Διεθνή

Απέσυρε το ενδιαφέρον της η τουρκική κοινοπραξία από την κατασκευή πυρηνικού σταθμού

Απέσυρε το ενδιαφέρον της η τουρκική κοινοπραξία από την κατασκευή πυρηνικού σταθμού
Η τουρκική κοινοπραξία υπέγραψε σχέδιο συμφωνίας με τη Rosatom για τη μεταφορά του 49% των μετοχών στο σχέδιο τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, από τότε οι πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία
Τρεις τουρκικές εταιρείες που συνεργάστηκαν με τη Ρωσική εταιρεία Rosatom για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας, του πυρηνικού σταθμού Akkuyu (NPP), αποχώρησαν από το έργο, ανέφεραν αξιωματούχοι της εταιρείας στο πρακτορείο Anadolu την Τρίτη (6/2).
Η Rosatom κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό του εργοστασίου με 51%, ενώ το υπόλοιπο 49% πρέπει να διαιρεθεί μεταξύ της τουρκικής κοινοπραξίας συμβαλλομένων εταιρειών που περιλαμβάνει τους Cengiz, Kolin και Kalyon.
Ωστόσο, η κοινοπραξία Cengiz, Kolin και Kalyon απέσυρε το έργο, ανέφεραν αξιωματούχοι της εταιρείας επικαλούμενοι την αδυναμία να συμφωνήσουν σχετικά με τους εμπορικούς όρους του έργου.
Η τουρκική κοινοπραξία υπέγραψε σχέδιο συμφωνίας με τη Rosatom για τη μεταφορά του 49% των μετοχών στο σχέδιο τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, από τότε οι πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία.
Παράλληλα, η Rosatom σχεδιάζει να κατασκευάσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας, Akkuyu, στη νότια επαρχία της Μερσίν της Μεσογείου.
Το εργοστάσιο θα έχει χωρητικότητα 4.800 μεγαβάτ σε τέσσερις μονάδες και διάρκεια ζωής 8.000 ωρών ετησίως.
Στην πρώτη φάση της κατασκευής, προγραμματίζονται δύο μονάδες χωρητικότητας 2.400 μεγαβάτ.
Η κατασκευή του εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσει φέτος. Το εργοστάσιο έχει καθορισμένη ημερομηνία λειτουργίας για τον πρώτο αντιδραστήρα μέχρι το 2023, ενώ το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει με πλήρη ισχύ έως το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης