Διεθνή

Ο Τrump σχεδιάζει να ξαναστείλει αστροναύτες στη Σελήνη

Ο Τrump σχεδιάζει να ξαναστείλει αστροναύτες στη Σελήνη
Πράσινο φως στη ΝΑΣΑ να προετοιμάσει την επιστροφή Αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά το 1972, προκειμένου να προετοιμάσουν μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε την «Οδηγία 1 για τη Διαστημική Πολιτική» με την οποία θα δίνει εντολή στη NASA να «ηγηθεί ενός πρωτοποριακού προγράμματος εξερεύνησης του διαστήματος με στόχο την αποστολή Αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη και τελικά στον Άρη».



Χαιρετίζοντας την παρουσία του Χάρισον Σμιτ, έναν από τους τελευταίους Αμερικανούς που περπάτησε στην Σελήνη πριν από 45χρόνια, ο Τραμπ δήλωσε: «σήμερα, δεσμευόμαστε ότι δεν θα είναι ο τελευταίος».
«Έχουμε μεγάλα όνειρα», πρόσθεσε, υποσχόμενος ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «ηγούνται» της εξερεύνησης του διαστήματος.
Επεσήμανε ακόμη ότι η εξερεύνηση του διαστήματος συνδέεται και με άλλες εφαρμογές, «περιλαμβανομένης της στρατιωτικής».



Η τελευταία φορά που πάτησε άνθρωπος το πόδι του στο φεγγάρι ήταν το 1972
Ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε πάντως ότι το εγχείρημα θα απαιτήσει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και άλλες χώρες, αλλά δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για την χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα. Τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος έχει περικοπεί, αλλά η NASA είπε ότι θα περιλάβει κονδύλια για τη νέα πρωτοβουλία στον προϋπολογισμό της για το 2019.
Τα σχέδια του Τραμπ αντιμετωπίστηκαν με επιφυλακτικότητα από τους ειδικούς. Η δικτυακή πύλη τεχνολογίας Ars Technica επεσήμανε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες «είναι δύσκολο η ΝΑSA και οι εταίροι της να στείλουν αστροναύτες στη Σελήνη πριν το 2030 υπό την προϋπόθεση ότι ο επόμενος πρόεδρος θα εμμείνει στο σχέδιο αυτό. Ο χρόνος τελειώνει για να αλλάξει ουσιαστικά η πορεία του Αμερικανικού προγράμματος διαστημικών πτήσεων, εκτός κι αν η παρούσα κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη μια δεύτερη θητεία», τόνισε προσθέτοντας ότι «ο επόμενος πρόεδρος μπορεί εξ’ ίσου εύκολα να αλλάξει πορεία μακριά από τη Σελήνη».



O πλανήτης Άρης (Φωτογραφία: Wikipedia)
Οι δυσκολίες μιας αποστολής στον Άρη, επισημαίνουν ειδικοί, είναι πολύ μεγαλύτερες. Από τεχνολογικής άποψης η αποστολή ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη κάπου 225 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά συνιστά τεράστια πρόκληση, πέρα που θα χρειαζόταν τεράστια χρηματοδότηση για πάνω από μια δεκαετία. Τονίζουν δε ότι το ταξίδι θα προκαλέσει προβλήματα στη σωματική και την ψυχική υγεία των αστροναυτών, καθώς θα είναι εγκλωβισμένοι σε μια μικρή κάψουλα υπό συνθήκες μηδενικής βαρύτητας για μεγάλο διάστημα.
Τα σχέδια του Τραμπ έρχονται μετά την ανακοίνωση των περασμένο Ιούνιο από το Πεκίνο, ότι ξεκινά «προκαταρκτικές» προετοιμασίες για να στείλει άνθρωπο στη Σελήνη.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης