Διεθνή

Βαρκελώνη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς – Τουλάχιστον 13 νεκροί και πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες

Βαρκελώνη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς – Τουλάχιστον 13 νεκροί και πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες
Τρομοκρατική ενέργεια χαρακτηρίζεται από τις αρχές της Βαρκελώνης το χτύπημα στο πλήθος με αυτοκίνητο βαν...
(upd) Τρομοκρατικό χτύπημα στην Βαρκελώνη της Ισπανίας σημειώθηκε το απόγευμα σήμερα 17 Αυγούστου 2017 αφήνοντας τουλάχιστον 13 νεκρούς και πάνω από 32 τραυματισμένους, με τους δέκα από αυτούς να είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Μάλιστα, μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν και Έλληνες υπήκοοι. 
Το άσπρο βαν διέσπασε έλεγχο της αστυνομίας και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος σε πεζόδρομο παρασύροντας δεκάδες άτομα και σκορπώντας πανικό και χάος στην Βαρκελώνη.
Μετά από αστυνομική επιχείρηση ο δράστης συνελήφθηκε.
 
Στους 13 οι νεκροί και πάνω από 32 τραυματίες

Τουλάχιστον 13 είναι οι νεκροί στην επίθεση με το φορτηγάκι στην πόλη της Βαρκελώνης, μετέδωσε το Cadena Ser Radio, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 12.
Μέχρι στιγής επισήμως η αστυνομία της πόλης επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός νεκρού και 32 τραυματιών, 10 εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Να σημειωθεί ότι, τουλάχιστον 56 άτομα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της περιοχής μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Έλληνες μεταξύ των τραυματιών

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελληνικό Προξενείο, μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται τα 3 από τα 4 μέλη ελληνικής οικογένειας, τα οποία είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Εισβολή σε εστιατόριο μετά την επίθεση με το φορτηγό

Δύο ένοπλοι οχυρώθηκαν μέσα σε ένα μπαρ στο κέντρο της πόλης της Βαρκελώνης λίγη ώρα αφότου ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε διερχόμενους πολίτες, γράφει η εφημερίδα El Periodico.
Η εφημερίδα αναφέρει πως ακούστηκαν πυρά στην περιοχή της αγοράς Λα Μποκερία.
Δεν κατονόμασε τις πηγές της.
Αυτή την ώρα περί τις 20:20 μμ οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους ενόπλους.
Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι άνδρες αυτοί επέβαιναν στο φορτηγάκι που χτύπησε πεζούς νωρίτερα
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy δήλωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έπειτα από την επίθεση στη Βαρκελώνη και χαρακτήρισε προτεραιότητα το να προσφερθούν φροντίδες στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί.

Σκηνές χάους και πανικού αφηγούνται οι αυτόπτες μάρτυρες που βίωσαν την επίθεση στη Βαρκελώνη

Τις σκηνές πανικού που βίωσαν όταν ένα φορτηγάκι παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελόνης αφηγήθηκαν τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.
"Ξαφνικά, άκουσα τον κρότο μιας σύγκρουσης και όλοι στον δρόμο άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας", είπε ένας μάρτυρας.
Στο σημείο έσπευσαν πολύ γρήγορα αστυνομικοί που ώθησαν το πλήθος πέρα από την Πλατεία της Καταλονίας, φωνάζοντας "τρομοκρατική επίθεση".
Ένας τουρίστας, είπε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι "επικράτησε χάος" και κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διαφύγουν.
Εργαζόμενος στην περιοχή, είπε στο BBC ότι όσοι βρίσκονταν στο γραφείο του είδαν ένα φορτηγάκι να παρασέρνει τους ανθρώπους στην κεντρική λεωφόρο.
"Είδα τρεις-τέσσερις ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος.
Τώρα υπάρχουν πολλά ασθενοφόρα και αστυνομικοί οπλισμένοι με τουφέκια εδώ γύρω", πρόσθεσε.
Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία σε ένα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας Corte Ingles προκειμένου να τους παρασχεθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες. Οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους καταστηματάρχες της περιοχής να αφήσουν τους ανθρώπους να μπουν μέσα και να κατεβάσουν τα ρολά.
Οι σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν αμέσως μετά την επίθεση.
Η Ισπανία, ο τρίτος σημαντικότερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, είχε γλιτώσει τα τελευταία χρόνια από επιθέσεις σαν αυτές που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στο Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Ενημερώνεται ο Trump

Για την κατάσταση στη Βαρκελώνη ενημερώνεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, όπως ανέφερε η εκπρόσωπός του.
Τις τελευταίες εβδομάδες, απειλητικά γκράφιτι για τους τουρίστες εμφανίστηκαν στη Βαρκελώνη, η οποία έχει τουλάχιστον 11 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε υπό το σύνθημα « Ο τουρισμός σκοτώνει τις γειτονιές», πολλά άτομα με κουκούλα σταμάτησαν ένα τουριστικό λεωφορείο στη Βαρκελώνη, έσκισαν τα λάστιχά τους και το έβαψαν με σπρέι.
Από τον Ιούλιο του 2016 τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει οχήματα με τα οποία έπεσαν πάνω σε κόσμο σε επιθέσεις στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων στη Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.


Νωρίτερα, λίγο μετά την τρομοκρατική ενέργεια, το World Energy News έγραφε:

Φορτηγό έπεσε σε πάνω πλήθος ανθρώπων στο κέντρο της Βαρκελώνης, όπως μετέδωσε η ισπανική εφημερίδα La Vanguardia.
Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες ενώ μέσα ενημέρωσης της περιοχής κάνουν λόγο για δύο νεκρούς.  
Οι δυνάμεις ασφαλείας χαρακτήρισαν το περιστατικό ως «τρομοκρατική ενέργεια».
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πολλά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στο κέντρο της πρωτεύουσας της Καταλονίας.
Το φορτηγάκι, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έπεσε πάνω σε δεκάδες ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν στο πεζόδρομο της πλατείας Catalunya, το πιο πολυσύχναστο και τουριστικό σημείο της Βαρκελώνης.
Ολόκληρη η περιοχή έχει αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας ενώ έχουν κλείσει οι κοντινοί σταθμοί του Μετρό και του σιδηροδρόμου.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης