Διεθνή

Το Ιράκ καλεί τη ΒΡ να «αναπτύξει» γρήγορα «αμφισβητούμενα πεδία πετρελαίου» του Kirkuk

Το Ιράκ καλεί τη ΒΡ να «αναπτύξει» γρήγορα «αμφισβητούμενα πεδία πετρελαίου» του Kirkuk
Ο ιρακινός υπουργός πετρελαίου Jabar al-Luaibi ζήτησε από την BP "να καταρτίσει γρήγορα σχέδια για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου Kirkuk"
Το Ιράκ ζήτησε από την ΒΡ να βοηθήσει στην ανάπτυξη πετρελαϊκών πεδίων στην αμφισβητούμενη πόλη Κιρκούκ την Τετάρτη, αφού οι κεντρικές κυβερνητικές δυνάμεις της στη Βαγδάτη σάρωσαν την επικράτεια των Κουρδών στην αρχή της εβδομάδας.
Οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν την εξαγορά σχεδόν ολόκληρης της αμφισβητούμενης επαρχίας Kirkuk τη Δευτέρα, με τις κουρδικές δυνάμεις να υποχωρούν σε κοντινά πετρελαϊκά πεδία.
Οι κουρδικά ελεγχόμενες περιοχές του Ιράκ είναι από τις πλέον παραγωγικές στη χώρα και περιέχουν μεγάλο μέρος της ενεργειακής τους υποδομής.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ εντάθηκαν μετά την ημι-αυτονόμηση του Κουρδιστάν που ψήφισε συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας σε δημοψήφισμα τον περασμένο μήνα. Η ψηφοφορία στη συνέχεια κηρύχθηκε παράνομη από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βαγδάτη προσπαθεί να διπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου του Kirkuk σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) και ζήτησε τη στήριξη της  μεγαλύτερης πετρελαϊκής  εταιρείας της Μεγάλης Βρετανίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο ιρακινός υπουργός πετρελαίου Jabar al-Luaibi ζήτησε από την BP "να καταρτίσει γρήγορα σχέδια για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου Kirkuk", όπως αναφέρει σε δήλωση του υπουργείου πετρελαίου την Τετάρτη.
Μιλώντας την Τετάρτη στο συνέδριο πετρελαίου στο Λονδίνο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP Bob Duley δήλωσε: "Γνωρίζουμε καλά το Kirkuk ... και κάναμε τεχνικές εργασίες μέχρι το 2015. Αλλά γνωρίζω αυτά τα σχόλια (Jabar al-Luaibi). "
Ο Herman Wang ειδικός του ΟΠΕΚ στο S & P Global Platts, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι είναι ασαφής  η ηγεσία του Kirkuk μετά την αποχώρηση των μαχητών της Peshmagra από την αμφισβητούμενη επαρχία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης