Διεθνή

Η αναταραχή στο Ιράκ απειλεί συμφωνίες δισεκατομμυρίων με τους traders πετρελαίου

Η αναταραχή στο Ιράκ απειλεί συμφωνίες  δισεκατομμυρίων με τους traders πετρελαίου
 Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση έχει δανειστεί περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια -  Οι εξαγωγές πετρελαίου υποχωρούν καθώς  η Βαγδάτη διεκδικήσει το αμφισβητούμενο Kirkuk
Η κρίση που ξεδιπλώνεται γύρω από την πόλη του Κιρκούκ στο Ιράκ έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία  στους μεγάλους trades που ανησυχούν ότι η αυτόνομη κουρδική περιοχή της χώρας θα δυσκολευθεί να εξοφλήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια μετρητών για πετρέλαιο.
Τα χρέη περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων επρόκειτο να πληρωθούν με τα 500,000 έως 600,000 βαρέλια ημερησίως αργού που η βόρεια περιοχή του Ιράκ αντλούσε, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται  το bloomberg.
Όμως, η παραγωγή έχει πλέον καταρρεύσει στο μισό επίπεδο, αφού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βαγδάτη επανέκτησε κάποια πετρελαιοφόρα πεδία που οι Κούρδοι κατέλαβαν το 2014.
"Φαίνεται λίγο αμφίβολο εάν η παραγωγή πρόκειται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα", ανέφερε ο Ian Taylor, διευθύνων σύμβουλος της Vitol Group, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου εμπόρου πετρελαίου στον κόσμο, σε τηλεοπτική συνέντευξη με το Bloomberg. "Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά είναι ότι δεν πρόκειται να δούμε 500.000 βαρέλια ημερησίως και ενδέχεται να δούμε πολύ λιγότερα".
Οι αποστολές μέσω του αγωγού εξαγωγής των Κούρδων στην Τουρκία λειτουργούν με μόλις 225.000 βαρέλια την ημέρα την Τετάρτη 18/9.
 Ο εμπορικός βραχίονας της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft PJSC και οι ανεξάρτητοι έμποροι Glencore Plc, Vitol, Trafigura Group και Petraco έχουν συνάψει δάνεια πληρωμής εξαγωγών με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν.



Δεδομένου ότι η βιομηχανία πετρελαίου συγκεντρώθηκε στην ετήσια διάσκεψη Oil & Money στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, οι άνθρωποι της αγοράς δήλωσαν ότι υπήρχαν μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Κουρδιστάν να αποπληρώσει τα δάνεια μετά από απώλεια παραγωγής από τα πεδία κοντά στην αμφισβητούμενη πόλη Kirkuk.
Ωστόσο, ανέφεραν ότι τόσο το Κουρδιστάν όσο και η Βαγδάτη είναι αμοιβαία εξαρτημένες από τις εξαγωγές πετρελαίου και θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς εβδομάδες για να ενισχυθεί ξανά η παραγωγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης