Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ομάδα έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ για τα παράσιτα στις καλλιέργειες (Euractiv)

Ομάδα έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ για τα παράσιτα στις καλλιέργειες (Euractiv)
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η ομάδα έκτακτης ανάγκης θα απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες διαφόρων ειδικοτήτων
Την Τετάρτη (24/4), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της τροποποίησης του φυτοϋγειονομικού κανονισμού, η οποία προβλέπει τη σύσταση ευρωπαϊκής ομάδας έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη και τον περιορισμό της εισόδου επιβλαβών οργανισμών που βλάπτουν τις καλλιέργειες.
 
Το κείμενο, που εγκρίθηκε με 551 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 15 αποχές, ενισχύει τη νομοθεσία της ΕΕ για την υγεία των φυτών.
 
«Πρέπει τώρα να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας του κανονισμού για να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των φυτών σε ολόκληρη την ΕΕ», εξήγησε η ευρωβουλευτής (S&D) Clara Aguilera, εισηγήτρια του κειμένου πριν από την ψηφοφορία.
 
Με την εντατικοποίηση του εμπορίου και την κλιματική αλλαγή, η κυκλοφορία των φυτοπαράσιτων αυξάνεται.
 
Παράδειγμα αποτελεί η Xylella fastidiosa (ξυλέλλα), ένα φυτικό βακτήριο ικανό να μολύνει πάνω από 650 είδη φυτών και να καταστρέφει πολύτιμα είδη, όπως τα ελαιόδεντρα και τα αμπέλια.
 
Η Xylella fastidiosa (ξυλέλλα), που κάποτε περιοριζόταν στην Αμερική, εντοπίστηκε το 2013 για πρώτη φορά στην ΕΕ στην Απουλία, στη νότια Ιταλία.
 
Μετά από 10 χρόνια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό πρόγραμμα BeXyl στο συνέδριο της EFSA για την Xylella fastidiosa στη Λυών, η εξάπλωση του βακτηρίου στην Απουλία επιβραδύνεται.
 
Αλλά στο μεταξύ, το παθογόνο έχει μολύνει περισσότερα από 21 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην Απουλία σε περισσότερα από 8 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, που αντιστοιχούν στο 40% της περιοχής, αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πλήρης εξάπλωση της Xylella fastidiosa θα μπορούσε να κοστίσει στην ΕΕ έως και 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
 
Τα τελευταία χρόνια, ένα άλλο εισαγόμενο παθογόνο, το Hymenoscyphus fraxineus που προκαλεί την ασθένεια της φλαμουριάς, αποδεκάτισε τις φλαμουριές στην Πολωνία.
 
Δεδομένης της κλίμακας της οικονομικής και περιβαλλοντικής ζημίας, η Επιτροπή πρότεινε να τροποποιηθούν οι κανόνες το 2023, ώστε να ενισχυθεί η πρόληψη και να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όταν εντοπίζεται ένα παράσιτο.
 
Ομάδα έκτακτης ανάγκης
 
Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν στην πρόταση της Επιτροπής την ιδέα της δημιουργίας μιας ομάδας έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την υγεία των φυτών.
 
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η ομάδα έκτακτης ανάγκης θα απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι θα διορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν πρότασης των κρατών μελών, για να υποστηρίζουν την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες στην εξεύρεση λύσεων σε περίπτωση εμφάνισης εστιών επιβλαβών οργανισμών.
 
Αυτό αφορά τους λεγόμενους «οργανισμούς καραντίνας», δηλαδή εκείνους που δεν υπάρχουν στην ΕΕ, αλλά και εκείνους που ήδη υπάρχουν και τελούν υπό στενή παρακολούθηση («μη ρυθμιζόμενοι οργανισμοί καραντίνας»).
 
«Θεωρήσαμε ότι αυτή η ομάδα είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε η Aguilera στους ευρωβουλευτές, επισημαίνοντας ότι αυτή υπάρχει ήδη για την υγεία των ζώων. «Οτιδήποτε βελτιώνει την υγεία των φυτών είναι καλό για τον μελλοντικό εφοδιασμό μας με τρόφιμα», πρόσθεσε.
 
Επιπλέον, το κείμενο απαιτεί από τα κράτη να δηλώνουν τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται σε ένα φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό και να διενεργούν τακτικές έρευνες κινδύνου για τη βελτίωση της ανίχνευσης επιβλαβών οργανισμών με την πάροδο του χρόνου.
 
Ο κανονισμός πρέπει πλέον να εγκριθεί και από το Συμβούλιο.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης