Διεθνή

Χιλιάδες Κούρδοι εγκαταλείπουν το Κιρκούκ μετά την ιρακινή έφοδο

Χιλιάδες Κούρδοι εγκαταλείπουν το Κιρκούκ μετά την ιρακινή έφοδο
Οι Κούρδοι περιέλαβαν το Κιρκούκ, που είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πετρέλαιο
Περίπου 100.000 Κούρδοι έχουν φύγει από το Κιρκούκ λόγω του φόβου ταραχών από τη Δευτέρα όταν οι ιρακινές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της ημιαυτόνομης περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν.
Περίπου 18.000 οικογένειες έχουν καταφύγει στις πόλεις Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της Αρμπίλ Ναουζάντ Χάντι. Ένας από τους συμβούλους του δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως συνολικά περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Κιρκούκ.
Οι Κούρδοι περιέλαβαν το Κιρκούκ, που είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πετρέλαιο, στο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης από το Ιράκ στις 25 Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι στην πόλη υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί αράβων και Τουρκομάνων.
Τη Δευτέρα ιρακινές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή του Κιρκούκ ώστε να εκδιώξουν τους κούρδους αντάρτες πεσμεργκά που την ήλεγχαν στρατιωτικά από το 2016, αφού εκδίωξαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν δώσει έμφαση στις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ, αν και οι Κούρδοι ισχυρίζονται ότι διατηρούν τον έλεγχο της πηγής Κχουρμάλα, βορειοδυτικά της πόλης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης