Διεθνή

Η Γερμανία άλλαξε στρατηγική, εγκαταλείπει το ΔΝΤ και θέλει αναβαθμισμένο ESM

Η Γερμανία άλλαξε στρατηγική, εγκαταλείπει το ΔΝΤ και θέλει αναβαθμισμένο ESM
Εάν το ΔΝΤ αισθανθεί ότι η Γερμανία δεν στηρίζει το Ταμείο… θα εγκαταλείψει και τα πλάνα να ασκήσει πίεση απαιτώντας να διενεργηθούν..... AQRs στις ελληνικές τράπεζες.
Η Γερμανία έχει αλλάξει άρδην στρατηγική για το ΔΝΤ και τον ρόλο τους στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ που θα συνεχίσει να είναι υπουργός οικονομικών και μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 έχει αποφασίσει ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και την Ευρώπη γενικότερα και ο ESM θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε ειδικό Ευρωπαϊκό Ταμείο προληπτικών διασώσεων ή έσχατης ανάγκης δανειστής.
Η αλλαγή αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει
1)Ότι η Γερμανία μετά τις εκλογές δεν έχει κανένα λόγο να πιέζει για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
2)Εάν το ΔΝΤ αισθανθεί ότι η Γερμανία δεν στηρίζει το Ταμείο… θα εγκαταλείψει και την προσπάθεια για το χρέος ενώ είναι πιθανό να εγκαταλείψει και τα πλάνα να ασκήσει πίεση απαιτώντας να διενεργηθούν..... AQRs στις ελληνικές τράπεζες.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ θετική για τις ελληνικές τράπεζες γιατί θα μετριαστείο αισθητά ο κίνδυνος να χρειαστούν και 4ο γύρο ανακεφαλαιοποίησης 4ο γύρο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
3)Στις 6 Νοεμβρίου στο τακτικό Eurogroup θα αποκαλυφθεί μέρος του νέου σχεδιασμού της Γερμανίας όπου ουσιαστικά το ΔΝΤ θα αποφασιστεί ότι εγκαταλείπει το ελληνικό πρόγραμμα το Καλοκαίρι του 2018.
4)Η νέα πιστωτική γραμμή ECCL θα χορηγηθεί στην Ελλάδα από τον ESM, χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή του ΔΝΤ.
5)Ο ESM θα αποπληρώσει το ΔΝΤ που έχει δανείσει την Ελλάδα περίπου 12 δισεκ. το Καλοκαίρι του 2018 αντικαθιστώντας τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ με επιτόκιο 3,8% με δάνειο του ESM με επιτόκιο 0,89%.

Από το τέλος 2018 ANFA και SMP

Τόκους ύψους 416,7 εκατ. ευρώ θα καταβάλει στην Ελλάδα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας το 2018, όπως ανέφερε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild».
«Η Αθήνα μπορεί να ελπίζει σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ από κέρδη επιτοκίων ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank)», αναφέρει το δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνεται, η πρόβλεψη αυτή είναι «κρυμμένη» στη σελίδα 2912 του γερμανικού προϋπολογισμού, με τίτλο «Πληρωμή στην Ελληνική Δημοκρατία», όπου αναφέρεται ότι το ποσό είναι «κλειδωμένο» και απαιτείται το πράσινο φως του γερμανικού κοινοβουλίου για να εκταμιευθεί.
Σύμφωνα με την Bild: «προϋπόθεση για την εκταμίευση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η ανάγκη για περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης