Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euractiv: Η ΠΓΔΜ υποστηρίζει πως ένα «μεγάλο βήμα» έγινε στη διαμάχη με την Ελλάδα για την ονομασία της

Euractiv: Η ΠΓΔΜ υποστηρίζει πως ένα «μεγάλο βήμα» έγινε στη διαμάχη με την Ελλάδα για την ονομασία της
Τα Σκόπια επέμειναν ότι αυτή η ονομασία ήταν προσωρινή, αλλά τον Ιούνιο 2017, ο σοσιαλιστής Zaev, φαινόταν να χαλαρώνει τη γραμμή των εθνικιστών προκατόχων του
Η ΠΓΔΜ υποστήριξε την Τρίτη (5/9/17) πως ένα "μεγάλο βήμα" έγινε για την επίλυση της διαμάχης με την γειτονική Ελλάδα σχετικά με την ονομασία της, ένα θέμα που μπαίνει εμπόδιο στις συνομιλίες ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δύο πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Αθήνα και τα Σκόπια κατάφεραν να «δημιουργήσουν φιλικούς δεσμούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Zoran Zaev στους δημοσιογράφους.
"Δεν δόθηκε λύση, αλλά έγινε ένα μεγάλο βήμα πάνω στο θέμα της ονομασίας", πρόσθεσε.
Η διαμάχη μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας χρονολογείται από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Μακεδονίας από τη Γιουγκοσλαβία το 1991, κάτι που διατάραξε έντονα τις σχέσεις γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.
Από την αρχή, η Ελλάδα αρνήθηκε τον γείτονα της να χρησιμοποιήσει το όνομα Μακεδονία, το οποίο είναι το όνομα της ενός ολόκληρου γεωγραφικού διαμερίσματος της βόρειας Ελλάδας.
Η Αθήνα έκτοτε μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα και η ΕΕ αναγνωρίζουν τη μικρή βαλκανική χώρα με το προσωρινό της όνομα, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), με την οποίο και έγινε δεκτή στα Ηνωμένα Έθνη.
Τα Σκόπια επέμειναν ότι αυτή η ονομασία ήταν προσωρινή, αλλά τον Ιούνιο 2017, ο σοσιαλιστής Zaev, φαινόταν να χαλαρώνει τη γραμμή των εθνικιστών προκατόχων του.
"Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα έχουμε καλύτερες προοπτικές για την επίλυση αυτού του λεπτού προβλήματος", ανέφερε ο Zaev την Τρίτη.
Οποιαδήποτε λύση που θα προετοιμαστεί "μαζί με την αντιπολίτευση" θα τεθεί σε δημοψήφισμα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
"Η τελική απόφαση θα παρθεί από τους πολίτες της Μακεδονίας".
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Σκόπια, ότι η χώρα του θα υποστηρίξει την ένταξη της Μακεδονίας τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ μόλις επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.
Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Zaev, οι ΗΠΑ και η ΕΕ πιέζουν τη χώρα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και ενδεχομένως ανοίγοντας τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ. Ο Zaev πρότεινε τον Αύγουστο 2017 στις Βρυξέλλες η χώρα του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με προσωρινό όνομα.



Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης