης